Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Rynek warzyw - analiza IERiGŻ

Aktualności

2018-04-03 10:49
W lutym 2018 r., w porównaniu ze styczniem 2018 r., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 10%), marchwi (o 7%), buraków ćwikłowych i kapusty białej (po 3%).

- W lutym 2018 r., w porównaniu ze styczniem 2018 r., w skupie z  przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 10%), marchwi (o 7%), buraków ćwikłowych i kapusty białej (po 3%), a  obniżyły się ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych i  pieczarek (po 3%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ w raporcie.

W porównaniu ze styczniem 2018 r. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 5%) i kapusty białej (o 3%), a nie uległy zmianie ceny marchwi na kostkę i buraków.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny selerów (o 10%), pietruszki (o 8%), marchwi (o 4%), kapusty pekińskiej i buraków ćwikłowych (po 2%). Obniżyły się ceny kapusty białej (o 3%), a stabilne były ceny skupu cebuli, kapusty czerwonej i ziemniaków.

W porównaniu ze styczniem 2018 r. w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 9%) i buraków ćwikłowych (o 1%), a obniżyły się ceny cebuli (o 7%) i marchwi (o 1%). W lutym 2018 r., w porównaniu z lutym 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 78%), buraków ćwikłowych (o 46%), marchwi (o 22%), cebuli w  spółdzielniach ogrodniczych (o 20%), cebuli na targowiskach (o 16%), a  obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 16%) i pieczarek (o 4%).

- W zakładach przetwórczych, w analogicznym porównawczym okresie czasu, ceny cebuli obieranej, kapusty białej, buraków i marchwi na kostkę wzrosły odpowiednio o 50%, 30%, 8% i 4%. Na rynkach hurtowych wyższe były ceny buraków ćwikłowych (o 32%), marchwi (o 23%), cebuli (o 9%), a obniżyła się cena kapusty białej (o 6%) - informują eksperci z IERiGŻ.

W grudniu 2017 r., w porównaniu z listopadem 2017 r., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 37%), pomidorów (o 27%), papryki (o 14%), kapusty białej (o 3%) i pieczarek (o 2%), a obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 2%) oraz cebuli, marchwi, selerów i porów (po 1%). W  relacji do cen detalicznych z grudnia 2016 r. wzrosły ceny: marchwi (o 22%), kapusty białej (o 16%), cebuli (o 14%), buraków ćwikłowych (o 9%), pomidorów (o 7%), selerów (o 5%), porów (o 3%) i pieczarek (o 1%), a  obniżyły się ceny: kalafiorów (o 17%), papryki (o 9%) i pieczarek (o 1%).

W grudniu 2017 r., w porównaniu z grudniem 2016 r., w średnich i  dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 39%), konserw warzywnych (o 28%), warzyw mrożonych (o 16%), a obniżyła się produkcja marynat (o 10%).

Jak informują eksperci w raporcie, eksport warzyw świeżych w grudniu 2017 r. wyniósł 25,0 tys. t, a jego wartość 27,2 mln EUR. W porównaniu z  grudniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 24%, a jego wartość zmniejszyła się o 1%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży pomidorów (o 56%), kalafiorów (o 40%), kapusty i cebuli (po 31%), marchwi (o 21%) i ogórków (o 18%).

W tym samym czasie wyeksportowano 49,4 tys. t przetworów warzywnych o  wartości 37,9 mln EUR. W porówniu z grudniem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 14%, a jego wartość zmniejszyła się o  10%. Obniżył się wolumen eksportu suszy (o 25%), mrożonek (o 15%), konserw i marynat (po 9%).

W grudniu 2017 r. zaimportowano 53,1 tys. t warzyw świeżych o  wartości 64,9 mln EUR, tj. o odpowiednio o 2% i 3% mniej w porównaniu z  grudniem 2016 r. Spadek wolumenu importu spowodowany był obniżeniem przywozu czosnku (o 64%), pomidorów (o 12%) i papryki (o 6%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 19,3 tys. t, a jego wartość 19,6 mln EUR tj. o 16% i 24% mniej niż w grudniu 2016 r. Obniżył się import suszy (o 47%), mrożonek (o 41%), marynat (o 26%) i konserw (o 21%).

W grudniu 2017 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 34,3 mln EUR, wobec ujemnego (35,2 mln EUR) w grudniu 2016 r. W  całym ubiegłym roku ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 24,0 mln EUR, wobec ujemnego (30,3 mln EUR) w całym 2016 r. Wartość eksportu w 2017 r., w porównaniu z 2016 r., wzrosła o 66,8 mln EUR do 822,9 mln EUR, a wartość importu zwiększyła się o 60,5 mln EUR do 846,9 mln EUR.


Raport IERiGŻ
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.