Aktualności
Marchew to najpopularniejsze w naszym kraju warzywo korzeniowe. Znaczna część produkcji ukierunkowana jest na produkcję towaru do przechowywania, a następnie sprzedaży na rynku warzyw świeżych. Aktualnie na wielu plantacjach trwa zbiór korzeni. To właśnie teraz warto mieć na uwadze fakt, że do przechowywania powinny być przeznaczone korzenie najwyższej jakości wówczas dbałość o odpowiednie warunki przechowywania może się zwrócić. Z wielu czynników mających wpływ na zdolności przechowalnicze korzeni można wskazać: typ gleby, odmianę, metodę uprawy, nawożenie, nawadnianie, ochronę roślin przed chorobami i szkodnikami czy termin zbioru korzeni. Między innymi o tych zagadnieniach mówiono podczas spotkania zorganizowanego z inicjatywy firmy hodowlano-nasiennej Bejo Zaden koło Elbląga w obiektach grupy producentów warzyw "Greengrow". Szczegółowe zalecenia przechowywania marchwi na tym spotkaniu przedstawił Johan Nijssen - specjalista ds. przechowywania w holenderskiej firmie AgroFocus. Zapraszamy do zapoznania się z galerią zdjęć, tam bowiem pokazane są różne zależności występujące pomiędzy niektórymi parametrami przechowywania a długością okresu składowania korzeni marchwi.
Małgorzata Żuczek
Zdjęcia: P. Bednarek/Bejo Zaden