Aktualności
W 2013 roku łączna ilość wyeksportowanych z Polski owoców świeżych zamknęła się wolumenem 1488,1 tys. ton wobec 1263,8 tys. ton w roku 2012. Za wyeksportowane z Polski owoce uzyskano sumę 714,6 mln euro wobec 621,8 mln euro rok wcześniej. Nieco więcej niż rok wcześniej wysłano również przetworzonych owoców - 828,2 tys. ton wobec 772,5 tys. ton za kwotę 1171,9 mln euro.
Wolumen eksportu świeżych warzyw uległ niewielkiemu wzrostowi z 674,9 tys. ton przed rokiem do 698,8 tys. ton, a za produkty te otrzymano kwotę 581,3 mln euro. Za przetworzone warzywa, których wyeksportowano z Polski prawie 896,0 tys. ton czyli o 30,0 tys. ton więcej polscy eksporterzy otrzymali 696,4 mln euro. W przypadku wysyłki ziemniaków w roku 2013 było to 44,5 tys. ton czyli o około 5,0 tys. ton mniej niż w roku 2012. W eksporcie owoców jak co roku dominowały jabłka z wynikiem 1205,0 tys. ton, a w przypadku warzyw pieczarki z wynikiem niecałych 193,0 tys. ton. W przypadku wysyłki warzyw świeżych zdecydowana ich większość skierowana została na rynek unijny - około 414,6 tys. ton, a pozostała ilość - ponad 277,0 tys. ton to import rynków wschodnich.
W imporcie do Polski produktów ogrodnictwa odnotowano w przypadku zakupów zarówno owoców jak warzyw świeżych niewielki wzrost - dla owoców świeżych było to dokładnie o 33,0 tys. ton więcej - w roku 2013 zakupiliśmy 1289,0 tys. ton, a w przypadku świeżych warzyw o 57,0 tys. ton więcej - niecałe 452,0 tys. ton. Za zaimportowane owoce zapłacono 1015,0 mln euro, a za warzywa odpowiednio 414,5 mln euro. Więcej również sprowadziliśmy w roku 2013 przetworzonych owoców niecałe 360,0 tys. ton oraz przetworzonych warzyw 289,0 tys. ton. Dla porównania rok wcześniej wielkości te wyniosły 301,0 tys. ton oraz 283,3 tys. ton. Mniej sprowadziliśmy natomiast ziemniaków nieco ponad 103,0 tys. ton wobec 126,5 tys. ton w roku 2012. Najchętniej w minionym roku spośród owoców kupowaliśmy za granicą bananów 282,0 tys. ton oraz cytrusów niecałe 465,0 tys. ton, a spośród warzyw pomidorów ponad 83,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: FAMMU