Aktualności
2018-04-26 12:07
26 kwietnia po raz pierwszy w tym sezonie na rynku hurtowym "Zjazdowa" oferowano polski rabarbar. Producenci tego warzywa rozpoczynają handel od ceny w przedziale od 5,5-6,5 zł/kg.

26 kwietnia po raz pierwszy w tym sezonie na rynku Łódzkim Rynku Hurtowym "Zjazdowa" oferowano polski rabarbar z upraw polowych. Producenci tego warzywa rozpoczynają handel od ceny w przedziale od 5,5-6,5 zł/kg.
Rabarbar uprawiany jest w wielu strefach klimatycznych świata np. w Anglii, Nowej Zelandii, USA, Kanadzie. W Polsce powierzchnię jego uprawy szacuje się na ok. 1000 ha. W zależności od odmiany ogonki liściowe i blaszki liściowe mogą mieć kolor zielony, różowy lub ciemnoczerwony. W produkcji oraz wśród konsumentów największym uznaniem cieszą się odmiany wybarwione na czerwono. 26 kwietnia na Łódzkim Rynku Hurtowym "Zjazdowa" oferowano rabarbar pakowany po 5 kg. Cena opakowania wahała się od 27,50 do 32,50 zł, tj. 5,50-6,50 zł/kg.
Warto wiedzieć, że ogonki liściowe rabarbaru (barwy zielonej, różowej, czerwonej) mają niską wartość energetyczną, zawierają od 4,2% do 11,5% suchej masy, 0,7-1.0% białka i do 3% rozpuszczalnych pektyn, sole mineralne (potas, żelazo, wapń i inne) oraz witaminy C (20 mg w 100 g świeżej masy), A i z grupy B, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy i szczawiowy), 3,7% cukrów oraz karoten (1,25 mg w 100 g świeżej masy).
Marcin Bartczak
Rabarbar uprawiany jest w wielu strefach klimatycznych świata np. w Anglii, Nowej Zelandii, USA, Kanadzie. W Polsce powierzchnię jego uprawy szacuje się na ok. 1000 ha. W zależności od odmiany ogonki liściowe i blaszki liściowe mogą mieć kolor zielony, różowy lub ciemnoczerwony. W produkcji oraz wśród konsumentów największym uznaniem cieszą się odmiany wybarwione na czerwono. 26 kwietnia na Łódzkim Rynku Hurtowym "Zjazdowa" oferowano rabarbar pakowany po 5 kg. Cena opakowania wahała się od 27,50 do 32,50 zł, tj. 5,50-6,50 zł/kg.
Warto wiedzieć, że ogonki liściowe rabarbaru (barwy zielonej, różowej, czerwonej) mają niską wartość energetyczną, zawierają od 4,2% do 11,5% suchej masy, 0,7-1.0% białka i do 3% rozpuszczalnych pektyn, sole mineralne (potas, żelazo, wapń i inne) oraz witaminy C (20 mg w 100 g świeżej masy), A i z grupy B, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy i szczawiowy), 3,7% cukrów oraz karoten (1,25 mg w 100 g świeżej masy).
Marcin Bartczak
e-warzywnictwo.pl