Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Ponad 90% warzyw zaimportowaliśmy z UE

Aktualności

2016-01-27 13:21
Z krajów Unii Europejskiej zaimportowano w omawianym okresie głównie pomidory oraz warzywa cebulowe, warzywa korzeniowe, paprykę słodką, sałaty i ogórki.

Import zarówno warzyw świeżych jak i ich przetworów w pierwszych sześciu miesiącach 2015 roku odnotował obniżkę względem porównywalnego czasu roku poprzedniego. W pierwszym półroczu 2015 r. do Polski sprowadzono w  sumie 315 tys. ton warzyw świeżych i 150,1 tys. ton przetworów warzywnych. Wartość tego zakupu osiągnęła odpowiednio 310,8 mln EUR i  166,6 mln EUR - podaje FAMMU/FAPA.

Import warzyw do Polski


Dla porównania w tym samym okresie przed rokiem wielkości te wynosiły 371 tys. ton warzyw świeżych w kwocie 309,8 mln EUR i 177,3 tys. ton przetworów za 176,6 mln EUR. Tym samym sprowadzono o 56 tys. to mniej warzyw i o 27 tys. ton ich przetworów. Największy spadek w dostawach odnotowała cebula i pomidory.

Ponad 90% warzyw pochodzi z UE

Głównym dostawcą do Polski warzyw świeżych pozostały w analizowanym czasie, podobnie jak w latach poprzednich kraje unijne. Blisko 92% dostaw pochodziło z pozostałych państw Unii Europejskiej - tym samym przywóz z  tego kierunku zamknął się kontyngentem 290,2 tys. ton względem 338,8 tys. ton zakupionych rok wcześniej. Za przywiezione z UE warzywa w  pierwszej połowie br. zapłacono 285 mln EUR. Świeże warzywa zakupiono w  analizowanym czasie praktycznie wyłącznie z państw ?unijnej 15? ? 279,5 tys. ton o wartości 277,6 mln EUR, a pozostałe 10,7 tys. ton z 12 nowych krajów członkowskich.


Z krajów Unii Europejskiej zaimportowano w omawianym okresie głównie pomidory oraz warzywa cebulowe, warzywa korzeniowe, paprykę słodką, sałaty i ogórki. Łącznie import pomidorów wyniósł blisko 76 tys. ton oraz ponad 47,8 tys. ton cebuli i porów, po 31 tys. ton wszelkiego rodzaju sałat i  warzyw kapustnych z dominującymi kalafiorami i brokułami oraz 32,5 tys. ton warzyw korzeniowych z przeważającą ilością marchwi i 21,8 tys. ton ogórków.

Import warzyw spoza UE

Pozostałą ilość sprowadzonych w pierwszych sześciu miesiącach 2015 roku świeżych warzyw stanowiły produkty zakupione z państw trzecich ? 16,7 tys. ton o  całkowitej wartości 19 mln EUR. Niemniej jednak, ze wspomnianego kierunku zdecydowaną większość dostaw stanowiły przede wszystkim pomidory - 9,1 tys. ton.


źródło: FAMMU/FAPA


e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.