Aktualności
Według danych ARiMR w naszym kraju kapusta zajmowała w 2023 r. 13 217 hektarów a w roku 2022 było to 12 987 ha. Czyli wzrosło zainteresowanie tym gatunkiem. Ale informacje GUS-u (opublikowanej na koniec września) wskazują, że tegoroczny przebieg warunków pogodowych był najmniej sprzyjający właśnie uprawom kapusty oraz kalafiorów i brokułów. Ma to negatywny wpływ na zbiory kapusty. W bieżącym roku ocenia się je na ok. 620 tys. ton a przypomnimy, że w 2022 było wyprodukowane 650 tys. ton.

Czas zbiorów, to dobry moment na pełne przypomnienie, podsumowanie tegorocznego sezonu wegetacyjnego w produkcji kapust. Według danych ARiMR w 2023 r. w naszym kraju kapusta zajmowała 13 217 hektarów a w roku 2022 było to 12 987 ha. Czyli wzrosło zainteresowanie tym gatunkiem. Czy większy areał finalnie zaprocentuje wyższymi zbiorami? Jak podał GUS warunki pogodowe w trakcie bieżącego okresu wegetacyjnego charakteryzowały się dużą zmiennością. Z powodu niskich temperatur powietrza i nadmiernego uwilgotnienia gleby, opóźnieniu uległy terminy założenia upraw warzyw odmian wczesnych. Ocieplenie, notowane w kolejnych tygodniach sprzyjało natomiast wysadzaniu rozsad i siewom warzyw odmian późnych.

Koncentracja produkcji kapusty w Polsce w 2023 r.
Pogorszenie warunków atmosferycznych w maju stwarzało konieczność okrywania plantacji, zwłaszcza znajdujących się we wczesnej fazie rozwoju. Bardziej korzystna pogoda w drugiej połowie maja przyczyniła się do intensywnego przyrostu plonu handlowego roślin, lecz z powodu suszy i wysokich temperatur powietrza w czerwcu i na początku lipca w wielu rejonach kraju wegetacja roślin uległa spowolnieniu. W drugiej połowie lipca i w sierpniu nastąpił wzrost liczby opadów. Ich intensywność i zakres występowania były jednak silnie zróżnicowane. W konsekwencji w niektórych rejonach kraju bilans wodny poprawił się, lecz na obszarach, na których występowały deszcze nawalne i gradobicia, dochodziło do uszkodzeń roślin i strat w plonach. Duży problem w trakcie tegorocznej wegetacji roślin stanowi silna presja ze strony chorób grzybowych oraz szkodników roślin, przy czym możliwość skutecznego zwalczania tych patogenów bywa ograniczona. Dotychczasowy przebieg warunków pogodowych był najmniej sprzyjający uprawom kapusty oraz kalafiorów i brokułów.
AREAŁ KAPUSTY W POLSCE W POSZCZEGÓLNYCH GMINACH w latach 2023 oraz 2022
Jak zatem w tegorocznym sezonie była rozlokowana produkcji kapusty w Polsce? Jaki areał tego warzywa był w poszczególnych województwach, powiatach a nawet gminach? Odpowiedzi na te pytania opracowała Hanna Majewicz. Pani Hanna bazując na zbiorze danych liczbowych udostępnionych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zbierającą informacje do wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich oraz wykorzystując Microsoft Excel – narzędzie do analizy i wizualizacji danych. Wg danych w naszym kraju warzywo to zajmowało w 2023 r. 13 217 hektarów a w roku 2022 r. – 12 987 ha. Areał kapusty wzrósł w Polsce w 2023 względem 2022 o 230 ha, przy czym w roku 2022 spadł o 770 ha w porównaniu do powierzchni z roku 2021. Zwiększenie powierzchni nastąpiło tylko w kilku województwach (np. łódzkie – z 2810 ha w 2022 r. na 3036 ha w roku 2023 ). W woj. małopolskim, w którym w tym roku kapusta zajmuje największy areał, odnotowano minimalny spadek powierzchni – o niecałe 13 ha.

Powierzchnia (ha) uprawy kapusty w województwach w 2023 r.

W woj. małopolskim w tym roku kapustę uprawia się na 3349,2 ha
Wzrosty oraz spadki areału (ha) uprawy kapusty w województwach w 2023 r. w porównaniu z 2022 r.
Przechodząc do szczebla powiatowego na kapuściany pierwszy plan w tym sezonie wyszedł powiat sieradzki z 1313 hektarami. Drugie miejsce zajmuje powiat proszowicki z 1119 hektarami kapusty. Trzecie miejsce także dla powiatu z małopolski – powiat miechowski, gdzie w tym roku rosło 995 ha kapusty.
Powiaty z największa powierzchnią uprawy kapusty w 2023 r.

Analizując dane obrazujące produkcję kapust w gminach w czołówce w 2023 roku uplasowały się: Koniusza, Charsznica oraz Igołomia-Wawrzeńczyce.
Koniusza jest gminą o największym areale kapusty w Polsce w 2023 – po raz drugi wyprzedzając gminę Charsznica, która od dwóch lat jest na drugim miejscu
JUŻ DZIŚ MOŻESZ ZAMÓWIĆ MATERIAŁY „Areał Uprawy Warzyw w Polsce”!!!
Jesteś zainteresowany/a, jaka była struktura produkcji warzyw gruntowych w Polsce w 2023 oraz 2022 i 2021 r.? Jaki areał poszczególnych gatunków warzyw gruntowych oraz innych upraw rolniczych, sadowniczych czy roślin ozdobnych był w województwach, powiatach a także gminach w tych latach, jaki był trend w produkcji? Mamy odpowiedzi na te pytania na bazie danych liczbowych udostępnionych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zbierającą informacje do wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich.
Zaprezentowany przykład pokazuje, jak bardzo ciekawym jest zestawienie powierzchni uprawy warzyw gruntowych z podziałem na województwa, powity i gminy. Jeżeli ktoś z Państwa jest zainteresowany zakupem tego materiału istnieje tak możliwość. Zamówienie prosimy kierować na adres mejlowy szkolenia(at)dendros.pl z dopiskiem „Areał Uprawy Warzyw”; tą drogą również ustalona zostanie płatność.
W ofercie są:
Lp. | Opcja |
|
1. | Dane (plik Excel*) z powierzchnią uprawy 1 wybranego gatunku z podziałem na województwa, powiaty i gminy |
|
2. | Dane (plik Excel*) z powierzchnią uprawy 3 wybranych upraw z podziałem na województwa, powiaty i gminy |
|
3. | Dane (plik Excel*) z powierzchnią uprawy** ok. 300 gatunków warzyw oraz innych zgłoszonych we wnioskach o płatności bezpośrednie z podziałem na województwa, powiaty i gminy |
Klientom, którzy zakupili materiały z areałem upraw w roku ubiegłym, tegoroczne dane (z roku 2023) oferujemy z rabatem.
*tylko dla wizualizacji map wymagane jest posiadanie programu Excel w wersji 2016 lub nowszej, albo subskrypcja Office 365 (w przypadku subskrypcji również dostęp do Internetu)
**agrest, aksamitka, anyż, arbuz, arnika, aronia, aster, babka, bakłażan, batat , bazylia, berberys, bergenia, bez, bieluń, bobik, bodziszek, borówka, bób, brokuł, brukiew jadalna, brukiew pastewna, brzoskwinia, brzoza, burak cukrowy, burak ćwikłowy, burak liściowy, burak pastewny, cebula, chaber, chmiel, chryzantema, chrzan, ciecierzyca, cis, cukinia, cykoria, czarnuszka, cząber, czereśnia, czosnek, dalia, dereń, drapacz, driakiew, dynia, dynia oleista, dynia pastewna, dzielżan, dziewanna, dzięgiel dziurawiec, dzwonek, esparceta, eszolcja, facelia, farbownik, fasola, fenkuł, fiołek, frezja, glistnik, głóg, godecja gorczyca, goździk, grindelia, groch, groch cukrowy, groch łuskowy, groszek grusza, gryka, hyzop, jabłoń, jagoda, jarmuż, jarząb, jasnota jeżówka, jeżyna, jęczmień jary, jęczmień ozimy, języczka, kabaczek, kalafior kalarepa, kalina, kapusta, kapusta pastewna, karczoch, kiwi, kłosowiec, kminek, kocanki, kocimiętka, kolcowój, kolendra, komonica, komosa, koniczyna biała, koniczyna białoróżowa, koniczyna czerwona, koniczyna egipska, koniczyna krwistoczerwona, koniczyna perska, konopie, konwalia, kosmos kozibród, kozieradka, kozłek, krokosz krwawnica, krwawnik, krwiściąg, kuklik, kukurydza, kukurydza cukrowa, kukurydza pękająca, lawenda, lebiodka, lebiotka, len, lepiężnik, leszczyna, lewkonia, lnica, lnicznik, lobelia, lubczyk, lucerna chmielowa, lucerna mieszańcowa, lucerna sierpowata, lucerna siewna, lukrecja lulek, łopian, łubin biały, łubin wąskolistny, łubin żółty, macierzanka, mahonia, mak, malina, marchew jadalna, marchew pastewna, marzymięta, mącznica, melisa, melon, miechunka, mieczyk, miedze śródpolne, mierznica, mieszanka, mietelnik, mięta, mikołajek, miłek, miłorząb, miodunka, miskant, mniszek, modrak morela, morwa, nagietek, naparstnica, narcyz, nasturcja, nawłoć, nektaryna, niecierpek, nostrzyk, oberżyna, obszary przyrodnicze, ogórecznik, ogórek, olejarka, orlik, orzech włoski, ostropest, ostróżka, ostrzeń, owies, ożanka, papryka, pasternak, peluszka, pieczarka, pietruszka, pięciornik, pigwa, pigwowiec, piwonia, pluskwica, pokrzyk pokrzywa, pomidor, por, porzeczka, poziomka, prawoślaz, proso, pszenica jara, pszenica ozima, pszenżyto jare, pszenżyto ozime, rabarbar, roszpunka, rozchodnik, rożniak, rożnik, róża, różeniec, rukiew, rumian, ruminek, ruta, rutewka, rutwica, rzepa, rzepa jadalna, rzepak jary, rzepak ozimy, rzepik, rzodkiew, rzodkiewka, sad, sałata, seler, seradela, serdecznik, siwiec, skorzonera, skrzyp, słonecznik, smagliczka, soczewica, soja, sorgo, spartina, sporek, stewia, stulisz, szafran, szałwia, szanta, szarłat, szczaw, szczeć, szczodrak, szklarnie i tunele, szkółki, szparag, szpinak, ślaz, ślazowiec, ślazówka, śliwa, świdośliwa, świerzbnica, tarczyca, topinambur, topola, trawy, trojeść, truskawka, tulipan, tuz, tymianek, tytoń, ubiorek, ugór, ugór z rośl. miododajnymi, uprawa nieoznaczona, werbena, wierzba, wierzbownica, wierzbówka, wiesiołek, wilżyna, winorośl, wiśnia, włośnica, wrotycz, wyka, zagajnik o krótkiej rotacji, zatrwian, ziemniak, zimowit, złociszek, żagwin, żeleźniak, żeńszeń, żmijowiec, żurawina, życica, żyto jare, żyto ozime, żywokost.