Aktualności
Świeży szpinak trafia natomiast do Polski przede wszystkim z Hiszpanii (w zeszłym roku było to 1,1 tys. ton wobec 0,4 tys. ton w 2011 r.). Rośnie również eksport z Polski, choć pozostaje na bardzo małym poziomie. W minionym roku wywieźliśmy 91 ton świeżego szpinaku i 3 tys. ton mrożonego, przede wszystkim na Ukrainę, Białoruś i do Rosji.
Jak mówi "PB" Tomasz Meller, prezes Nordisu, jeszcze do niedawna w polskich sklepach dostępny był głównie szpinak rozdrobiony. Teraz dynamicznie rośnie taki z liściach czy z sosem. Polacy co roku kupują blisko 7,5 tys. ton szpinaku w sklepach. Chodzi tutaj o szpinak solo, bez uwzględnienia mieszanek warzywnych i szpinaku w daniach gotowych oraz bez rynku HoReCa.
Beata Łosiak, rzeczniczka prasowa Horteksu zauważa, że jej firma notuje dwucyfrowy wzrost sprzedaży liści szpinaku, a także zupy królewskiej, w której szpinak jest ważnym składnikiem.
Za pulsbiznesu.pl/portalspozywczy.pl