Nawożenie
Wśród warzyw psiankowatych w Polsce dominują: pomidory, papryka oraz oberżyna. Najlepsze wyniki produkcyjne w uprawie osiągnąć można na glebach ciepłych, zasobnych w próchnicę i składniki pokarmowe. Optymalna temperatura wzrostu tych roślin mieści się w przedziale 18-23 stopni Celsjusza. Zakres pH jest dość szeroki, bowiem pomidor preferuje przedział 5,5-7,5, natomiast papryka 6,7-7,2. Warto pamiętać, że gatunki te są wrażliwe na chlorki. Warzywa dyniowate preferują gleby o dobrej strukturze, próchniczne, przewiewne i szybko nagrzewające się. Optymalny odczyn to pH 6-7,2. Podkreślić trzeba, że ogórek nie znosi podłoży świeżo zwapnowanych, dlatego zabieg ten należy wykonać pod roślinę przedplonową. Program odżywienia roślin powinien być dostosowany do fazy rozwoju roślin. Poniżej przykład zleceń z firmy Timac Agro.
Redakcja e-warzywnictwo.pl