Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Znajdujesz się w: Ochrona Archiwum

Resort rolnictwa: zmieniają się zasady wywozu ziemniaków

Ochrona

2017-05-12 08:21
Od tego roku zmieniają się zasady wysyłki ziemniaków do innych krajów UE m.in. będzie możliwa sprzedaż bulw ziemniaków bez konieczności ich badania, jeżeli będą one pochodziły w gospodarstwa, gdzie nie ma choroby ziemniaków.

Od tego roku zmieniają się zasady wysyłki ziemniaków do innych krajów UE m.in. będzie możliwa sprzedaż bulw ziemniaków bez konieczności ich badania, jeżeli będą one pochodziły w gospodarstwa, gdzie nie ma choroby ziemniaków - poinformował resort rolnictwa.

Pod koniec kwietnia weszło w życie znowelizowane rozporządzenie ministra rolnictwa w sprawie sposobów postępowania przy zwalczaniu i  zapobieganiu rozprzestrzenianiu się bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Cms), wywołującej bakteriozę pierścieniową ziemniaka.

W związku z tym, że w ostatnich latach w istotny sposób udało się ograniczyć występowanie tej bakterii w naszym kraju, zwłaszcza w dużych gospodarstwach towarowych, resort rolnictwa wystąpił z inicjatywą zmiany dotychczasowych zasad wysyłki ziemniaków z Polski do innych krajów UE. Propozycje Polski były dyskutowane na forum Unii i wyniku negocjacji osiągnięto akceptację dla wielu uproszczeń dotychczasowych zasad wysyłki ziemniaków - poinformowało ministerstwo rolnictwa w komunikacie.

Zgodnie z rozporządzeniem, możliwe będzie wysyłanie bulw ziemniaków bez konieczności ich badania, jeżeli pochodzą one z gospodarstwa uznanego przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa za miejsce produkcji wolne od bakterii Cms.

W przypadku wysyłki ziemniaków do innych państw członkowskich na dotychczasowych zasadach, zmniejszona będzie liczba badanych bulw; zamiast 400 badane będzie 200 sztuk ziemniaków z każdych 25 t, co ograniczy koszty takich badań. Ponadto nowe przepisy przewidują odstąpienie od obowiązku plombowania środka transportu, którym wysyłane są z Polski ziemniaki.

Gospodarstwa, które już dzisiaj spełniają wymagania konieczne dla uzyskania statusu miejsca produkcji wolnego od bakterii Cms (wysadzanie jedynie bulw ziemniaka o potwierdzonej urzędowymi badaniami zdrowotności, przestrzeganie określonych w rozporządzeniu zasad higieny fitosanitarnej), powinny ubiegać się o jego uzyskanie. W celu uznania miejsca produkcji za wolne od bakterii Cms, będą mogły zostać wykorzystane dane będące w posiadaniu Inspekcji, dotyczące działań podejmowanych przez producentów rolnych w poprzednich sezonach uprawowych.

Resort zauważa, że jedynie stałe podnoszenie standardów fitosanitarnych w produkcji przez wszystkich producentów pozwoli na dalsze ograniczenie występowania bakterii Cms, co z kolei pozwoli w  przyszłości na całkowite zniesienie dodatkowych wymagań obowiązujących przy wysyłce polskich ziemniaków.

Ministerstwo ponadto wskazuje, że szczególnie istotna jest dbałość o  "zdrowotność" materiału wykorzystywanego do nasadzeń, której gwarancję dają jedynie sadzeniaki ziemniaka zaopatrzone w paszport roślin lub bulwy ziemniaka z tzw. "samozaopatrzenia", poddane urzędowym badaniom na obecność bakterii Cms.

Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w sezonie 2015/2016 eksport ziemniaków do bezpośredniej konsumpcji wyniósł zaledwie 16,2 tys. ton wobec 22,5 tys. sezon wcześniej i 40,7 tys. ton dwa sezony wcześniej. Największymi ich odbiorcami były: Rumunia, Wielka Brytania i Mołdawia. W opinii ekspertów Instytutu, powodem tak niskiego eksportu jest rozdrobnienie produkcji, co do skali, jak i uprawianych odmian, problemy fitosanitarne (dość powszechnie występująca w Polsce bakterioza pierścieniowa) oraz niska konkurencyjność jakościowa polskich ziemniaków.






e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.