Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Prawidłowe przygotowanie rozsady, podstawą przyszłego plonowania

Aktualności

2019-10-30 22:46
Prawidłowo przygotowana rozsada papryki, pomidora, sałaty, kapusty pekińskiej, kapusty głowiastej białej dobrze znosi stres przesadzania, szybko podejmuje wzrost po posadzeniu na miejsce stałe, do tunelu czy szklarni, szybko ukorzenia się w glebie i dynamicznie buduje masę zieloną.

Prawidłowo przygotowana rozsada papryki, pomidora, sałaty, kapusty pekińskiej, kapusty głowiastej białej dobrze znosi stres przesadzania, szybko podejmuje wzrost po posadzeniu na miejsce stałe, do tunelu czy szklarni, szybko ukorzenia się w glebie i dynamicznie buduje masę zieloną. Wszystkie nasze działania w okresie przygotowania rozsady powinny być ukierunkowane na opisane wyżej praktyczne aspekty. W ostatnim czasie pojawiły się na rynku nowe narzędzia, które z powodzeniem możemy stosować w okresie produkcji rozsady. Nie są to ani nawozy, ani biostymulatory czy modne teraz preparaty zawierające kwasy humusowe. Są to produkty mikrobiologiczne (BACTIM RADINET, BACTIM FERTIMAX), zawierające w swoim składzie gotowe do współpracy z roślinami, wyselekcjonowane mikroorganizmy glebowe. Mikroorganizmy zastosowane na etapie pikowania lub siewu punktowego nasion do multiplatów nawiązują związki ?partnerskie? z roślinami już na etapie wschodów i kontynuują je aż do końca wegetacji. Z tych związków oczywiście rośliny i  mikroorganizmy czerpią określone korzyści. Substraty torfowe, które używamy w produkcji rozsad są praktycznie pozbawione mikroorganizmów, tych złych, które powodują choroby, ale także tych dobrych, które wspomagają rośliny. Zaszczepienie systemu korzeniowego dobrymi mikroorganizmami skutkuje tym, że rośliny posadzone do gleby, na miejsce stałe, nie muszą czekać aż rodzime mikroorganizmy nawiążą z systemem korzeniowym współpracę. Czas ten jest bardzo ważny szczególnie z uwagi na pobieranie wody i składników pokarmowych przez dopiero, co posadzone rośliny. Dodatkowo, zastosowanie mikroorganizmów powinno być niemalże obowiązkiem w momencie, gdy przeprowadziliśmy zabieg odkażania chemicznego podłoża w tunelach czy szklarniach.

W sezonie 2019 firma INTERMAG przeprowadziła szereg doświadczeń z  zastosowaniem preparatów mikrobiologicznych BACTIM RADINET oraz BACTIM FERTIMAX, stosowanych na etapie produkcji rozsady.

Doświadczenia papryka
Rośliny psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan reagują bardzo pozytywnie na dobrze dobrane preparaty mikrobiologiczne (BACTIM RADINET, BACTIM VIGOR, BACTIM FERTIMAX). Szczególnie wdzięczne są za dużą dawkę grzybów mikoryzowych. Mikoryza, która jest efektem działania tych grzybów, silnie oddziałuje na metabolizm rozsady i później w okresie wzrostu roślin na miejscu docelowym. Mikoryza poprawia zaopatrzenie roślin w  składniki pokarmowe, głównie wspiera pobieranie fosforu, poprawia zaopatrzenie roślin w wodę, ogranicza także możliwość infekcji systemu korzeniowego przez patogeny glebowe i nicienie. Preparaty mikrobiologiczne najlepiej zastosować jak najwcześniej w produkcji roślin, najlepiej już na etapie produkcji rozsady.

Prawidłowe przygotowanie rozsady, podstawą przyszłego plonowania - doświadczenia pomidor




Prawidłowe przygotowanie rozsady, podstawą przyszłego plonowania - doświadczenia sałata uprawiana, jako przedplon

W produkcji sałaty zależy nam na czasie. Rośliny mają krótki okres wegetacji i występowanie stresów niestety nie tylko opóźnia zbiory, ale wpływa na jakość główek. Sałata, podobnie, jak papryka, bardzo pozytywnie reaguje na stosowane w okresie produkcji rozsady (i później) mikroorganizmy. Szczególnie wdzięczna jest za aplikację w czasie produkcji rozsady grzybów mikoryzowych i później po posadzeniu na miejsce stałe grzybów z rodzaju Trichoderma. Fakty te znalazły potwierdzenie w prowadzonych przez nas doświadczeniach.

Prawidłowe przygotowanie rozsady, podstawą przyszłego plonowania - doświadczenia kapusta pekińska i kapusta głowiasta biała uprawiane, jako przedplon

Kapusty należą do rodziny kapustowatych. Cała ta rodzina ma specyficzne wymagania dotyczące współpracy z mikroorganizmami glebowymi. Kapusty, podobnie, jak rzepaki i chwasty z tej rodziny na przykład gorczyca nie mikoryzują, czyli nie wchodzą w symbiozę z grzybami mikoryzowymi, natomiast bardzo pozytywnie reagują na grzyby z rodzaju Trichoderma i bakterie ryzosferowe. Stąd konieczne jest trochę inne, w przypadku kapust, podejście do stosowania preparatów mikrobiologicznych. Wskazane są tu (już w czasie produkcji rozsady) aplikacje produktów bogatych w grzyby Trichoderma i wspomniane bakterie ryzosferowe - BACTIM FERTIMAX.

Kapusta pekińska

Kapusta głowiasta biała



Obserwacje przeprowadzone w czasie prowadzenia doświadczeń pozwalają nam wyciągnąć następujące wnioski:

  • rośliny podlewane preparatami mikrobiologicznymi posiadały większy system korzeniowy

  • podlane rośliny wykazywały mniejszy stres związany z sadzeniem na miejsce stałe,

    • rośliny podlane lepiej się przyjmowały, szybciej podejmowały wzrost po posadzeniu (wyraźnie mniej chorowały po posadzeniu)

    • rośliny były lepiej zaopatrzone w fosfor oraz potas i mikroelementy

    • obserwowaliśmy wyższą zawartość wapnia, potasu i mikroelementów w owocach

    • rośliny charakteryzowały się większym wigorem oraz większą odpornością na stresy abiotyczne i biotyczne, w tym suszę i upały

    • notowaliśmy wyższy plon owoców o lepszej jakości.




Materiały Intermag

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.