Artykuł sponsorowany
Kapusty mają specyficzne wymagania dotyczące współpracy z mikroorganizmami glebowymi. Nie wchodzą w symbiozę z grzybami mikoryzowymi, natomiast bardzo pozytywnie reagują na grzyby z rodzaju Trichoderma i bakterie ryzosferowe.

Mimo, że warzywa kapustne można uprawiać z siewu wprost do gruntu (z wyjątkiem upraw wczesnych) ich produkcja opiera się głównie na rozsadzie. Przygotowując rozsadę we własnym zakresie w multiplatach, należy pamiętać o używaniu podłoża uzyskanego na bazie torfu wysokiego, z optymalną zawartością składników pokarmowych, mającego odczyn pH w granicach 6,5. Ze względu na małą objętość poszczególnych komórek w tacy należy pamiętać o regularnym podlewaniu roślin i ich zasilaniu nawozami wieloskładnikowymi od momentu pojawienia się drugiego liścia. Bardzo ważne jest przestrzenne odizolowanie tac multiplatów od podłoża, gdyż ich „zawieszenie” na pewnej wysokości uniemożliwia wyrastanie korzeni na zewnątrz doniczki. Umieszczanie palet na podłożu wyłożonym folią i stale utrzymująca się wokół dolnych partii doniczek podwyższona wilgotność powietrza stymuluje wyrastanie korzeni na zewnątrz komórek, co zwiększa ryzyko porażenia systemu korzeniowego przez patogeny odglebowe i utrudnia wyciąganie roślin z doniczek podczas ich wysadzania, także większość najcenniejszych korzeni ulega uszkodzeniu podczas transportu i wysadzania.
Temperatura dla rozsady kapustnych
Długość okresu produkcji rozsad warzyw kapustnych zależy od terminu ich produkcji i trwa od 8-9 tygodni w przypadku odmian wczesnych do upraw najwcześniejszych, do 4-5 tygodni dla odmian późnych uprawianych na zbiór jesienny. Dobre i szybkie wschody kapust głowiastych uzyskuje się, gdy od siewu do wschodów utrzymywana jest temperatura w zakresie 16-20 °C. W produkcji kapust wczesnych wymagane jest dokładne sterowanie temperatura panująca w mnożarce. Od wschodów przez okres około 4 tygodni, czyli do ukazania się czwartego liścia, powinno utrzymywać się temperaturę w zakresie 10-14 °C w dzień i 8-10 °C w nocy, jednak nie mniej niż 5 °C. Od 5 tygodnia po wschodach, rośliny odmian wczesnych stają się wrażliwe na jarowizację. Dla uniknięci strat należy w mnożarkach utrzymywać w tym czasie temperaturę powietrza w zakresie 14-18 °C w dzień i 8-10 °C nocą. Nie można jednakże dopuszczać do wzrostu temperatury powyżej 20 °C, taka temperatura może powodować wybieganie roślin. W przypadku pekinki nasiona wysiewamy na około 4-5 tygodni przed terminem sadzenia. Temperatura od siewu do wschodów powinna oscylować w granicach 20-22 °C, później średnia dobowa powinna być utrzymywana na poziomie 18-20 °C, nocą nie powinna spadać poniżej 10-13 °C. Niższa temperatura jest bodźcem, który może skutkować późniejszym wybijaniem w pędy kwiatowe. Najszybciej do procesów jarowizacji dochodzi w temperaturze w zakresie 5-8 °C. Kapusta pekińska jest rośliną o silnej reakcji fotoperiodycznej i podczas długiego dnia przechodzi w fazę generatywną - jednak do zainicjowania tego procesu potrzebna jest wspomniana niska temperatura.
Kapusta lubi się z grzybami Trichoderma
Kapusty mają specyficzne wymagania dotyczące współpracy z mikroorganizmami glebowymi. Podobnie, jak rzepaki i chwasty z tej rodziny na przykład gorczyca nie mikoryzują, czyli nie wchodzą w symbiozę z grzybami mikoryzowymi, natomiast bardzo pozytywnie reagują na grzyby z rodzaju Trichoderma i bakterie ryzosferowe. Stąd konieczne jest trochę inne, w przypadku kapust, podejście do stosowania preparatów mikrobiologicznych. Wskazane są tu (już w czasie produkcji rozsady) aplikacje produktów bogatych w grzyby Trichoderma i bakterie ryzosferowe – BACTIM FERTIMAX.
W okresie produkcji rozsady (do pięciu dni po siewie nasion do multiplatów) i na kilka dni przed posadzeniem rozsady na miejsce stałe warto zastosować w pekince biopreparat BACTIM FERTIMAX. Preparat stosujemy w niewielkiej dawce – 1 g/tacę multiplatu. Zastosowanie mikroorganizmów w produkcji rozsady kapusty pekińskiej prowadzi do:
- zwiększenia aktywności i zasięgu systemu korzeniowego;
- ograniczenia stresu związanego z przesadzaniem;
- wyrównanego wzrost wszystkich roślin na plantacji.
Mikroorganizmy zawarte w biopreparacie mają pozytywny wpływ na wigor roślin oraz wpływają na wyższy poziom fotosyntezy. Powodują także wzrost dostępności składników pokarmowych z gleby (głównie fosforu), poprawiają także poziom odżywienia roślin w pozostałe składniki pokarmowe oraz poprawiają zaopatrzenie roślin w wodę.
Warto pamiętać, że BACIM FERTIMAX można także zastosować w uprawie kapusty pekińskiej i głowiastej białej po posadzeniu rozsady na miejsce stałe. Biopreparat stosuje się wówczas przez fertygację w dawce 0,5 – 1,0 kg/ha.
Pamiętajmy, że mikroorganizmy zawarte w preparacie i zastosowane w kapustach, będą także działały w uprawie głównej, np. papryce uprawianej po kapuście pekińskiej czy kapuście głowiastej.
Kapusta pekińska
21.02.2019

Rośliny kontrolne – niepodlewane

Rośliny podlewane – BACTIM FERTIMAX
26.02.2019

Z lewej strony zdjęcia roślina kontrolna – niepodlewana, z prawej strony roślina podlewana – BACTIM FERTIMAX
07.03.2019

Podjęcie wzrostu systemu korzeniowego rośliny kontrolnej – niepodlewanej

Podjęcie wzrostu systemu korzeniowego rośliny podlewanej – BACTIM FERTIMAX
Kapusta głowiasta biała.
26.02.2019

Rośliny kontrolne – niepodlewane

System korzeniowy rośliny podlewanej – BACTIM FERTIMAX
29.03.2019

