Aktualności
Jak wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego, w pierwszych trzech kwartałach 2011 roku Polska wyeksportowała łącznie 54,9 tys. ton pomidorów świeżych o łącznej wartości 37,4 mln euro.
W tym samym okresie import tych warzyw do Polski wyniósł 86,0 tys. ton za sumę 79,3 mln euro. W przypadku eksportowanych pomidorów największe ich ilości dostarczyliśmy do Rosji ? 17,5 tys. ton oraz na Białoruś ? odpowiednio 10,0 tys. ton. Spore ilości zakupiła ponadto Ukraina ? 9,6 tys. ton oraz Wielka Brytania ? ponad 6,0 tys. ton i Czechy ? 3,8 tys. ton. W sumie na rynki wschodnie Polska wyeksportowała niecałe 38,0 tys. ton pomidorów, a do pozostałych państw unijnych ? 16,8 tys. ton. Najwięcej pomidorów sprowadziliśmy z państw Unii Europejskiej ? ponad 73,2 tys. ton, w tym największe dostawy stanowiły pomidory hiszpańskie ? 41,6 tys. ton oraz holenderskie ? 21,3 tys. ton. Poza krajami unijnymi w okresie od stycznia do końca września spore ilości stanowiły warzywa importowane z Maroka ? 6,6 tys. ton i Turcji ? 5,3 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA