Aktualności
- W lutym 2018 r., w porównaniu ze styczniem 2018 r., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 10%), marchwi (o 7%), buraków ćwikłowych i kapusty białej (po 3%), a obniżyły się ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych i pieczarek (po 3%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ w raporcie.
W porównaniu ze styczniem 2018 r. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 5%) i kapusty białej (o 3%), a nie uległy zmianie ceny marchwi na kostkę i buraków.
W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny selerów (o 10%), pietruszki (o 8%), marchwi (o 4%), kapusty pekińskiej i buraków ćwikłowych (po 2%). Obniżyły się ceny kapusty białej (o 3%), a stabilne były ceny skupu cebuli, kapusty czerwonej i ziemniaków.
W porównaniu ze styczniem 2018 r. w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 9%) i buraków ćwikłowych (o 1%), a obniżyły się ceny cebuli (o 7%) i marchwi (o 1%). W lutym 2018 r., w porównaniu z lutym 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 78%), buraków ćwikłowych (o 46%), marchwi (o 22%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 20%), cebuli na targowiskach (o 16%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 16%) i pieczarek (o 4%).
- W zakładach przetwórczych, w analogicznym porównawczym okresie czasu, ceny cebuli obieranej, kapusty białej, buraków i marchwi na kostkę wzrosły odpowiednio o 50%, 30%, 8% i 4%. Na rynkach hurtowych wyższe były ceny buraków ćwikłowych (o 32%), marchwi (o 23%), cebuli (o 9%), a obniżyła się cena kapusty białej (o 6%) - informują eksperci z IERiGŻ.
W grudniu 2017 r., w porównaniu z listopadem 2017 r., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 37%), pomidorów (o 27%), papryki (o 14%), kapusty białej (o 3%) i pieczarek (o 2%), a obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 2%) oraz cebuli, marchwi, selerów i porów (po 1%). W relacji do cen detalicznych z grudnia 2016 r. wzrosły ceny: marchwi (o 22%), kapusty białej (o 16%), cebuli (o 14%), buraków ćwikłowych (o 9%), pomidorów (o 7%), selerów (o 5%), porów (o 3%) i pieczarek (o 1%), a obniżyły się ceny: kalafiorów (o 17%), papryki (o 9%) i pieczarek (o 1%).
W grudniu 2017 r., w porównaniu z grudniem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 39%), konserw warzywnych (o 28%), warzyw mrożonych (o 16%), a obniżyła się produkcja marynat (o 10%).
Jak informują eksperci w raporcie, eksport warzyw świeżych w grudniu 2017 r. wyniósł 25,0 tys. t, a jego wartość 27,2 mln EUR. W porównaniu z grudniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 24%, a jego wartość zmniejszyła się o 1%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży pomidorów (o 56%), kalafiorów (o 40%), kapusty i cebuli (po 31%), marchwi (o 21%) i ogórków (o 18%).
W tym samym czasie wyeksportowano 49,4 tys. t przetworów warzywnych o wartości 37,9 mln EUR. W porówniu z grudniem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 14%, a jego wartość zmniejszyła się o 10%. Obniżył się wolumen eksportu suszy (o 25%), mrożonek (o 15%), konserw i marynat (po 9%).
W grudniu 2017 r. zaimportowano 53,1 tys. t warzyw świeżych o wartości 64,9 mln EUR, tj. o odpowiednio o 2% i 3% mniej w porównaniu z grudniem 2016 r. Spadek wolumenu importu spowodowany był obniżeniem przywozu czosnku (o 64%), pomidorów (o 12%) i papryki (o 6%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 19,3 tys. t, a jego wartość 19,6 mln EUR tj. o 16% i 24% mniej niż w grudniu 2016 r. Obniżył się import suszy (o 47%), mrożonek (o 41%), marynat (o 26%) i konserw (o 21%).
W grudniu 2017 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 34,3 mln EUR, wobec ujemnego (35,2 mln EUR) w grudniu 2016 r. W całym ubiegłym roku ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 24,0 mln EUR, wobec ujemnego (30,3 mln EUR) w całym 2016 r. Wartość eksportu w 2017 r., w porównaniu z 2016 r., wzrosła o 66,8 mln EUR do 822,9 mln EUR, a wartość importu zwiększyła się o 60,5 mln EUR do 846,9 mln EUR.
Raport IERiGŻ