Aktualności
Ziemniaki wyprodukowane w Polsce i przemieszczanie do innych państw członkowskich Unii Europejskiej muszą być zaopatrzone w zaświadczenie potwierdzające, że zostały one przebadane pod kątem agrofaga kwarantannowego – bakterii Clavibacter sepedonicus i są wolne od tego organizmu.
Badanie takich ziemniaków oraz wydawanie stosownych zaświadczeń wykonuje bakterii Clavibacter sepedonicus.
W 2019 r. przemieszczono do innych państw członkowskich UE 6015 ton ziemniaków wyprodukowanych w Polsce, dla których wystawiono łącznie 285 zaświadczeń. 97 zaświadczeń wystawionych zostało dla 2 070 ton sadzeniaków ziemniaka, a 188 zaświadczeń dla 3 945 ton ziemniaków innych niż sadzeniaki.
Wysyłka ziemniaków do innych państw członkowskich Unii Europejskiej realizowana była z terenu 13 województw. Najwięcej przesyłek wysłanych zostało z terenu województw: zachodniopomorskiego – 84, łódzkiego i podlaskiego – 54 oraz warmińsko-mazurskiego – 28. Krajami gdzie skierowano najwięcej przesyłek ziemniaków były: Bułgaria – 64, Niemcy – 53, Czechy – 35 oraz Holandia – 31.
Zdaniem Głównego Inspektora Andrzeja Chodkowskiego, działania PIORiN umożliwiły zniesienie zakazu eksportu polskich ziemniaków do Unii Europejskiej, który obowiązywał do 2004 r. Stopniowe łagodzenie rygorów fitosanitarnych skutkuje coraz większą skalą wywozu zarówno sadzeniaków, jak też ziemniaków towarowych, do innych państw Wspólnoty.