Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Nawożenie Archiwum

Potas i magnez kluczowe w żywieniu warzyw

Nawożenie

2015-12-02 14:40
"Potas i magnez- składniki niezbędne w żywieniu człowieka i nawożeniu roślin", to hasło pod którym firma K+S Polska zorganizowała 26 listopada 2015 r. w Warszawie konferencję prasową.

"Potas i magnez - składniki niezbędne w żywieniu człowieka i nawożeniu roślin", to hasło pod którym firma K+S Polska zorganizowała 26 listopada 2015 r. w Warszawie konferencję prasową. Podczas spotkania Dominik Młodecki, Dyrektor Zarządzający K+S Polska zwrócił uwagę na Korn-Kali -nawóz, który zawiera magnez z naturalnego minerału kizerytu, co gwarantuje, że nawóz nie tylko szybko się rozpuszcza, ale również, że wszystkie składniki pokarmowe w nim zawarte mogą być szybko pobrane przez roślinę.

Znaczenie potasu i magnezu w żywieniu człowieka

Potas jest najważniejszym kationem wewnątrzkomórkowym i jednym z najważniejszych elektrolitów. Jego stężenie we krwi zawiera się w przedziale 3,5 - 5,5 mmol/l. Zaburzenia gospodarki potasowej, zarówno hipokaliemia, jak i hiperkaliemia mogą być przyczyną groźnych dla życia stanów chorobowych. Dorosła osoba powinna dostarczyć organizmowi 2000-3000 mg potasu dziennie. Badania epidemiologiczne i kliniczne wykazały, że potas odgrywa ważna rolę w regulacji ciśnienia krwi, zarówno u osób zdrowych, jak i chorych z podwyższonymi wartościami ciśnienia tętniczego krwi. Dieta bogata w potas zmniejsza zagrożenie udarem mózgu oraz chorobą niedokrwienną serca.

Magnez, kolejny ważny dla organizmu kation jest niezbędny dla funkcjonowania przynajmniej trzystu różnych enzymów naszego metabolizmu. Jak wynika z badań populacyjnych, długotrwały niedobór magnezu może być związany ze zwiększonym niebezpieczeństwem wystąpienia chorób sercowo - naczyniowych. W przybliżeniu 25 - 60% magnezu w naszym pożywieniu wchłaniane jest z przewodu pokarmowego do organizmu, w zależności od zapotrzebowania. Absorpcja ułatwiana jest przez witaminę D i cukier mleczny (laktozę) i ma miejsce w dolnej części jelita cienkiego. Rolą magnezu jest regulacja pracy serca, udział w procesie krzepnięcia krwi, stymulacji mechanizmów obronnych organizmu, funkcjonowaniu układu kostnego (kości są największym magazynem magnezu w organizmie), czy choćby w metabolizmie wapnia i witaminy C. Pokarm powinien być najlepszym źródłem zarówno potasu, jak i magnezu w codziennym żywieniu człowieka, informowała podczas konferencji prasowej firmy K+S Polska prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.

prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska

Rola potasu i magnezu w odżywianiu roślin.

Kolejny wykład nt. "Roli potasu i magnezu w odżywieniu roślin" wygłosił Ershad Tavakol

Z IAPN - Institute of Applied Plant Nutrition Georg-August-Universität Göttingen.

Zwrócił on uwagę, że modele klimatyczne przewidują stopniowy wzrost temperatury i stężenia CO2, prowadząc do eskalacji występowania suszy przy jednoczesnym jej wydłużeniu w wielu regionach na całym świecie. Dłuższe okresy suszy z ograniczoną ilością opadów zmniejszają dostępność wody glebowej, co tym samym zachęca rośliny do kontrolowania ilości transpiracji, w celu przetrwania aż do wydania plonu. W tych warunkach środowiskowych dostępność składników pokarmowych dla roślin, odgrywa kluczową rolę w regulacji stresu przez rośliny. Wśród składników odżywczych, które są niezbędne dla roślin w warunkach stresu, takich jak ciepło i susze, są potas (K) i magnez (Mg). Potas (K), jako jeden z powszechnie znanych składników rozpuszczalnych w komórkach ma najwyższe pobranie zaraz po azocie (N) i w największym stopniu bierze udział w tworzenia biomasy rośliny, wpływa na potencjał osmotyczny roślin. Innymi słowy dostępność K w okresach suszy pomoże roślinie zmaksymalizować pobranie wody przez korzenie, pod wpływem wyższego potencjału wodnego. Jednocześnie K jest głównym pierwiastkiem, który pomaga roślinom w regulowaniu działania aparatów szparkowych i zoptymalizowaniu ilość transpiracji, która przyczynia się do poprawy efektywności wykorzystania wody (EWW) w roślinie. Dlatego zoptymalizowane stosowanie K pomoże roślinie utrzymać ich normalne funkcjonowanie i zmniejsza wpływ warunków stresowych.

Ershad Tavakol

Magnez jest kluczowym składnikiem odżywczym obecnym w cząsteczce chlorofilu, ułatwiającym roślinie absorbcję energii światła słonecznego i przekształcenie jej w energię chemiczną wymaganą do fotosyntezy. Badania pokazują że oprócz K również Mg pozytywnie oddziałuje w roślinie na EWW. Mg i K są również zaangażowane w aktywację wielu ważnych enzymów w roślinach. Po zbudowaniu węglowodanów w procesie fotosyntezy, te dwa pierwiastki ułatwiają ich przemieszczanie do innych organów, takich jak nasiona czy owoce. Aby dokładnie zrozumieć mechanizmy odpowiedzialne za oddziaływania makro i mikro elementów na fizjologiczne funkcje w roślinie i odpowiednie wykorzystanie wody, wymagane jest pogłębianie badań nad roślinami w tym kierunku. Istnieje więc pilna potrzeba poprawy technik do wczesnego wykrywania, monitorowania i diagnozowania stresu, aby umożliwić skuteczne zarządzanie i reagowanie w tym kierunku. Istotne jest to, że metody detekcji są szybkie, nieinwazyjne i nisko kosztowe.

Z tego powodu Uniwersytet Georga-Augusta w Getyndze i K + S KALI GmbH podjęły w 2010 roku współpracę jako Institute of Applied Plant Nutrition (IAPN). IAPN dąży do przekazywania zasad dobrej praktyki naukowej i rolniczej w celu zwiększenia ilości wiedzy ekspertów i doradców

Korn-Kali - mocny pakiet składników

Korn-Kali to idealne połączenie chlorku potasu, unikalnego minerału Kizerytu oraz sodu - zaznaczał Dominik Młodecki, Dyrektor Zarządzający/Członek Zarządu K+S Polska. Tak połączone składniki pokarmowe, które są naturalnego pochodzenia i są w pełni rozpuszczalne w wodzie idealnie wpisują się w potrzeby polskiego rolnictwa. Jest to zatem doskonały nawóz do podstawowego nawożenia potasem, magnezem i siarką większości roślin uprawnych.

Dominik Młodecki

Cechą wyjątkową Korn-Kali jest jego skład. Korn-Kali zawiera magnez z naturalnego minerału kizerytu, co gwarantuje, że nawóz nie tylko szybko się rozpuszcza, ale również, że wszystkie składniki pokarmowe w nim zawarte mogą być szybko pobrane przez roślinę. Wchłanianie magnezu z Kizerytu przebiega niezależnie od warunków środowiska, takich jak np. pH gleby. Proporcje potasu do magnezu i siarki są dobrze zbilansowane, aby skutecznie zaspokoić podstawowe potrzeby roślin na te składniki pokarmowe.

Firma K+S oferuje coś więcej niż tylko nawóz. Korn-Kali to owoc wieloletniego doświadczenia zarówno produkcyjnego, jak również doradztwa rolniczego. Korn-Kali charakteryzuje się doskonałymi parametrami użytkowymi, które są równie ważne dla rolnika jak sam skład. Granula tego nawozu jest odpowiedniej wielkości, twardości i wyrównania dzięki czemu Korn-Kali można rozsiewać z dużą dokładnością nawet na 36m szerokości roboczej. Jest to cecha coraz częściej poszukiwana przez gospodarstwa. Firma K+S współpracując ze światem praktyki jak i nauki, współtworząc m.in. IAPN (Institute of Applied Plant Nutrition) przy Uniwersytecie w Getyndze, stara się sprostać wymogom nowoczesnego rolnictwa.

Wszystkie te elementy, czyli idealne połączenie składników pokarmowych, ich rozpuszczalność i naturalne pochodzenie jak również wiedza i doświadczenie budowane wspólnie z rolnikami przez wiele lat tworzą mocny pakiet korzyści.

Materiały prasowe firmy K+S Polska

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.