Aktualności
W październiku 2012 roku Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej opublikował najnowszy raport dotyczący światowego, unijnego oraz polskiego rynku ziemniaka. W bieżącym wydaniu Wiadomości zaprezentujemy jedynie skrót dotyczący sytuacji popytowo- podażowej na polskim rynku, a szerzej rynek tego warzywa przedstawiony zostanie jak co roku w specjalnym wydaniu raportu sygnalnego.
Tegoroczne zbiory ziemniaków w Polsce oszacowane zostały (przedwynikowy, wrześniowy szacunek GUS) na około 3% mniejsze wobec roku 2011 i wyniosły około 9,1 mln ton wobec 9,36 mln ton rok wcześniej. Na rok 2013 IERiGŻ szacuje wstępnie produkcję na jeszcze niższym niż w bieżącym roku poziomie - nawet 8,3 mln ton, czyli o prawie 9% mniej. O ponad 8% od ubiegłorocznej była niższa tegoroczna powierzchnia upraw ziemniaków i wyniosła 373,0 tys. ha a kolejny spadek prognozowany jest już na przyszły rok - do około 350,0 tys. ha. W bieżącym roku plony to około 24,4 tony/ha wobec 23,0 ton przed rokiem.
W bieżącym sezonie 2012/2013 największa ilość - bo około 25% zbiorów ziemniaków przekazana zostanie do sprzedaży, na konsumpcję, niecałe 24% na spasanie, ponad 18% na przerób przemysłowy oraz 9,5% na ziemniaki sadzeniaki, a 8,5% to ubytki i straty w produkcji. W omawianym sezonie 3,63 mln ton ziemniaków to ziemianki nieprzetworzone skierowane do spożycia przez Polaków, tym samym szacunkowo, statystycznie na 1 polskiego konsumenta
przypadnie 95 kg nieprzetworzonych ziemniaków do spożycia w sezonie 2012/2013. W tym samym czasie w postaci ziemniaków przetworzonych do spożycia przekazane zostanie około 610,0 tys. ton, co na 1 osobę będzie stanowiło około 16 kg. W sumie w sezonie 2012/2013 statystyczny Polak skonsumuje około 111 kg ziemniaków zarówno przetworzonych jak i nieprzetworzonych. W przypadku przerobu przemysłowego, w sezonie 2012/2013 skierowane zostanie do przetworzenia ogółem 1,68 mln ton ziemniaków. Z wielkości tej około 680,0 tys. ton będzie wykorzystane do przerobu na skrobię, której spodziewany w omawianym sezonie wolumen produkcji wyniesie około 130,0 tys. ton. Ponadto około 102,0 tys. ton ziemniaków posłuży do przerobu w postaci suszu, a pozostałe 900,0 tys. ton na spirytus i inne przetwory spożywcze, w tym chipsy czy frytki.
W bieżącym sezonie 2012/2013 wielkość eksportu świeżych ziemniaków powinna wynieść około 60,0 tys. ton, a przetworów ziemniaczanych około 320,0 tys. ton, przy czym tu będą dominowały frytki z wielkością około 148,0 tys. ton oraz skrobia - niecałe 51,0 tys. ton i pozostałe produkty skrobiowe z wynikiem niecałych 70,0 tys. ton. Natomiast w przypadku importu - w omawianym okresie do Polski sprowadzone zostanie około 110,0 tys. to ziemniaków świeżych oraz ponad 502,0 tys. ton w postaci przetworzonej. W tej pozycji importowej zdecydowanie najwięcej sprowadzony produktów skrobiowych - ponad 450,0 tys. ton oraz frytek - ponad 41,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: IERiGŻ Raport "Rynek ziemniaka - stan i perspektywy"