Aktualności
Polski handel zagraniczny produktami ogrodnictwa w roku 2011
Wolumen eksportu polskich warzyw w całym minionym roku to 582,2 tys. ton i pozostał on na identycznym co rok wcześniej poziomie, podczas gdy jego wartość zmniejszyła się o zaledwie o niecałe 4,0 mln euro - do 469,9 mln euro. Na zbliżonym poziomie utrzymał się również import warzyw ? w sumie w całym 2011 roku sprowadziliśmy ich 456,8 tys. ton o wartości 336,2 mln euro wobec 438,7 tys. ton za sumę 357,5 mln euro przed rokiem. Ponadto w omawianym okresie eksport polskich ziemniaków osiągnął poziom niecałych 74,0 tys. ton i był sporo wyższy wobec poprzedniego okresu - 43,5 tys. ton, podczas gdy import pozostał w zasadzie na niemal identycznym poziomie 247,0 tys. ton-czyli o jedynie niecałe 3,0 tys. ton więcej. Mniej niż w roku 2010 wyeksportowaliśmy przed rokiem przetworów owocowo-warzywnych - w tym 635,0 tys. ton przetworzonych owoców (743,2 tys. ton rok wcześniej) oraz 666,0 tys. ton przetworzonych warzyw ( spadek o ponad 13,0 tys. ton). W przeciwieństwie do eksportu wzrósł natomiast import tych produktów - przetworów owocowych zaimportowaliśmy o prawie 3% więcej - niecałe 305,0 tys. ton, a warzywnych odpowiednio o 2% więcej - 309,8 tys. ton. Za wyeksportowane przetworzone owoce otrzymaliśmy łączną sumę 958,2 mln euro, za warzywa odpowiednio niecałe 542,0 mln euro, natomiast w importowanych produktach wielkości te wyniosły dla przetworzonych owoców - 457,9 mln euro oraz dla warzyw - 284,8 mln euro. Niezmiennie od lat największym odbiorcą polskich owoców pozostały kraje WNP - trafiło ich tam 647,3 tys. ton, w tym w większości były to jabłka. W przypadku eksportu polskich warzyw - kierowane są one w dwóch kierunkach - do państw unijnych oraz na wschód - podobnie jak w przypadku przetworzonych polskich produktów ogrodnictwa - głównie odbiorcą są kraje Wspólnotowe, a pozostałe ilości trafiają w tym samym kierunku co polskie jabłka. Podobnie jak w latach poprzednich do Polski owoce sprowadzane są z państw unijnych oraz z pozostałych państw trzecich, natomiast warzywa niemal w 100% to produkty unijne.
Źródło: FAMMU/FAPA