Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Projekt: Cebula z rozsady 90-dniowej

Aktualności

2018-04-13 12:39
Cebula zebrana we wczesnym terminie czy to zimująca czy z dymki na ogół pozwala zarobić więcej niż ta uprawiana z siewu nasion wprost do gruntu. Mając to na uwadze firma Agro-Ekspert rozpoczęła w roku bieżącym wdrażanie w naszym kraju technologii produkcji cebuli z rozsady 90-dniowej ? znacznie zaawansowanej we wzroście.

Cebula zebrana we wczesnym terminie czy to zimująca czy z dymki na ogół pozwala zarobić więcej niż ta uprawiana z siewu nasion wprost do gruntu. Mając to na uwadze firma Agro-Ekspert rozpoczęła w roku bieżącym wdrażanie w naszym kraju technologii produkcji cebuli z rozsady 90-dniowej - znacznie zaawansowanej we wzroście.

Firma Agro-Ekspert zajmuje się dystrybucją w Polsce rozsady warzyw produkowanej m.in. przez hiszpańska firmę Southern Vegetable Plants (Baby Plant).

Grzegorz Bartmiński z firmy Agro-Ekspert, dystrybutor rozsad firmy Southern Vegetable Plants (Baby Plant)

90-dniowa rozsada cebuli z firmy Baby Plant

Produkuje ona rocznie ponad 150 milionów sztuk rozsady cebuli. Produkt ten trafia głównie na rynki Francji, Hiszpanii oraz Holandii. W firmie do produkcji rozsady wykorzystuje się różnej wielkości palety rozsadowe - o 322 otworach (jedna komórka o pojemności 13 cm3), 589 otworach (jedna komórka o pojemności 11 cm3) oraz liczbie otworów 874 (jedna komórka o pojemności 8 cm3). Pierwszych używa się do produkcji rozsady cebuli z kilkoma roślinami w pojedynczej komórce - od 2 do 5 a pozostałych dwóch do produkcji rozsady z jedna rośliną w doniczce.

Rozsada cebuli dostarczana jest w kartonowych opakowaniach, pakowana po 800 sztuk

W związku z tym, że największym zainteresowaniem kontrahentów hiszpańskiego producenta rozsad cieszy się produkt, w którym w jednym otworze jest jedna cebula polski dystrybutor, firma Agro-Ekspert zdecydowała się na sprowadzenie jej do naszego kraju i przetestowanie jak rośliny zachowają się w naszych warunkach glebowo-klimatycznych. Wybór padł na rośliny produkowane w komórka o pojemności 11 cm3; ten typ rozsady gwarantuję uzyskanie największej wczesności i najbardziej kształtnego zgrubienia.

Średnicę doniczki można dobrać do metody i terminu uprawy

Wielkość bryły korzeniowej pozwala na wysadzanie rozsady np. sadzarką karuzelową

Zamówiono rośliny odmiany Takstar - jest to wczesny mieszaniec z hodowli Takii Seeds, który tworzy mocny wysoki szczypior o intensywnie zielonej barwie oraz bardzo wyrównane kuliste cebule o żółtobrązowej łusce i cienkiej szyjce. Przeważająca większość cebul o średnicy ok. 70 mm. Odmiana polecana na świeży rynek oraz do krótkiego przechowania( 3 miesiące).

Krzysztof Jawor zalecał do wczesnych nasadzeń odmianę Takstar F1 z oferty firmy Takii Seeds


Rozsada cebuli wyjechała z Hiszpanii 27 marca, bo według prognoz pogody miały być w Polsce dogodne warunki do założenia plantacji, niestety pogoda pokrzyżowała wcześniejsze plany i rośliny trzeba było przetrzymać aż do 10 kwietnia. W tym dniu w gospodarstwie Pawła Gutorskiego z Rzepiszyna koło Kruszwicy wysadzono rozsadę. Pomimo tego prawie dwutygodniowego przesunięcia bardzo dobrze rozwinięty system korzeniowy roślin nie odczuł tego niekorzystnie (rozsada dostarczana jest producentom w opakowaniach kartonowych mieszczących po 800 sztuk, rośliny ustawione są pionowo, zabezpieczone w odpowiednia ilość wody oraz przed uszkodzeniami), co obrazują zdjęcia. Natomiast część nadziemna miała oznaki starzenia roślin, ale była silna. Warto w tym miejscu dodać, że producent rozsady przycina rośliny kilkakrotnie (2-3 razy), aby te były krępe i o jak największej średnicy.

System korzeniowy rozsady po ok. dwóch tygodniach od spakowania roślin w karton

Paweł Gutorski prowadzi 25-hektarowe gospodarstwo, w którym w roku bieżącym ok. 50% gruntów przeznaczone jest pod warzywa (np. cebula z siewu zajmuje 9 ha, rabarbar 1 ha). Jego przygoda z produkcją cebuli z rozsady rozpoczęła się już w roku ubiegłym, kiedy to testował produkt z 5 roślinami w doniczce. W roku bieżącym będzie miał porównanie, jak zachowuje się plantacja założona z pojedynczych roślin.

Paweł Gutorski - gospodarz spotkania

Liczba roślin wysadzonych na hektar zależy m.in. od możliwości technicznych gospodarstwa. U P. Gutorskiego rośliny sadzono co ok. 15 cm

Jednym z oczekiwanych profitów tego rozwiązania ma być znaczne przyspieszenie zbiorów, oczekujemy, że przy wcześnie założonych uprawach może on przypadać na koniec czerwca. Podkreślić należy, że użycie rozsady, to także wyeliminowanie ryzyka wniesienia na pole chorób, przenoszonych np. z dymką z nieznanego źródła - mówił Grzegorz Bartmiński z firmy Agro-Ekspert. Produkcja firma Southern Vegetable Plants jest certyfikowana systemem GlobalGAP, co daje gwarancję najwyższej jakości. Ponadto jako nieliczna oferuje rozsadę z certyfikatem ekologicznym - dodawał Arkadiusz Stróżyński z firmy Agro-Ekspert.

Arkadiusz Strożyński z firmy Agro-Ekspert

W uprawach ekologicznych poza faktem certyfikatu tego produktu istotne jest, że uprawa tą metodą pozwala na znaczne ograniczenie nakładów na robociznę związaną z odchwaszczaniem pola. Sadząc rozsadę eliminuje się okres od wschodów do fazy 3-4 liści właściwych cebuli, kiedy to chwasty są dużym zagrożeniem dla powodzenia uprawy.

Jak zawsze zainteresowanie osób przybyłych na prezentacje rozsady cebuli hiszpańskiego producenta budziły koszty. Dystrybutorzy informowali, że wpływ na cenę rozsady ma kilka czynników, m.in. nasiona danej odmiany, wielkość doniczki, wielkość zamówienia i oznajmiali, że wydatki są porównywalne z kosztem zakupu dymki.

Dystrybutor rozsady zapowiada kolejne spotkanie na pole Pana Gutorskiego, już w czerwcu. Będzie można wówczas ocenić produkt przed zbiorem i przeanalizować aspekty ekonomiczne projektu.

Widok po posadzeniu rozsady

Od lewej: Grzegorz Bartmiński, Arkadiusz Stróżyński, Krzysztof Jawor oraz Piotr Pietrzak

Marcin Bartczak

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.