Aktualności
2015-05-11 22:10
W minionym roku zbiory warzyw w Niemczech wyniosły 3,54 mln ton wobec poprzedniorocznej wielkości 3,21 mln ton.
W minionym roku zbiory warzyw w Niemczech wyniosły 3,54 mln ton wobec poprzedniorocznej wielkości 3,21 mln ton.
Najwięcej w minionym roku zebrano marchwi 609,0 tys. ton i cebuli 500,0 tys. ton. Spore ilości stanowiła także produkcja białej kapusty 478,0 tys. ton, ogórków 198,0 tys. ton, a także czerwonej kapusty 148,0 tys. ton, sałaty lodowej 130,0 tys. ton, kalafiorów 121,0 tys. ton i szparagów 114,0 tys. ton. Ubiegłoroczne zbiory niemieckich owoców zamknęły się wielkością 1,35 mln ton wobec 1,08 mln ton rok wcześniej. W poprzedniorocznych zbiorach dominowały jak co roku jabłka z wynikiem 1,02 mln ton oraz truskawki 159,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Duitsland
e-warzywnictwo.pl