Aktualności
W 2012 roku do Polski sprowadzono łącznie 381,3 tys. ton warzyw świeżych z wyłączeniem ziemniaków i 279,8 tys. ton przetworów warzywnych. Wartość tego importu osiągnęła odpowiednio 337,9 mln EUR oraz ponad 261 mln EUR. Jak co roku największym dostawcą do Polski warzyw świeżych są kraje unijne - aż 89% pochodziło z pozostałych 26 państw Unii Europejskiej - 341,5 tys. ton
W imporcie z państw członkowskich dominowały, jak co roku pomidory z wynikiem niemal 90 tys. ton, następnie warzywa cebulowe - ponad 65 tys. ton i kolejno warzywa korzeniowe z wynikiem ponad 40 tys. ton, po ponad 31 tys. ton ogórki oraz warzywa kapustne 28,8 tys. ton i sałaty 28,1 tys. ton. Pozostałą ilość zaimportowanych w 2012 roku świeżych warzyw stanowiły produkty sprowadzone między innymi z państw trzecich ? dokładnie 24,7 tys. ton oraz dostawy z państw ugrupowania krajów przystępujących do UE-27 - dokładnie 13,5 tys. ton.
Jak co roku znaczącą pozycję w dostawach przetworów warzywnych stanowią przetwory pomidorowe oraz warzywa przetworzone, zakonserwowane i warzywa mrożone. Na pierwszym miejscu pod względem wolumenu importu znalazły się w 2012 roku wszystkie przetwory pomidorowe z wynikiem ponad 89,2 tys. ton (koncentrat pomidorowy to 74 tys. ton). Wolumen importu warzyw mrożonych wyniósł w omawianym okresie niecałe 42,1 tys. ton, a warzyw przetworzonych, mrożonych - 38,1 tys. ton, w tym największe ilości stanowiły importowane frytki w sumie 34,9 tys. ton. Import marynat warzywnych to14,8 tys. ton, a także warzyw puszkowanych 51,5 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA