Aktualności
Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez niemiecką Narodową Agencję ds. Rolnictwa i Żywności, w sezonie 2012/2013 oraz w sezonie 2013/2014 średnie spożycie pomidorów przypadające na 1 obywatela to 24,9 kg.
Około 8,5 kg stanowiła konsumpcja samych świeżych pomidorów, a pozostałe 16,4 kg przypadające na 1 osobę to przetwory pomidorowe. Tym samym pomidory oraz ich przetwory od lat pozostają cieszącymi się największą popularnością produktami na niemieckim rynku.
W minionym, 2014 roku Niemcy zaimportowali łącznie 701,0 tys. ton pomidorów, w tym około 92% to warzywa sprowadzone z państw unijnych. Najwięcej pomidorów Niemcy zaimportowali z Holandii - 309,0 tys. ton oraz 164,0 tys. ton z Hiszpanii. Spoza państw unijnych największym dostawcą pomidorów na niemiecki rynek było w minionym roku Maroko z wynikiem 50,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Fructidor