Aktualności

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP powstało w 2014 roku. Stowarzyszenie jest niekomercyjną inicjatywą grupy osób i firm reprezentujących różne branże łańcucha wartości produkcji żywności, zainteresowanych rozwojem rolnictwa zrównoważonego w Polsce. Zadanie to traktujemy jako naszą misję.
Czym jest rolnictwo zrównoważone?
Rolnictwo zrównoważone jest to sposób produkcji, w którym zawarte są:
- zagwarantowanie godziwego wynagrodzenia dla rolnika,
- dbałość o stan środowiska naturalnego,
- rozwijanie i realizacja potrzeb społecznych
Dzięki takiemu podejściu zyskują nie tylko rolnicy ale całe społeczeństwo, czerpiąc z darów środowiska naturalnego, które nie jest wyeksploatowane i zanieczyszczone do granic możliwości.
Podstawowe zasady rolnictwa zrównoważonego to:
- Dbałość o główny dla rolnika środek produkcji jakim jest gleba, zapobieganie erozji, regularne analizy gleby, poprawa jej produktywności;
- Stosowanie nawożenia, zgodnie z opracowanym dla danego gospodarstwa planu nawozowego;
- Przestrzeganie zasad integrowanej produkcji rolnej;
- Wspieranie lokalnych inicjatyw społecznych;
- Rozwijanie swoich kompetencji, dzielenie się swą wiedzą i doświadczeniem z innymi;
- Przestrzeganie podstawowych zasad BHP w gospodarstwie rolnym;
- Zrozumienie i dbałość o rachunek finansowy gospodarstwa.
Stowarzyszenie ASAP realizuje zasady rolnictwa zrównoważonego opierając swoją działalność na 3 filarach:
- Misja - Wspieranie rozwoju rolnictwa zrównoważonego w obszarach wiejskich.
- Wizja - Bycie trwałym źródłem wiedzy o zasadach rolnictwa zrównoważonego.
- Strategia - Podnoszenie standardu produkcji rolnej. Rozwój kompetencji rolników. Zaangażowanie łańcucha wartości.
Chcąc sprostać globalnym wyzwaniom takim jak: wzrost populacji ludzi o 9,7 mld do 2050 roku, wzrost globalnej produkcji żywności o 60%, zmiany klimatyczne będące zagrożeniem dla plonów, malejące zasoby surowców naturalnych na Ziemi - konieczne jest wprowadzenie zmian jakie proponuje rolnictwo zrównoważone.
W ramach realizacji działań statutowych współpracujemy z gospodarstwami rolnymi, które zdecydowały o rozwijaniu zrównoważonej produkcji rolnej. Jest to wybór, ale i obowiązek rolników wynikający między innymi z wymagań prawnych obowiązujących w Unii Europejskiej ale również standardów produkcji wymaganych przez firmy przetwórstwa rolno spożywczego.
Wprowadzenie rolnictwa zrównoważonego w gospodarstwie rolnym wiąże się ze zmianą dotychczasowego sposobu produkcji. Stowarzyszenie ?ASAP? przekonuje, że tych zmian nie należy się bać:
- Rolnictwo zrównoważone jest możliwe w każdym gospodarstwie.
- Rolnictwo zrównoważone to długoterminowy proces dostosowawczy gospodarstwa.
- Rolnictwo zrównoważone wymaga rozwoju wszechstronnych kompetencji rolników.
Stowarzyszenie pomaga rolnikom w identyfikacji potrzeb rozwojowych i realizacji programy szkoleń i audytów dopasowanych do indywidualnych potrzeb.
Korzyści ze stosowania zasad rolnictwa zrównoważonego:
Środowisko:
Poprawa stanu środowiska naturalnego tj. powietrza, gleby, wód gruntowych
Obniżenie emisji gazów cieplarnianych Obniżenie zużycia energii ze źródeł nieodnawialnych
Zwiększenie bioróżnorodności w środowisku naturalnym
Społeczeństwo:
Zwiększenie atrakcyjności obszarów rolnictwa zrównoważonego -turystyka
Zwiększenie bezpieczeństwa żywności
Polepszenie warunków pracy w gospodarstwie rolnym
Ograniczenie afer z udziałem producentów żywności
Rolnik: polepszenie stanu gleby
Spełnienie oczekiwań odbiorców i konsumentów
Nowe rynki zbytu
Poprawa rentowności gospodarstwa
Dywersyfikacja dochodów rolnika
Pozyskanie wiedzy i doświadczenia
Podsumowanie
Konieczność czy moda? Konieczność!
Notatka prasowa