Aktualności
2021-11-04 08:14
Październik/listopad to pora roku, kiedy dynie są zbierane w UE i kiedy są szczególnie popularne do przygotowywania smacznych posiłków lub wycinania upiornych lampionów. Czy wiecie, że Polska jest dyniową potęgą
W 2020 r. około 31 000 hektarów w całej UE przeznaczono na uprawę dyni i tykwy, a zebrano około 760 000 ton. Około 85% wszystkich dyń i tykw w UE wyprodukowano w 2020 r. w zaledwie pięciu państwach członkowskich: Polsce (163 900 ton), Hiszpanii (143 850 ton), Francji (126 230 ton), Portugalii (121 060 ton) i Niemczech (86 890 ton).
W 2020 r. UE importowała 48 841 ton dyni i tykw z zagranicy, o 57 proc. więcej niż w 2019 r. Największy udział w imporcie w 2020 r. pochodził z RPA (24 proc.), a następnie z Maroko (12 proc.) Brazylii (11%) i Argentyny (10%).
MB/ za Eurostat