Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Polski import warzyw w 2012 roku

Aktualności

2013-04-03 12:23
W 2012 roku do Polski sprowadzono łącznie 381,3 tys. ton warzyw świeżych z wyłączeniem ziemniaków i 279,8 tys. ton przetworów warzywnych.
Polski import warzyw w 2012 roku

W 2012 roku do Polski sprowadzono łącznie 381,3 tys. ton warzyw świeżych z wyłączeniem ziemniaków i 279,8 tys. ton przetworów warzywnych. Wartość tego importu osiągnęła odpowiednio 337,9 mln EUR oraz ponad 261 mln EUR. Jak co roku największym dostawcą do Polski warzyw świeżych są kraje unijne - aż 89% pochodziło z pozostałych 26 państw Unii Europejskiej - 341,5 tys. ton

W imporcie z państw członkowskich dominowały, jak co roku pomidory z wynikiem niemal 90 tys. ton, następnie warzywa cebulowe - ponad 65 tys. ton i kolejno warzywa korzeniowe z wynikiem ponad 40 tys. ton, po ponad 31 tys. ton ogórki oraz warzywa kapustne 28,8 tys. ton i sałaty 28,1 tys. ton. Pozostałą ilość zaimportowanych w 2012 roku świeżych warzyw stanowiły produkty sprowadzone między innymi z państw trzecich ? dokładnie 24,7 tys. ton oraz dostawy z państw ugrupowania krajów przystępujących do UE-27 - dokładnie 13,5 tys. ton.

Jak co roku znaczącą pozycję w dostawach przetworów warzywnych stanowią przetwory pomidorowe oraz warzywa przetworzone, zakonserwowane i warzywa mrożone. Na pierwszym miejscu pod względem wolumenu importu znalazły się w 2012 roku wszystkie przetwory pomidorowe z wynikiem ponad 89,2 tys. ton (koncentrat pomidorowy to 74 tys. ton). Wolumen importu warzyw mrożonych wyniósł w omawianym okresie niecałe 42,1 tys. ton, a warzyw przetworzonych, mrożonych - 38,1 tys. ton, w tym największe ilości stanowiły importowane frytki w sumie 34,9 tys. ton. Import marynat warzywnych to14,8 tys. ton, a także warzyw puszkowanych 51,5 tys. ton.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.