Aktualności
28 lutego do Łęczycy dojechała pierwsza rozsada doniczkowana pora. Firma Agro-Ekspert sprowadziła rośliny z Hiszpanii. Podczas spotkania producenci z niedowierzaniem oglądali rośliny - z intensywnie rozwiniętym systemem korzeniowym i bujną częścią nadziemną. Niektórzy podkreślali - w naszych warunkach w tym terminie nie da się uzyskać takiej wysokiej jakości.
W rejonie Łęczycy (woj. łódzkie) ogrodnicy znani są ze specjalizacji w produkcji kapusty wczesnej. Podkreślić należy, że rejon ten to także powszechna produkcja innych nowalijek, w tym bardzo wczesnego pora. Produkcja ta jest kłopotliwa, bowiem na wczesne terminy nasadzeń pora, przygotowywanie rozsady w naszym kraju rozpoczyna się już w grudniu, styczniu (produkcja rozsady pora trwa długo - min. 90 dni), a w tym czasie panują niekorzystne warunki pogodowe - mało światła, niskie temperatury - w efekcie trudno wyprodukować dobrej jakości rozsadę. Wielu ogrodników z tego powodu rezygnuje z samodzielnej produkcji rozsady i coraz częściej decyduje się na jej zakup. Chętnie do wczesnych nasadzeń wybierane są rośliny sprowadzone z krajów o korzystniejszych warunkach klimatycznych, np. z Hiszpanii. W tym roku firma "Agro-Ekspert" z Lubonia k. Poznania, uwaga, już w 9. tygodniu roku (28 lutego) dostarczyła w rejon Łęczycy pierwszą partię rozsady pora z Hiszpanii. Spółka wraz z firmą "Działek" (dystrybutor rozsady w centralnej Polsce) podczas spotkania zaprezentowała 11. tygodniowe rośliny odmiany Krypton F1 wyprodukowane przez Southern Vegetable Plants (specjalistyczna firma rozsadowa działająca w hiszpańskim rejonie Murcja - warzywnicze zagłębie).
Firma na wczesny termin nasadzeń poleca rozsadę doniczkowaną. W Łęczycy w pierwszej dostawie rośliny były bardzo dobrej jakości, były krępe i miały silnie rozwinięty system korzeniowy - doniczka wielkości 2,6 x2,6 x4,2 cm; dostarczono je w bezzwrotnych opakowaniach kartonowo-plastikowych mieszczących po 600 sztuk, 43 200 sztuk na palecie. Dlaczego por doniczkowany warto wykorzystywać do najwcześniejszych nasadzeń mówił Grzegorz Bartmiński oraz Arkadiusz Stróżyński z firmy Agro-Ekspert. Specjaliści podkreślali, że w firmie Southern Vegetable Plants korzenie rozsad pora traktowane są aktywnymi substancjami, które stymulują wzrost i podnoszą odporność roślin na stres powodowany chorobami, niewłaściwymi warunkami agrotechniczno-pogodowymi - np. żywieniem, nadmiarem lub niedoborem wody w glebie czy niską temperaturą powietrza. Zastosowane substancje stymulujące rozwój korzeni pomagają ogrodnikom kontrolować i chronić rośliny przed chorobotwórczymi grzybami( Phythium, Fusarium, Rhizoctonia) i innymi chorobami roślin - mówił Arkadiusz Stróżyński. Licznie wytworzone w doniczce korzenie ułatwiają roślinom pora szybciej przezwyciężyć stres będący skutkiem przesadzania, zwłaszcza przy wczesnych nasadzeniach, kiedy warunki klimatyczne są niekorzystne. Pomagają one roślinom zaaklimatyzować się w nowych warunkach zarówno glebowych jak i klimatycznych - dodawał z Arkadiusz Stróżyński.
Podczas spotkania w Łęczycy przybliżono też produkcję rozsad warzyw w hiszpańskiej firmie Southern Vegetable Plants. Jest to firma założona w 1984 roku przez Juan Antóna w miejscowości Santomera (Murcja). Powstała jako jedna z pierwszych firm w Hiszpanii zajmujących się profesjonalną produkcją rozsad warzyw. W 2012 r. obchodzono 25-lecie działalności. Obecnie produkcja rozsad w Southern Vegetable Plants prowadzona jest w nowoczesnych obiektach i w otwartym gruncie na powierzchni 180 000 m2. Roczna produkcja wynosi ok. 300 milionów rozsad. Firma podkreśla, że do wyprodukowania wysokiej jakości roślin dla wszystkich rolników potrzebna jest kompleksowa i przystępna cenowo usługa przy zastosowaniu zaawansowanej technologii oraz wielu szklarni. Dlatego posiada gospodarstwo produkcyjne w Hiszpanii, o najwyższej technologii, certyfikowane w systemie jakości GlobalGap - mówił Grzegorz Bartmiński. Warto pamiętać, że od 3 lat Southern Vegetable Plants dostarcza także rozsadę do produkcji ekologicznej, certyfikowaną.
Producenci w kuluarowych rozmowach komentowali, że hiszpański produkt im się podoba, ale aktualnie ceny na gotowy por są niskie i mało stabilne, co powoduje szukanie oszczędności i wpływa na produkcję rozsady we własnym zakresie. Nie jest wykluczone, że zakup gotowej rozsady będzie w przyszłości dobrym rozwiązaniem, gdy poprawią się nieco ceny lub zaostrzone zostaną wymagania GlobalGap.
dr inż. Marcin Bartczak