Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Powierzchnia upraw warzyw w województwach, powiatach oraz gminach

Aktualności

2021-12-23 10:32

Jesteś zainteresowany/a, jaka była struktura produkcji warzyw gruntowych w Polsce w 2021 r.? Jaki areał poszczególnych gatunków warzyw gruntowych oraz innych upraw rolniczych, sadowniczych czy roślin ozdobnych był w województwach, powiatach a także gminach w 2021 r.? Mamy odpowiedzi na te pytania na bazie danych liczbowych udostępnionych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zbierającą informacje do wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich.

Produkcja warzyw gruntowych i pod osłonami to ważna gałąź rolnictwa. Ma ona znaczenie zarówno z punktu widzenia udziału w całej towarowej produkcji roślinnej, jak też dużej roli warzyw w diecie konsumentów. Lidia Gunerka, Lilianna Jabłońska, Wioleta Sobczak w artykule pt. „Regionalne zróżnicowanie upraw ogrodniczych w Polsce” podkreślają, że: „Na strukturę oraz rozmiar produkcji ogrodniczej, a także jej lokalizację ma wpływ wiele różnych czynników. Należą do nich w przede wszystkim warunki przyrodniczo-klimatyczne, które są wyznacznikiem doboru roślin uprawnych typowych dla poszczególnych stref. Przykładowo, w południowej części Polski występują korzystne warunki klimatyczne dla uprawy większości roślin, a warunki klimatyczne w części północnej są wskazywane jako bardzo korzystne dla reprodukcji cebul kwiatowych [Łukaszewska, Jabłońska 1991]. Także warunki glebowe wpływają na strukturę zasiewów oraz kształtują powstawanie regionów typowych dla danej produkcji roślinnej [Mironiuk 2010, za Berger, Nelson]. Bezpośredni wpływ na rejonizację produkcji ogrodniczej mają stosunki ekonomiczno-społeczne. Jest to m.in. wielkość gospodarstw rolnych, a także położenie rejonu w stosunku do ośrodków konsumpcji i przetwórstwa oraz sieć komunikacyjna [Wawrzyniak 1999, Knaflewski 2007]. Na skuteczność produkcji ogrodniczej w różnych częściach kraju wpływa także dostępność siły roboczej i wsparcie finansowe organizacji samorządowych [Kulikowski 2007]. Produkcja ogrodnicza powinna być rozlokowana w takim miejscu, aby całość kosztów produkcji, a także koszty przewozu produktów do punktu skupu były jak najniższe [Hasaj 2007]. Zróżnicowanie tych czynników w Polsce przyczynia się do wystąpienia rejonizacji upraw ogrodniczych, natomiast usytuowanie gospodarstwa w optymalnych warunkach produkcyjnych przyczynia się do poprawy efektywności produkcji”.

 

ZNAMY AREAŁ KAPUSTY W POLSCE W POSZCZEGÓLNYCH GMINACH

Jaka zatem aktualnie jest struktura produkcji warzyw gruntowych w Polsce? Jaki areał poszczególnych gatunków warzyw gruntowych był w poszczególnych województwach, powiatach a nawet gminach w 2021 r.? Odpowiedzi na te pytania opracowała Hanna Majewicz. Pani Hanna bazując na zbiorze danych liczbowych udostępnionych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (stan na 04.12.2021 r.) zbierającą informacje do wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich oraz wykorzystując Microsoft Excel – narzędzie do analizy i wizualizacji danych. Poniżej dla prezentujemy przykład kapusty głowiastej. Wg danych w naszym kraju warzywo to zajmowało w 2021 r. aż 13 690 ha. Przy czym w pierwszej 4 województw, gdzie jest największa powierzchnia uprawy kapust znalazły się: małopolskie, łódzkie, mazowieckie oraz wielkopolskie. Przechodząc do analizy, w których powiatach jest najwięcej kapusty pierwsze miejsca przypadają na powiaty: proszowicki (1148,9 ha), miechowski (1124,2 ha), łęczycki (1066,1 ha) oraz sieradzki (1063,7 ha). Szukając odpowiedzi, w której gminie pod uprawę kapusty przeznacza się największy areał z opracowania Hanna Majewicz widać że są to: Charsznica (799,8 ha), Koniusza (762,3 ha), Igołomia-Wawrzeńczyce (674,7 ha) oraz Góra Św. Małgorzaty (585,8 ha).

Szablon programu, jak widać na zdjęciu jest bardzo intuicyjny; można kursorem odznaczyć poszukiwaną uprawę lub rejon uprawy, bądź w wierszu „szukaj” po kliknięciu w niego kursorem wpisać dany gatunek i zaakceptować przyciskiem enter. Do wyboru (filtrowania) jest uprawa, województwo, powiat oraz gmina.

Areał (ha) uprawy kapusty w Polsce w 2021 r. w poszczególnych województwach, powiatach oraz gminach

 

Areał uprawy kapusty wg województw (ha/2021 r.)

 

Areał uprawy kapusty wg województw (ha/2021 r.)

 

JUŻ DZIŚ MOŻESZ ZAMÓWIĆ TE MATERIAŁY!!!

Zaprezentowany przykład pokazuje, jak bardzo ciekawym jest zestawienie powierzchni uprawy warzyw gruntowych z podziałem na województwa, powity i gminy. Jeżeli ktoś z Państwa jest zainteresowany zakupem tego materiału istnieje tak możliwość.

W ofercie są:

Lp.

Opcja

Koszt

1.

Dane (plik Excel*) z powierzchnią uprawy 1 wybranego gatunku z podziałem na województwa, powity i gminy

499 zł netto
(613,77 brutto)

2.

Dane (plik Excel*) z powierzchnią uprawy 3 wybranych upraw z podziałem na województwa, powity i gminy

999 zł netto
(1228,77 brutto)

3.

Dane (plik Excel*) z powierzchnią uprawy** pond 30 gatunków warzyw oraz innych zgłoszonych we wnioskach o płatności bezpośrednie z podziałem na województwa, powity i gminy

4999 zł netto
(6148,77 brutto)

*tylko dla wizualizacji map wymagane jest posiadanie programu Excel w wersji 2016 lub nowszej, albo subskrypcja Office 365 (w przypadku subskrypcji również dostęp do Internetu)

**agrest, aksamitka, anyż, arbuz, arnika, aronia, aster, babka, bakłażan, batat , bazylia, berberys, bergenia, bez, bieluń, bobik, bodziszek, borówka, bób, brokuł, brukiew jadalna, brukiew pastewna, brzoskwinia, brzoza, burak cukrowy, burak ćwikłowy, burak liściowy, burak pastewny, cebula, chaber, chmiel, chryzantema, chrzan, ciecierzyca, cis, cukinia, cykoria, czarnuszka, cząber, czereśnia, czosnek, dalia, dereń, drapacz, driakiew, dynia, dynia oleista, dynia pastewna, dzielżan, dziewanna, dzięgiel dziurawiec, dzwonek, esparceta, eszolcja, facelia, farbownik, fasola, fenkuł, fiołek, frezja, glistnik, głóg, godecja gorczyca, goździk, grindelia, groch, groch cukrowy, groch łuskowy, groszek grusza, gryka, hyzop, jabłoń, jagoda, jarmuż, jarząb, jasnota jeżówka, jeżyna, jęczmień jary, jęczmień ozimy, języczka, kabaczek, kalafior kalarepa, kalina, kapusta, kapusta pastewna, karczoch, kiwi, kłosowiec, kminek, kocanki, kocimiętka, kolcowój, kolendra, komonica, komosa, koniczyna biała, koniczyna białoróżowa, koniczyna czerwona, koniczyna egipska, koniczyna krwistoczerwona, koniczyna perska, konopie, konwalia, kosmos kozibród, kozieradka, kozłek, krokosz krwawnica, krwawnik, krwiściąg, kuklik, kukurydza, kukurydza cukrowa, kukurydza pękająca, lawenda, lebiodka, lebiotka, len, lepiężnik, leszczyna, lewkonia, lnica, lnicznik, lobelia, lubczyk, lucerna chmielowa, lucerna mieszańcowa, lucerna sierpowata, lucerna siewna, lukrecja lulek, łopian, łubin biały, łubin wąskolistny, łubin żółty, macierzanka, mahonia, mak, malina, marchew jadalna, marchew pastewna, marzymięta, mącznica, melisa, melon, miechunka, mieczyk, miedze śródpolne, mierznica, mieszanka, mietelnik, mięta, mikołajek, miłek, miłorząb, miodunka, miskant, mniszek, modrak morela, morwa, nagietek, naparstnica, narcyz, nasturcja, nawłoć, nektaryna, niecierpek, nostrzyk, oberżyna, obszary przyrodnicze, ogórecznik, ogórek, olejarka, orlik, orzech włoski, ostropest, ostróżka, ostrzeń, owies, ożanka, papryka, pasternak, peluszka, pieczarka, pietruszka, pięciornik, pigwa, pigwowiec, piwonia, pluskwica, pokrzyk pokrzywa, pomidor, por, porzeczka, poziomka, prawoślaz, proso, pszenica jara, pszenica ozima, pszenżyto jare, pszenżyto ozime, rabarbar, roszpunka, rozchodnik, rożniak, rożnik, róża, różeniec, rukiew, rumian, ruminek, ruta, rutewka, rutwica, rzepa, rzepa jadalna, rzepak jary, rzepak ozimy, rzepik, rzodkiew, rzodkiewka, sad, sałata, seler, seradela, serdecznik, siwiec, skorzonera, skrzyp, słonecznik, smagliczka, soczewica, soja, sorgo, spartina, sporek, stewia, stulisz, szafran, szałwia, szanta, szarłat, szczaw, szczeć, szczodrak, szklarnie i tunele, szkółki, szparag, szpinak, ślaz, ślazowiec, ślazówka, śliwa, świdośliwa, świerzbnica, tarczyca, topinambur, topola, trawy, trojeść, truskawka, tulipan, tuz, tymianek, tytoń, ubiorek, ugór, ugór z rośl. miododajnymi, uprawa nieoznaczona, werbena, wierzba, wierzbownica, wierzbówka, wiesiołek, wilżyna, winorośl, wiśnia, włośnica, wrotycz, wyka, zagajnik o krótkiej rotacji, zatrwian, ziemniak, zimowit, złociszek, żagwin, żeleźniak, żeń-szeń, żmijowiec, żurawina, życica, żyto jare, żyto ozime, żywokost.

 

Zamówienie prosimy kierować na adres mejlowy szkolenia(at)dendros.pl z dopiskiem „Areał Uprawy Warzyw”; tą drogą również ustalona zostanie płatność. Rozesłanie materiałów nastąpi po 29.12.2021 r.

 

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.