Rosjanie konsumują coraz więcej mrożonek owocowo-warzywnych
2013-07-10 10:36
Rosyjscy analitycy sugerują, że trend wzrostowy w konsumpcji i zakupach mrożonek owocowo-warzywnych będzie nadal kontynuowany w okresie od 2013 roku do roku 2017.
Jak wynika z najnowszego raportu "Analiza rynku mrożonych owoców i warzyw w Rosji w latach 2008-2012 oraz prognoza na 2013-2017 rok", przeprowadzonego przez BusinesStat, w roku 2008 udział importowanych mrożonek owocowo-warzywnych w rynku rosyjskim wyniósł 74%, a w roku 2012 już nieco mniej bo 64%.
W okresie lat 2008-2012 w Rosji zaobserwowano zdecydowane zwiększenie spożycia mrożonych owoców i warzyw ? według BusinesStat, w roku 2008 odnotowano go na poziomie 244 tys. ton, a w 2012 roku wielkość ta wzrosła do 294 tys. ton (+20%). Jedynie w roku 2009 nastąpił niewielki 5% spadek sprzedaży w porównaniu z 2008 rokiem spowodowany głównie kryzysem finansowym, który wpłynął na ogólne cięcie wydatków na żywność, w tym również mrożonych owoców i warzyw. Rosyjscy analitycy sugerują, że trend wzrostowy w konsumpcji i zakupach mrożonek owocowo-warzywnych będzie nadal kontynuowany w okresie od 2013 roku do roku 2017, średniorocznie nawet o 7%, w wyniku czego wstępne szacunki dotyczące poziomu konsumpcji w roku 2017 mogą mówić nawet o wielkości 414 tys. ton, co stanowi aż 41% wzrost wobec danych za 2012 rok.
Źródło: FAMMU/FAPA
W okresie lat 2008-2012 w Rosji zaobserwowano zdecydowane zwiększenie spożycia mrożonych owoców i warzyw ? według BusinesStat, w roku 2008 odnotowano go na poziomie 244 tys. ton, a w 2012 roku wielkość ta wzrosła do 294 tys. ton (+20%). Jedynie w roku 2009 nastąpił niewielki 5% spadek sprzedaży w porównaniu z 2008 rokiem spowodowany głównie kryzysem finansowym, który wpłynął na ogólne cięcie wydatków na żywność, w tym również mrożonych owoców i warzyw. Rosyjscy analitycy sugerują, że trend wzrostowy w konsumpcji i zakupach mrożonek owocowo-warzywnych będzie nadal kontynuowany w okresie od 2013 roku do roku 2017, średniorocznie nawet o 7%, w wyniku czego wstępne szacunki dotyczące poziomu konsumpcji w roku 2017 mogą mówić nawet o wielkości 414 tys. ton, co stanowi aż 41% wzrost wobec danych za 2012 rok.
Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl