Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Przetwórnie chcą dobrze zapłacić za brokuł i kalafior

Aktualności

2018-02-06 15:15
owtarzające się od kilku sezonów trudne warunki pogodowe nie sprzyjają producentom kalafiorów i brokułów. By wyjść na swoje muszą oni liczyć każdą wydaną złotówkę i szukać najkorzystniejszych ofert sprzedaży.

Powtarzające się od kilku sezonów trudne warunki pogodowe nie sprzyjają producentom kalafiorów i brokułów. By wyjść na swoje muszą oni liczyć każdą wydaną złotówkę i szukać najkorzystniejszych ofert sprzedaży.

Rozwój poszczególnych gałęzi produkcji w rolnictwie sprawia, że rynek warzyw staje się coraz trudniejszy i stawia przed producentami nowe wyzwania. Coraz mniejsza opłacalność oraz powtarzające się od kilku sezonów trudne warunki pogodowe nie sprzyjają producentom kalafiorów i brokułów. By wyjść na swoje muszą oni liczyć każdą wydaną złotówkę i szukać najkorzystniejszych ofert sprzedaży gotowego produktu. Obecnie zakłady przetwórstwa i chłodnie skupujące warzywa kapustne prześcigają się w ofertach kontraktacyjnych. Ceny skupu są objęte tajemnicą handlową i ściśle chronione przed konkurencją. Wiele też zależy od rodzaju umowy i postaci dostarczanego surowca.
Kuluarowe rozmowy wskazują, że w województwie pomorskim będzie można otrzymać od 1,23 zł za różyczkowany kalafior a ok. 2,00 zł za różyczkowany brokuł. W województwie kujawsko-pomorskim odpowiednio od 1,12 zł i 2,08 zł. Niższe są ceny skupu brokułów w głowach. Jednak w ogólnym rozrachunku, dzięki zdjęciu z producentów kosztów opłacenia pracowników niezbędnych do różyczkowania ton warzyw, sprzedaż brokułów w głowach cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W powiecie inowrocławskim ceny skupu brokułu w głowach w zeszłym roku wynosiły średnio 0,77 zł/kg. W tym roku rolnicy chwalą się ofertami w wysokości nawet 0,95 zł/kg.

Ten rok zapowiada się szczególnie interesująco. Przez zeszłoroczne opady wielu producentów nie wywiązało się z podpisanych kontraktów. W licznych przypadkach nie dało się zebrać kalafiorów i brokułów posadzonych na lepszych ziemiach, na słabszych warzywa gniły. W przetwórniach zabrakło towaru. W związku z tym chłodnie rozpoczęły rok 2018 od ofert kontraktacji warzyw spod osłon. Dla producentów to nowość, a zarazem szansa na ukierunkowanie całej produkcji pod jednego odbiorcę. Ponieważ uprawa warzyw polowych pod przykryciem jest stosunkowo droga, chłodnie postanowiły wspomóc swoich dostawców. Oferują zwrot części kosztów zakupu agrowłóknin, stosowanych powszechnie w produkcji wczesnych warzyw kapustnych.


Emilia Pliszczyńska
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.