Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Pomidory i ogórki dwa razy droższe

Aktualności

2013-05-24 12:49
Na Praskiej Giełdzie Spożywczej cena ogórków z 4,5 zł za kilogram w zeszłym roku skoczyła do 7,5 zł. Rzodkiewki z 1 zł do 1,8 zł, a pomidorów z 5 zł do 7,5 zł za kg.
Tak drogo jeszcze nie było! Wszystkie nowalijki ? rzodkiewka, sałata, ogórki, pomidory, a nawet szczypiorek ? podrożały niemal dwukrotnie w stosunku do zeszłego roku! - pisze FAKT.pl Co gorsza eksperci są pewni, że ceny nowalijek nie spadną do połowy czerwca. Kto jest temu winny?
Pomidory i ogórki biją rekordy cen. Nie lepiej jest z innymi wiosennymi nowalijkami, które są droższe średnio o 60-70 proc. niż rok temu.
Na Praskiej Giełdzie Spożywczej cena ogórków z 4,5 zł za kilogram w zeszłym roku skoczyła do 7,5 zł. Rzodkiewki z 1 zł do 1,8 zł, a pomidorów z 5 zł do 7,5 zł za kg. Skąd te gigantyczne podwyżki? Plantatorzy i hurtownicy twierdzą, że to przede wszystkim przez bardzo długą zimę i siarczyste mrozy. Towaru jest mało i dlatego jest on bardzo drogi. Ale nie tylko.

Producenci musieli przez co najmniej trzy tygodnie dłużej palić, więc ponieśli dużo wyższe koszty. Do tego dochodzą wysokie ceny paliwa, a więc i transportu - mówi Faktowi Krzysztof Dołęga z hurtowni Kyn-Pol działającej na Praskiej Giełdzie Spożywczej.

Kolejnym winowajcą jest według niego chciwe państwo. Koszty produkcji gwałtownie wzrosły, bo doliczyć do nich trzeba podatki i większe składki ZUS. W zeszłym roku płaciłem na ZUS 700 zł, a w tym roku aż 1100 złotych - twierdzi pan Krzysztof.

Do tego dochodzi jeszcze konkurencja wielkich sieci handlowych, które sprowadzają warzywa z zagranicy. Tańsze, bo wzeszły wcześniej niż polskie i jest ich teraz znacznie więcej. Obroty nam spadają, a koszty stale rosną. Przez około 3 tygodnie w miesiącu pracujemy na opłaty. Stąd takie ceny nowalijek - przekonuje Krzysztof Dołęga.


FAKT.pl
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.