Pop Vriend Seeds potwierdza odporność na mączniaka Pe. 20 dla dużej części asortymentu szpinaku
W poniedziałek 13 maja 2024 r. Międzynarodowa Grupa Robocza ds. Szpinaku (IWGP) nazwała nową rasę patogenu mączniaka rzekomego (Peronospora effusa) występującego w szpinaku: Pe.20. W 2023 r. z Europy i Stanów Zjednoczonych zgłoszono wiele izolatów mączniaka rzekomego o tym samym nowym schemacie zjadliwości, co skłoniło IWGP do jej określenia, jako Pe. 20. Firma zajmująca się hodowlą nasion Pop Vriend Seeds potwierdza, że wiele odmian objętych programem komercyjnym jest odpornych na Pe. 20. Oznacza to, że jakość plonów pozostaje niezmiennie dobra.
„Hodowla szpinaku opiera się na odporności na choroby, dlatego trzeba działać dynamicznie. Silny nacisk na szpinak pozwala nam na bardzo szybką zmianę. Stale monitorujemy i rozwijamy nowe odporności naszych odmian. W ten sposób możemy zaoferować naszym klientom odmiany, które mają maksymalną odporność dostępną obecnie na rynku” – powiedział Mark Charlesworth, menedżer produktu Spinach w Pop Vriend Seeds.
Spinach 365
Oprócz hodowli odmian o maksymalnej odporności na choroby, Pop Vriend Seeds kładzie również duży nacisk na posiadanie najlepszych fenotypów. Doprowadziło to do powstania programu szpinaku „szytego na miarę”: Spinach 365. Razem ze swoimi klientami specjaliści Pop Vriend Seeds zagłębiają się w lokalne wyzwania związane z uprawą szpinaku i opracowują program szpinaku „szyty na miarę”. Program ten składa się z szeregu odmian, które wytwarzają ciemnozielone liście o długim okresie przydatności do spożycia i dobrej chrupkości.
„Wiele lat temu zdaliśmy sobie sprawę, że zapotrzebowanie konsumentów na jednolity szpinak wysokiej jakości będzie rosło przez cały rok” – mówi Johan Rijk, hodowca szpinaku w Pop Vriend Seeds. „To skłoniło nas do opracowania naszego rozwiązania Spinach 365, które po raz pierwszy wprowadziliśmy w Stanach Zjednoczonych i od tego czasu wdrożyliśmy we Włoszech, Hiszpanii, Francji, Niemczech, Holandii i Wielkiej Brytanii. Nasz program Spinach 365 obejmuje wszystkie okresy wegetacyjne, co zapewnia stabilne dostawy dla wszystkich partnerów w łańcuchu wartości warzyw. Nasze odmiany szpinaku sprawdzają się wyjątkowo dobrze pod względem fenotypowym, co czyni je również bardzo wydajnymi w przetwarzaniu i pakowaniu”.