Aktualności
Papryka (Capsicum sp.) jest jednym z najbardziej wszechstronnych i powszechnie używanych warzyw na świecie. Od różnych kolorów po różne smaki, papryka jest integralną częścią wielu kuchni. Pochodzi z regionów Meksyku i Ameryki Środkowej. Krzysztof Kolumb zetknął się z papryką w 1493 roku i ze względu na jej ostry smak owocu uznał, że jest spokrewniona z czarnym pieprzem (Piper nigrum), który w rzeczywistości należy do innej rodziny (pieprz – pieprzowate, papryka – psiankowate). Niemniej jednak nazwa się przyjęła, a z nią uprawa papryki w Europie, a następnie w Afryce i Azji.
Firma Hazera jest wiodącym dostawcą nasion papryki do uprawy pod osłonami i w otwartym gruncie, a Polska jest uznanym producentem tego warzywa (patrz ramka). Z tego względu zdecydowaliśmy się na rozszerzenie projektu „Przystanek Papryka” i w 2024 roku wyruszyliśmy z Wami w podróż pod hasłem „Przystanek Papryka w drodze do max plonu”, relacjonując uprawę papryki od posadzenia roślin aż do ostatnich zbiorów. Odwiedziliśmy dwa zagłębia produkcyjne, tj. południowe Mazowsze, gdzie dominuje uprawa pod osłonami z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych oraz woj. lubelskie, gdzie prym wiedzie uprawa w gruncie z przeznaczaniem dla przetwórstwa.
Krok po kroku towarzyszyliśmy Wam w kolejnych etapach produkcji papryki. Naszym celem było nie tylko pokazanie, jak produkuje się jedno z najpopularniej- szych warzyw w Polsce, ale również podkreślenie wagi współpracy, innowacji i zaangażowania wszystkich osób, które przyczyniają się do sukcesu tej branży.
Do naszego projektu „Przystanek Papryka w drodze do max plonu” zaprosiliśmy Państwa, producentów papryki, ale również inne osoby – naukowców, przedstawicieli firm, którzy zaopatrują Was w środki produkcji, a także tych, którzy zajmują się gotowym produktem – handlowców i konsumentów. Sezon 2024 należał do trudnych zarówno z uwagi na wyzwania agrotechniczne powiązane z warunkami pogodowymi, występowaniem szkodników i chorób, a także z uwagi na cenowe perturbacje. W tym miejscu serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w ten projekt. Jest nam niezmiernie miło, że tak wielu producentów zechciało udostępnić nam obiekty produkcyjne, podzielić się technologią uprawy, opowiedzieć o handlu gotowym produktem z szerokim gronem „Paprykarzy”. Dziękujemy!
Podziękowania kierujemy także do osób, które tak licznie oglądały materiały wideo przygotowane w ramach projektu „Przystanek Papryka w drodze do max plonu”. Przypomnijmy, że filmy są opublikowane na kanale YouTube Hazera Poland oraz na portalu e-warzywnictwo.pl – partnera medialnego tego paprykowego konceptu. W dowolnej chwili mogą Państwo wrócić do poszczególnych filmów, gdzie zaprezentowaliśmy technologie uprawy i praktyki gospodarstw oraz fachowe rekomendacje z zakresu żywienia czy ochrony roślin, które sprawiają, że polska papryka jest ceniona zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym.