Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Polskie warzywa tracą na popularności

Aktualności

2013-03-04 13:24
Pomidory, ogórki i pieczarki - to na nie powinni postawić polscy producenci. Tradycyjne polskie warzywa tracą.

Pomidory, ogórki i pieczarki - to na nie powinni postawić polscy producenci. Tradycyjne polskie warzywa tracą - czytamy w "Pulsie Biznesu".


Gazeta pisze, że Polacy jedzą coraz mniej warzyw. W  ostatnich latach najmocniej traciły te tradycyjnie polskie: buraki, kapusta, marchew i cebula. Eksperci zwracają uwagę, że dzięki większemu wyborowi warzyw świeżych i przetworów Polacy coraz częściej szukają nowych smaków i próbują warzyw jeszcze niedawno niedostępnych na sklepowych półkach.

Analityk BGŻ Mariusz Dziewulski tłumaczy zmiany modelu konsumpcji warzyw między innymi wzrostem zamożności konsumentów i zmianą stylu ich życia. Jego zdaniem, rosnąć może też konsumpcja warzyw świeżych, takich jak pomidory i ogórki szklarniowe. Warto także inwestować w warzywa, które cieszą powodzeniem za granicą - tak jak polskie pomidory w Rosji czy pieczarki w krajach Unii Europejskiej.

Źródło: Puls Biznesu
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.