Rynek
W kwietniu 2017 r., w porównaniu z marcem br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny marchwi (o 2%) i pieczarek (o 3%), a niższe ceny kapusty białej (o 2%) i buraków ćwikłowych (o 8%). Ceny skupu cebuli białej utrzymywały się na niezmienionym poziomie. W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu marchwi na kostkę i buraków (po 4%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 4%). Stabilne były ceny skupu cebuli obieranej - informują analitycy IERiGŻ.
W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 39%), kapusty czerwonej (o 10%), selerów (o 7%), kapusty białej i cebuli (po 13%) i marchwi (o 2%). Nie zmieniły się ceny ziemniaków, buraków ćwikłowych, pietruszki i porów. Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 1%), a wzrosły ceny kapusty białej (o 4%). Stabilne były ceny cebuli i marchwi - informuje IERiGŻ.
W relacji do kwietnia 2016 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 32-46%), cebuli (o 48-55%), kapusty białej (o 41-74%) i marchwi (o 10-50%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 23%), marchwi (o 37%), cebuli (o 46%) i kapusty białej (o 55%). W marcu 2017 r., w stosunku do lutego 2017 r., obniżyły się ceny detaliczne kalafiorów (o 18%), pomidorów (o 13%), papryki i selerów (po 3%), porów (o 5%), cebuli (o 2%) oraz marchwi i kapusty białej (po 1%). Wzrosły jedynie ceny detaliczne buraków ćwikłowych (o 1%). Stabilne były ceny pieczarek. W relacji do cen detalicznych z marca 2016 r. podniosły się ceny porów (o 40%), pomidorów (o 15%) i pieczarek (o 3%), a obniżyły ceny kapusty białej (o 37%), buraków ćwikłowych (o 12%), cebuli (o 21%), selerów (o 19%), kalafiorów (o 10%), marchwi (o 29%) i papryki (o 2%). W lutym 2017 r., w stosunku do lutego 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych mniej wyprodukowano warzyw mrożonych (o 3%), konserw warzywnych (o 15%), soku pomidorowego (o 10%) i marynat (o 22%).
Jak informują eksperci IERiGŻ eksport warzyw świeżych w lutym 2017 r. wyniósł 35,3 tys.t, a jego wartość 15,5 mln EUR. W porównaniu z lutym 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 9%, a jego wartość obniżyła się o 2%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży marchwi (o 237%), kapusty (o 56%), ogórków (o 45%) i pomidorów (o 3%). W tym samym czasie wyeksportowano 53,6 tys.t przetworów warzywnych o wartości 39,7 mln EUR. W stosunku do lutego 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych spadł o 11%, a jego wartość zmniejszyła się o 7% W porównaniu z lutym 2016 r. obniżyła się sprzedaż mrożonek (o 6%), suszy (o 37%), marynat (o 20%) i kapusty kwaszonej (o 9%). W lutym 2017 r. zaimportowano 50,2 tys.t warzyw świeżych o wartości 65,3 mln EUR. W relacji do lutego 2016 r. import warzyw świeżych obniżył się o 21%, a jego wartość zwiększyła się o 16%.
Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem przywozu kapusty białej (o 70%), marchwi (o 48%), cebuli (o 25%), pomidorów (o 4%), ogórków (o 16%), papryki (o 18%) i czosnku (o 19%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 21,8 tys.t, a jego wartość 21,1 mln EUR. W stosunku do lutego 2016 r. wolumen importu przetworów warzywnych zmalał o 16%, a jego wartość zmniejszyła się o 14%. Mniej zaimportowano koncentratu pomidorowego (o 27%), suszy (o 20%) i konserw (o 32%) w tym koncentratu pomidorowego (o 27%). W lutym br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 31,3 mln EUR. Ujemne saldo zarejestrowano w obrocie świeżymi warzywami (49,8 mln EUR), a dodatnie w obrocie przetworami warzywnymi (18,5 mln EUR). W porównaniu z lutym ub.r. deficyt w handlu zagranicznym pogłębił się o 16,8 mln EUR.
raport IERiGŻ