Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

Rynek warzyw - raport IERiGŻ

Rynek

2017-06-23 10:47
W kwietniu 2017 r., w porównaniu z marcem br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny marchwi (o 2%) i pieczarek (o 3%), a niższe ceny kapusty białej (o 2%) i buraków ćwikłowych (o 8%).

W kwietniu 2017 r., w porównaniu z marcem br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny marchwi (o 2%) i pieczarek (o 3%), a  niższe ceny kapusty białej (o 2%) i buraków ćwikłowych (o 8%). Ceny skupu cebuli białej utrzymywały się na niezmienionym poziomie. W  zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu marchwi na kostkę i buraków (po 4%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 4%). Stabilne były ceny skupu cebuli obieranej - informują analitycy IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 39%), kapusty czerwonej (o 10%), selerów (o 7%), kapusty białej i cebuli (po 13%) i marchwi (o 2%). Nie zmieniły się ceny ziemniaków, buraków ćwikłowych, pietruszki i porów. Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 1%), a wzrosły ceny kapusty białej (o 4%). Stabilne były ceny cebuli i marchwi - informuje IERiGŻ.

W relacji do kwietnia 2016 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w  przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 32-46%), cebuli (o 48-55%), kapusty białej (o 41-74%) i  marchwi (o 10-50%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 23%), marchwi (o 37%), cebuli (o 46%) i kapusty białej (o 55%). W marcu 2017 r., w stosunku do lutego 2017 r., obniżyły się ceny detaliczne kalafiorów (o 18%), pomidorów (o 13%), papryki i selerów (po 3%), porów (o 5%), cebuli (o 2%) oraz marchwi i kapusty białej (po 1%). Wzrosły jedynie ceny detaliczne buraków ćwikłowych (o 1%). Stabilne były ceny pieczarek. W relacji do cen detalicznych z marca 2016 r. podniosły się ceny porów (o 40%), pomidorów (o 15%) i pieczarek (o 3%), a  obniżyły ceny kapusty białej (o 37%), buraków ćwikłowych (o 12%), cebuli (o 21%), selerów (o 19%), kalafiorów (o 10%), marchwi (o 29%) i papryki (o 2%). W lutym 2017 r., w stosunku do lutego 2016 r., w średnich i  dużych zakładach przetwórczych mniej wyprodukowano warzyw mrożonych (o 3%), konserw warzywnych (o 15%), soku pomidorowego (o 10%) i marynat (o 22%).

Jak informują eksperci IERiGŻ eksport warzyw świeżych w lutym 2017 r. wyniósł 35,3 tys.t, a jego wartość 15,5 mln EUR. W porównaniu z lutym 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 9%, a jego wartość obniżyła się o 2%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży marchwi (o 237%), kapusty (o 56%), ogórków (o 45%) i pomidorów (o 3%). W tym samym czasie wyeksportowano 53,6 tys.t przetworów warzywnych o wartości 39,7 mln EUR. W stosunku do lutego 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych spadł o 11%, a jego wartość zmniejszyła się o 7% W porównaniu z lutym 2016 r. obniżyła się sprzedaż mrożonek (o 6%), suszy (o 37%), marynat (o 20%) i kapusty kwaszonej (o 9%). W lutym 2017 r. zaimportowano 50,2 tys.t warzyw świeżych o wartości 65,3 mln EUR. W relacji do lutego 2016 r. import warzyw świeżych obniżył się o 21%, a jego wartość zwiększyła się o 16%.

Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem przywozu kapusty białej (o 70%), marchwi (o 48%), cebuli (o 25%), pomidorów (o 4%), ogórków (o 16%), papryki (o 18%) i czosnku (o 19%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 21,8 tys.t, a jego wartość 21,1 mln EUR. W  stosunku do lutego 2016 r. wolumen importu przetworów warzywnych zmalał o 16%, a jego wartość zmniejszyła się o 14%. Mniej zaimportowano koncentratu pomidorowego (o 27%), suszy (o 20%) i konserw (o 32%) w tym koncentratu pomidorowego (o 27%). W lutym br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 31,3 mln EUR. Ujemne saldo zarejestrowano w obrocie świeżymi warzywami (49,8 mln EUR), a dodatnie w obrocie przetworami warzywnymi (18,5 mln EUR). W  porównaniu z lutym ub.r. deficyt w handlu zagranicznym pogłębił się o  16,8 mln EUR.


raport IERiGŻ
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.