Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Rosja rośnie w owocowo-warzywną siłę

Aktualności

2012-04-06 18:56
Ostanie 6 lat na rosyjskim rynku upraw warzyw to czas zdecydowanej redukcji w powierzchni upraw w sumie w okresie 2004-2010 powierzchnia warzyw zmniejszyła się z 945,0 tys. ha do zaledwie 759,0 tys. ha - o 20%.

Z roku na rok na światowym rynku umacnia się pozycja Rosji jako liczącego się importera na rynku owoców i warzyw. Corocznie maleje bowiem samowystarczalność tego kraju w produkcji owoców i warzyw, a zdecydowanie wzrasta zapotrzebowanie na te produkty, a co za tym idzie ich import.

Do najważniejszych partnerów handlowych w wypadku produktów ogrodnictwa niewątpliwie można zaliczyć Polskę, Turcję, Chiny czy Uzbekistan, mniejsze ilości importowane są również państw takich jak Holandia, Izrael czy Ekwador i Argentyna. Ostanie 6 lat na rosyjskim rynku upraw warzyw to czas zdecydowanej redukcji w powierzchni upraw w sumie w okresie 2004-2010 powierzchnia warzyw zmniejszyła się z 945,0 tys. ha do zaledwie 759,0 tys. ha - o 20%. W tym samym okresie o 11% redukcji uległa również produkcja warzyw ze zbieranych jeszcze w roku 2004 -14,809 mln ton do około 13,233 mln ton w roku 2010. Najbardziej w ciągu omawianych lat ucierpiała produkcja kapusty. W analogicznym okresie lat 2004 -2010 redukcja powierzchni upraw owoców odnotowała aż 43% spadek a wolumen ich zbiorów odpowiednio 37% spadek w ujęciu ilościowym - tu największe straty odnotowały uprawy jabłek i gruszek - o ponad połowę. Natomiast zdecydowanej poprawie uległ wolumen importu owoców i warzyw w Rosji. W okresie lat 2003-2010 wzrósł on o aż 91% w przypadku warzyw i i 86% dla owoców. Dla porównania w roku 2003 kraj ten sprowadził jedynie 1,220 mln ton warzyw i 2,997 mln ton owoców podczas gdy już w roku 2010 było to odpowiednio 2,327 mln ton i 5,562 mln ton. We wspomnianym okresie lat 2003 -2010 największy wzrost importu dotyczył wśród warzyw pomidorów i ogórków, natomiast wśród owoców jabłek, mandarynek, winogron czy brzoskwiń.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl
Tagi: warzywa

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.