Aktualności
2011-09-10 16:58
W pierwszym półroczu bieżącego roku Polska wyeksportowała niemalże identyczną co przed rokiem ilość warzyw świeżych - 311,4 tys. ton za łączną kwotę 244,9 mln euro.
Polski handel warzywami w pierwszym półroczu 2011 roku
Źródło: FAMMU/FAPA
W pierwszym półroczu bieżącego roku Polska wyeksportowała niemalże identyczną co przed rokiem ilość warzyw świeżych - 311,4 tys. ton za łączną kwotę 244,9 mln euro. Najwięcej polskich warzyw trafiło do państw unijnych oraz krajów WNP. W eksporcie przeważały jak co roku pieczarki - ponad 85,0 tys. ton, warzywa kapustne - 71,8 tys. ton oraz cebulowe - 66,0 tys. ton. Okres styczeń - czerwiec 2011 to import warzyw na poziomie 306,0 tys. ton o wartości niecałych 228,0 mln euro. W przypadku wymiany handlowej przetworami owocowo-warzywnymi, w okresie pierwszych sześciu miesięcy wyeksportowaliśmy łącznie 290,0 tys. ton przetworzonych owoców oraz 318,3 tys. ton przetworzonych warzyw o odpowiedniej wartości 410,7 mln euro i 278,4 mln euro.
Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl