Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Rozsada pora z Hiszpanii. Bardzo wcześnie w Polsce

Aktualności

2018-03-06 16:45
28 lutego do Łęczycy dojechała pierwsza rozsada doniczkowana pora. Firma Agro-Ekspert sprowadziła rośliny z Hiszpanii. Podczas spotkania producenci z niedowierzaniem oglądali rośliny - z intensywnie rozwiniętym systemem korzeniowym i bujną częścią nadziemną.

28 lutego do Łęczycy dojechała pierwsza rozsada doniczkowana pora. Firma Agro-Ekspert sprowadziła rośliny z Hiszpanii. Podczas spotkania producenci z niedowierzaniem oglądali rośliny - z intensywnie rozwiniętym systemem korzeniowym i bujną częścią nadziemną. Niektórzy podkreślali - w naszych warunkach w tym terminie nie da się uzyskać takiej wysokiej jakości.

W rejonie Łęczycy (woj. łódzkie) ogrodnicy znani są ze specjalizacji w produkcji kapusty wczesnej. Podkreślić należy, że rejon ten to także powszechna produkcja innych nowalijek, w tym bardzo wczesnego pora. Produkcja ta jest kłopotliwa, bowiem na wczesne terminy nasadzeń pora, przygotowywanie rozsady w naszym kraju rozpoczyna się już w grudniu, styczniu (produkcja rozsady pora trwa długo - min. 90 dni), a w tym czasie panują niekorzystne warunki pogodowe - mało światła, niskie temperatury - w efekcie trudno wyprodukować dobrej jakości rozsadę. Wielu ogrodników z tego powodu rezygnuje z samodzielnej produkcji rozsady i coraz częściej decyduje się na jej zakup. Chętnie do wczesnych nasadzeń wybierane są rośliny sprowadzone z krajów o korzystniejszych warunkach klimatycznych, np. z Hiszpanii. W tym roku firma "Agro-Ekspert" z Lubonia k. Poznania, uwaga, już w 9. tygodniu roku (28 lutego) dostarczyła w rejon Łęczycy pierwszą partię rozsady pora z Hiszpanii. Spółka wraz z firmą "Działek" (dystrybutor rozsady w centralnej Polsce) podczas spotkania zaprezentowała 11. tygodniowe rośliny odmiany Krypton F1 wyprodukowane przez Southern Vegetable Plants (specjalistyczna firma rozsadowa działająca w hiszpańskim rejonie Murcja - warzywnicze zagłębie).

Firma na wczesny termin nasadzeń poleca rozsadę doniczkowaną. W Łęczycy w pierwszej dostawie rośliny były bardzo dobrej jakości, były krępe i miały silnie rozwinięty system korzeniowy - doniczka wielkości 2,6 x2,6 x4,2 cm; dostarczono je w bezzwrotnych opakowaniach kartonowo-plastikowych mieszczących po 600 sztuk, 43 200 sztuk na palecie. Dlaczego por doniczkowany warto wykorzystywać do najwcześniejszych nasadzeń mówił Grzegorz Bartmiński oraz Arkadiusz Stróżyński z firmy Agro-Ekspert. Specjaliści podkreślali, że w firmie Southern Vegetable Plants korzenie rozsad pora traktowane są aktywnymi substancjami, które stymulują wzrost i podnoszą odporność roślin na stres powodowany chorobami, niewłaściwymi warunkami agrotechniczno-pogodowymi - np. żywieniem, nadmiarem lub niedoborem wody w glebie czy niską temperaturą powietrza. Zastosowane substancje stymulujące rozwój korzeni pomagają ogrodnikom kontrolować i chronić rośliny przed chorobotwórczymi grzybami( Phythium, Fusarium, Rhizoctonia) i innymi chorobami roślin - mówił Arkadiusz Stróżyński. Licznie wytworzone w doniczce korzenie ułatwiają roślinom pora szybciej przezwyciężyć stres będący skutkiem przesadzania, zwłaszcza przy wczesnych nasadzeniach, kiedy warunki klimatyczne są niekorzystne. Pomagają one roślinom zaaklimatyzować się w nowych warunkach zarówno glebowych jak i klimatycznych - dodawał z Arkadiusz Stróżyński.

Podczas spotkania w Łęczycy przybliżono też produkcję rozsad warzyw w hiszpańskiej firmie Southern Vegetable Plants. Jest to firma założona w 1984 roku przez Juan Antóna w miejscowości Santomera (Murcja). Powstała jako jedna z pierwszych firm w Hiszpanii zajmujących się profesjonalną produkcją rozsad warzyw. W 2012 r. obchodzono 25-lecie działalności. Obecnie produkcja rozsad w Southern Vegetable Plants prowadzona jest w nowoczesnych obiektach i w otwartym gruncie na powierzchni 180 000 m2. Roczna produkcja wynosi ok. 300 milionów rozsad. Firma podkreśla, że do wyprodukowania wysokiej jakości roślin dla wszystkich rolników potrzebna jest kompleksowa i przystępna cenowo usługa przy zastosowaniu zaawansowanej technologii oraz wielu szklarni. Dlatego posiada gospodarstwo produkcyjne w Hiszpanii, o najwyższej technologii, certyfikowane w systemie jakości GlobalGap - mówił Grzegorz Bartmiński. Warto pamiętać, że od 3 lat Southern Vegetable Plants dostarcza także rozsadę do produkcji ekologicznej, certyfikowaną.

Producenci w kuluarowych rozmowach komentowali, że hiszpański produkt im się podoba, ale aktualnie ceny na gotowy por są niskie i mało stabilne, co powoduje szukanie oszczędności i wpływa na produkcję rozsady we własnym zakresie. Nie jest wykluczone, że zakup gotowej rozsady będzie w przyszłości dobrym rozwiązaniem, gdy poprawią się nieco ceny lub zaostrzone zostaną wymagania GlobalGap.

dr inż. Marcin Bartczak

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.