Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Rynek pomidorów: Ruszyła "malinowa" rewolucja

Aktualności

2017-05-08 10:11
W Polsce rozpoczęły się zmiany w segmencie produkcji pomidorów. Zyskują one bardziej malinowy kolor.

W Polsce rozpoczęły się zmiany w segmencie produkcji pomidorów. Zyskują one bardziej malinowy kolor - pisze "Puls Biznesu".

W przypadku trzech na czterech naszych plantatorów pomidory malinowe zajęły już większą część szklarniowej produkcji, a dwóch w całości przestawiło się na tę odmianę. W ostatnich latach nastąpił kilkudziesięcioprocentowy wzrost ich produkcji - mówi Agnieszka Arcimowicz z Targbana, cytowana przez portal freshplaza.com.

Według jej szacunków, malinówki stanowią już około 30 proc. produkcji pomidorów spod osłon i szklarni. Twardych danych brak, bo GUS nie rozróżnia odmian pomidorów.

Jak twierdzi Rafał Zarzecki, wiceprezes Citroneksu, "malinówki" jako jedna trzecia rynku to realna ocena, ale w spółce te klasyczne, czerwone pomidory stanowią 5 proc. produkcji. Połowa należy do malinowych, a  reszta do różnych "wynalazków", np. papryczkowych, cherry i innych.

Przy rosnącej różnorodności trudno jednak o większe (a nie tylko droższe) zakupy. Od lat konsumpcja pomidorów w gospodarstwach domowych, według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), oscyluje wokół 10 kg na osobę rocznie, co pozwala im jednak wyprzedzać m.in. ogórki i marchew.

Więcej w "Pulsie Biznesu".

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.