Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Rośnie zainteresowanie szpinakiem

Aktualności

2014-09-06 19:51
Co prawda nie istnieją krajowe dane o produkcji szpinaku, ale o wzroście popularności tego warzywa świadczy poruszenie w imporcie. W 2011 r. Polacy sprowadzili 6,7 tys. ton mrożonego szpinaku, a w 2013 r. 10,4 tys. ton, głównie z Belgii, Holandii i Francji.

Świeży szpinak trafia natomiast do Polski przede wszystkim z Hiszpanii (w zeszłym roku było to 1,1 tys. ton wobec 0,4 tys. ton w 2011 r.). Rośnie również eksport z Polski, choć pozostaje na bardzo małym poziomie. W minionym roku wywieźliśmy 91 ton świeżego szpinaku i 3 tys. ton mrożonego, przede wszystkim na Ukrainę, Białoruś i do Rosji.

Jak mówi "PB" Tomasz Meller, prezes Nordisu, jeszcze do niedawna w polskich sklepach dostępny był głównie szpinak rozdrobiony. Teraz dynamicznie rośnie taki z liściach czy z sosem. Polacy co roku kupują blisko 7,5 tys. ton szpinaku w sklepach. Chodzi tutaj o szpinak solo, bez uwzględnienia mieszanek warzywnych i szpinaku w daniach gotowych oraz bez rynku HoReCa.

Beata Łosiak, rzeczniczka prasowa Horteksu zauważa, że jej firma notuje dwucyfrowy wzrost sprzedaży liści szpinaku, a także zupy królewskiej, w której szpinak jest ważnym składnikiem.


Za pulsbiznesu.pl/portalspozywczy.pl
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.