Aktualności
2012-03-02 13:19
Według najnowszych danych z Powszechnego Spisu Rolnego za rok 2010, powierzchnia upraw ziemniaków wyniosła 388,3 tys. ha i wobec danych z ostatniego spisu z roku 2002 zmniejszyła się o 51,7% -415,1 tys. ha.
W lutym bieżącego roku Główny Urząd Statystyczny opublikował najnowszy raport "Uprawy rolne i wybrane elementy metod produkcji roślinnej -Powszechny Spis Rolny 2010". Między innymi jeden z rozdziałów poświęcony został polskiemu rynkowi ziemniaka. Według najnowszych danych z Powszechnego Spisu Rolnego za rok 2010, powierzchnia upraw ziemniaków wyniosła 388,3 tys. ha i wobec danych z ostatniego spisu z roku 2002 zmniejszyła się o 51,7% -415,1 tys. ha. W roku 2010 łączna liczba gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą tych warzyw wyniosła 747,7 tys. czyli dokładnie 51,6% ogólnej liczy gospodarstw posiadających grunty pod zasiewy. Najwięcej gospodarstw uprawiających ziemniaki w Polsce w roku 2010 odnotowano w województwie podkarpackim - 120,6 tys. oraz małopolskim - 104,3 tys. i lubelskim - 90,4 tys.
Poniższa tabela prezentuje strukturę upraw ziemniaków w gospodarstwach indywidualnych:
Źródło: FAMMU/FAPA
Poniższa tabela prezentuje strukturę upraw ziemniaków w gospodarstwach indywidualnych:
GOSPODARSTWA INDYWIDUALNE | |||||
grupy obszarowe pow.upraw ziemniaków w ha | pow. upraw ziemniakóww ha | udział w pow.ogólnej ziemniaków w%liczba | gospodarstwa z uprawą ziemniaków | udział w ogólnej liczbie gospodarstw uprawiających ziemniaki w % | średnia pow. uprawy ziemniaków w 1 gospodarstwie w ha |
RAZEM | 371903 | 100,0 | 747370 | 100,0 | 0,50 |
do 1 ha | 194495 | 52,3 | 695875 | 93,1 | 0,28 |
1 -2 | 35504 | 9,5 | 25565 | 3,4 | 1,39 |
2 -3 | 25569 | 6,9 | 11167 | 1,5 | 2,29 |
3 -5 | 29131 | 7,8 | 7950 | 1,1 | 3,66 |
5 -7 | 17002 | 4,6 | 2996 | 0,4 | 5,67 |
7 -10 | 13078 | 3,5 | 1618 | 0,2 | 8,08 |
10 -15 | 12578 | 3,4 | 1082 | 0,1 | 11,62 |
15 -20 | 6052 | 1,6 | 362 | 0,0 | 16,72 |
20 -30 | 7596 | 2,0 | 325 | 0,0 | 23,37 |
30 -50 | 7731 | 2,1 | 204 | 0,0 | 37,90 |
powyżej 50 | 23165 | 6,2 | 226 | 0,0 | 102,50 |
Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl