Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Raport IERiGŻ - Rynek warzyw w listopadzie 2017 r.

Aktualności

2017-12-20 11:54
W listopadzie 2017 r., w porównaniu z październikiem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny marchwi (o 2%), pieczarek (o 3%) i kalafiorów gruntowych (o 28%).

W listopadzie 2017 r., w porównaniu z październikiem br., w skupie z  przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny marchwi (o 2%), pieczarek (o 3%) i kalafiorów gruntowych (o 28%). Wzrosły ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 3%), cebuli (o 10%), kapusty białej (o 12%) i buraków ćwikłowych (o 5%). Stabilne były ceny skupu pietruszki - informują Tomasz Smoleński Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

W zakładach przetwórczych wzrosły w tym okresie ceny skupu cebuli obieranej (o 19%), brokułów różyczkowanych (o 39%), kalafiorów różyczkowanych (o 20%), kapusty białej (o 25%), a nie zmieniły się ceny skupu marchwi na kostkę i buraków.

- W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej (o 7%), kapusty białej (o 16%) i selerów (o 11%). Wzrosły ceny eksportowe pomidorów spod osłon (o 11%), marchwi (o 6%) i buraków ćwikłowych (o 13%). Stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej i cebuli. W listopadzie 2017 r., w porównaniu z październikiem br., w handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 58%), pomidorów spod osłon (o 37%), marchwi (o 1%), buraków ćwikłowych (o 2%) i cebuli (o 3%), a  obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 4%) oraz kapusty białej (o 9%) - informują eksperci IERiGŻ w raporcie.

W listopadzie br., w porównaniu z listopadem ub.r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych o 70%, cebuli na targowiskach o 18%, kapusty białej (o 52%), buraków ćwiklowych (o 36%), marchwi (o 25%), pietruszki (o 79%) i  pomidorów szklarniowych (o 2%), a obniżyła się cena kalafiorów gruntowych (o 36%) i pieczarek (o 1%). W zakładach przetwórczych ceny skupu były na poziomie listopada ub.r. z wyjątkiem cebuli obieranej, brokułów rózyczkowanych i kalafiorów różyczkowanych, których ceny wzrosły odpowiednio o 21%, 35% i 27%.

W listopadzie br., w porównaniu z listopadem ub.r., na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 45%), pomidorów spod osłon (o 41%), marchwi i buraków ćwikłowych (po 18%), kapusty białej (o 20%) i ogórków spod osłon (o 11%). W październiku 2017 r., w porównaniu z wrześniem 2017 r., wzrosły ceny detaliczne pomidorów (o 38%), kalafiorów (o 11%), papryki (o 12%), a obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 5%), selerów i  cebuli (po 6%), marchwi (o 3%) oraz porów i kapusty białej (po 8%). Nie zmieniły się ceny pieczarek. W relacji do cen detalicznych z  października 2016 r. wzrosły ceny porów (o 8%), papryki (o 11%), buraków ćwikłowych (o 5%), cebuli (o 6%), kapusty białej i marchwi (po 13%), selerów (o 2%), pomidorów (o 16%), a obniżyły się ceny pieczarek (o 1%).

We wrześniu 2017 r., w porównaniu z wrześniem 2016 r., w średnich i  dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 4%) i warzyw mrożonych (o 9%), a obniżyła się produkcja konserw warzywnych (o 46%) i marynat (o 52%). Eksport warzyw świeżych we wrześniu 2017 r. wyniósł 45,7 tys. ton, a jego wartość 25,1 mln EUR. W  porównaniu z wrześniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 1%, a jego wartość nie zmieniła się. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży kalafiorów (o 26%), marchwi (o 18%) i kapusty (o 17%). W tym samym czasie wyeksportowano 51,4 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 39,4 mln EUR.

Jak informują eksperci IERiGŻ w porównaniu z wrześniem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 8%, a jego wartość zmniejszyła się o 4%. Spadł wolumen importu mrożonek (o 13%) i suszy (o 11%). We wrześniu 2017 r. zaimportowano 11,3 tys. ton warzyw świeżych o  wartości 9,4 mln EUR, tj. o 1 i 3% mniej niż przed rokiem. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem przywozu pomidorów (o 28%), marchwi (o 7%) i kapusty (o 2%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 18,2 tys. ton, a jego wartość 18,5 mln EUR tj. o 23% i  24% mniej niż przed rokiem. Obniżył się import suszy (o 44%), koncentratu pomidorowego (o 23%), mrożonek (o 32%) i konserw (o 26%) w  tym kukurydzy konserwowanej (o 17%). We wrześniu br. dodatnie saldo w  handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 40,8 mln EUR, wobec dodatniego (31,6 mln EUR) we wrześniu 2016 r. W okresie styczeń-wrzesień 2017 r. ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 80,2 mln EUR, wobec ujemnego (7,2 mln EUR) w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmniejszyła się o 8,4 mln EUR do 555,5 mln EUR, a wartość importu wzrosła o 64,6 mln EUR do 635,7 mln EUR.


eksperci IERiGŻ
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.