Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Ochrona Archiwum

Przypilnuj zdrowotności sałaty

Ochrona

2012-05-23 20:40
Warto zwrócić szczególną uwagę na ochronę sałaty w okresie przedzbiorczym, gdyż wówczas rośliny są najbardziej podatne na choroby.

Sałaty w praktyce mogą być atakowane przez wiele chorób infekcyjnych pochodzenia grzybowego i bakteryjnego, zarówno w uprawie polowej, jak i pod osłonami. W obecnym czasie warto często lustrować plantacje, gdyż wiele roślin jest w okresie przedzbiorczym, a wówczas rośliny są najbardziej podatne na choroby.

Do warzyw liściowych należy wiele gatunków warzyw. Pierwsze miejsce spośród nich w uprawie zajmuje sałata. Jest wiele gatunków sałaty wyróżniających się formą i kształtem liści. W Polsce głównie uprawiane są formy sałaty głowiastej o liściach miękkich, zwanej masłową i głowiastej o liściach kruchych zwanej sałatą lodową lub kruchą. Produkcja i spożycie sałaty w naszym kraju cechuje się dużą sezonowością. Najwięcej uprawia się jej na zbiór od marca do czerwca. Natomiast latem i jesienią znacznie mniej.

Wszystkie gatunki i typy sałaty w praktyce mogą być atakowane przez wiele chorób infekcyjnych pochodzenia grzybowego i bakteryjnego, zarówno w uprawie polowej, jak i pod osłonami. Warto zwrócić szczególną uwagę na ochronę sałaty w okresie przedzbiorczym, gdyż wówczas rośliny są najbardziej podatne na choroby. Sałata lodowa (krucha) z uwagi na dłuższy o kilka tygodni okres wegetacji od sałaty masłowej jest bardziej podatna na choroby pochodzenia infekcyjnego np. mączniaka.

Najgroźniejszych chorobami sałaty są:

- mączniak rzekomy (Bremia lactucae),

- mączniak prawdziwy (Erysiphe cichoracearum),

- szara pleśń (Botrytis cinerea),

- zgnilizna twardzikowa (Sclerotiniasclerotiorum),

- gnicie bakteryjne, której sprawcami są bakterie z rodzaju: Erwinia spp., Pseudomonas spp. oraz Xanthomonas spp.

W przypadku szarej pleśni szczególną czujność zaleca się zachować, gdy temperatura jest w granicach 15-20°C i panuje wysoka wilgotność powietrza. Wówczas panują korzystne warunki do jej rozwoju. Mączniak rzekomy najszybciej rozwija się i poraża rośliny w temperaturze 12-19°C i przy dużej wilgotności powietrza, ale w dni bez nasłonecznienia. Natomiast optymalna temperatura dla rozwoju mączniaka prawdziwego na sałacie wynosi 18-25°C (maksymalna do 30°C). Porażeniu sprzyja wysoka wilgotność powietrza - 85% lub większa, oraz niska intensywność światła.

Przy zaobserwowaniu objawów chorób należy podjąć ochronę dopuszczonymi do stosowania w uprawie sałaty środkami ochrony roślin. Kierując się doborem preparatu należy zwrócić uwagę na jego okres karencji. Wiele z polecanych fungicydów ma 14- lub 21-dniowy okres karencji. Do zwalczania mączniaka rzekomego i prawdziwego można wykorzystać np. Amistar 250 SC. Jego dawka na 1 hektar wynosi 0,8 L. Preparat ten, chroni sałatę także przed szarą pleśnią oraz zgnilizną twardzikową. Ponadto można wykorzystać np. Rovral Flo 255 SC (2-3 L/ha).

Robert Solarski

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.