Rynek
W styczniu 2017 r., w porównaniu z grudniem ub.r., w skupie na rynku produktów świeżych wyższe były ceny cebuli białej (o 31 proc.), pieczarek i marchwi (po 8 proc.) oraz kapusty białej (o 7 proc.), a ceny skupu buraków ćwikłowych nie zmieniły się. W zakładach przetwórczych ceny wszystkich monitorowanych produktów nie uległy zmianie - wynika z danych IERiGŻ.
W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny porów (o 21 proc.), kapusty pekińskiej (o 16 proc.), kapusty czerwonej (o 9 proc.), selerów (o 11 proc.), przy stabilnych cenach kapusty białej, buraków ćwikłowych i ziemniaków. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 26 proc.) i marchwi (o 7 proc.), a obniżyły się jedynie ceny buraków ćwikłowych (o 1 proc.), cebuli (o 4 proc.) i kapusty białej (o 7 proc.).
W relacji do stycznia 2016 r., w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 40-47 proc.), cebuli (o 43- 56 proc.), kapusty białej (o 64-68 proc.) i marchwi (o 54-55 proc.).
- Na rynkach hurtowych buraki ćwikłowe staniały o 33 proc., marchew o 45 proc., cebula o 46 proc. i kapusta biała o 68 proc. Zdrożały jedynie ogórki spod osłon (o 4 proc.). W grudniu 2016 r., w stosunku listopada 2016 r., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 52 proc.), pomidorów (o 31 proc.), papryki (o 36 proc.), porów (o 5 proc.) i selerów (o 1 proc.), a obniżyły się się ceny marchwi (o 3 proc.), kapusty białej (o 7 proc.) i buraków ćwikłowych (o 1 proc.). W relacji do cen detalicznych z grudnia 2015 r. wzrosły ceny porów (o 6 proc.), kalafiorów (o 59 proc.), pomidorów (o 15 proc.), papryki (o 16 proc.), pieczarek (2 proc.), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 31 proc.), buraków ćwikłowych (o 11 proc.), cebuli (o 20 proc.), selerów (o 18 proc.) i marchwi (o 29 proc.). W listopadzie 2016 r., w stosunku do listopada 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększono produkcję warzyw mrożonych (o 16 proc.), a obniżono produkcję soku pomidorowego (o 21 proc.), konserw warzywnych (o 6 proc.) i marynat (o 7 proc.) - czytamy w raporcie IERiGŻ.
Eksport warzyw świeżych w listopadzie 2016 r. wyniósł 31,4 tys. ton o wartości 15,1 mln EUR. W porównaniu z listopadem 2015 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 2 proc., a jego wartość obniżyła się o 9 proc. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży marchwi (o 69 proc.) i kapusty (o 8 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 61,8 tys.ton przetworów warzywnych o wartości 45,6 mln EUR. W stosunku do listopada 2015 r. wolumen i wartość eksportu przetworów warzywnych zmalały o 5 proc. W porównaniu z listopadem 2015 r. mniej sprzedano za granicę konserw (o 2 proc.), marynat ( o 11 proc.) i suszy (o 17 proc.).
W listopadzie 2016 r. zaimportowano 40,9 tys.t warzyw świeżych o wartości 44,1 mln EUR. W relacji do listopada 2015 r. import warzyw świeżych obniżył się o 17 proc., a jego wartość o 2 proc. Spadek wolumenu importu spowodowany był ograniczeniem przywozu kapusty białej (o 76 proc.), marchwi (o 66 proc.), cebuli (o 75 proc.), pomidorów (o 14 proc.) i papryki (o 12 proc.). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 22,4 tys. ton, a jego wartość 23,8 mln EUR. W stosunku do listopada 2015 r. wolumen importu przetworów warzywnych spadł o 11 proc., a jego wartość obniżyła się o 2 proc. Mniej zaimportowano mrożonek (o 18 proc.), suszy (o 44 proc.), marynat (o 13 proc.) i koncentratu pomidorowego (o 17 proc.).
Jak informują eksperci IERiGŻ w listopadzie 2016 r., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 7,2 mln EUR. Złożyło się na to ujemne saldo w obrocie świeżymi warzywami (29,0 mln EUR), oraz dodatnie saldo w obrocie przetworami warzywnymi (21,8 mln EUR). W okresie styczeń-listopad 2016 r. dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami zmalało do 9,4 mln euro z 22,1 mln euro w analogicznym okresie 2015 r. Wartość eksportu (691,9 mln euro) zwiększyła się o 9,3 mln euro, a wartość importu (682,5 mln euro) wzrosła o 22,0 mln euro.
eksperci IERiGŻ