Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

Rynek warzyw w 2016 i 2017 r. - analiza IERiGŻ

Rynek

2017-02-24 11:12
W styczniu 2017 r., w porównaniu z grudniem ub.r., w skupie na rynku produktów świeżych wyższe były ceny cebuli białej (o 31 proc.), pieczarek i marchwi (po 8 proc.) oraz kapusty białej (o 7 proc.).

W styczniu 2017 r., w porównaniu z grudniem ub.r., w skupie na rynku produktów świeżych wyższe były ceny cebuli białej (o 31 proc.), pieczarek i marchwi (po 8 proc.) oraz kapusty białej (o 7 proc.), a ceny skupu buraków ćwikłowych nie zmieniły się. W zakładach przetwórczych ceny wszystkich monitorowanych produktów nie uległy zmianie - wynika z  danych IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny porów (o 21 proc.), kapusty pekińskiej (o 16 proc.), kapusty czerwonej (o 9 proc.), selerów (o 11 proc.), przy stabilnych cenach kapusty białej, buraków ćwikłowych i ziemniaków. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 26 proc.) i marchwi (o 7 proc.), a obniżyły się jedynie ceny buraków ćwikłowych (o 1 proc.), cebuli (o 4 proc.) i kapusty białej (o 7 proc.).

W relacji do stycznia 2016 r., w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 40-47 proc.), cebuli (o 43- 56 proc.), kapusty białej (o 64-68 proc.) i  marchwi (o 54-55 proc.).

- Na rynkach hurtowych buraki ćwikłowe staniały o 33 proc., marchew o  45 proc., cebula o 46 proc. i kapusta biała o 68 proc. Zdrożały jedynie ogórki spod osłon (o 4 proc.). W grudniu 2016 r., w stosunku listopada 2016 r., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 52 proc.), pomidorów (o 31 proc.), papryki (o 36 proc.), porów (o 5 proc.) i selerów (o 1 proc.), a obniżyły się się ceny marchwi (o 3 proc.), kapusty białej (o 7 proc.) i buraków ćwikłowych (o 1 proc.). W relacji do cen detalicznych z  grudnia 2015 r. wzrosły ceny porów (o 6 proc.), kalafiorów (o 59 proc.), pomidorów (o 15 proc.), papryki (o 16 proc.), pieczarek (2 proc.), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 31 proc.), buraków ćwikłowych (o 11 proc.), cebuli (o 20 proc.), selerów (o 18 proc.) i  marchwi (o 29 proc.). W listopadzie 2016 r., w stosunku do listopada 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększono produkcję warzyw mrożonych (o 16 proc.), a obniżono produkcję soku pomidorowego (o 21 proc.), konserw warzywnych (o 6 proc.) i marynat (o 7 proc.) - czytamy w raporcie IERiGŻ.

Eksport warzyw świeżych w listopadzie 2016 r. wyniósł 31,4 tys. ton o  wartości 15,1 mln EUR. W porównaniu z listopadem 2015 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 2 proc., a jego wartość obniżyła się o 9 proc. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży marchwi (o 69 proc.) i kapusty (o 8 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 61,8 tys.ton przetworów warzywnych o wartości 45,6 mln EUR. W stosunku do listopada 2015 r. wolumen i wartość eksportu przetworów warzywnych zmalały o 5 proc. W porównaniu z listopadem 2015 r. mniej sprzedano za granicę konserw (o 2 proc.), marynat ( o 11 proc.) i suszy (o 17 proc.).

W listopadzie 2016 r. zaimportowano 40,9 tys.t warzyw świeżych o  wartości 44,1 mln EUR. W relacji do listopada 2015 r. import warzyw świeżych obniżył się o 17 proc., a jego wartość o 2 proc. Spadek wolumenu importu spowodowany był ograniczeniem przywozu kapusty białej (o 76 proc.), marchwi (o 66 proc.), cebuli (o 75 proc.), pomidorów (o 14 proc.) i papryki (o 12 proc.). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 22,4 tys. ton, a jego wartość 23,8 mln EUR. W stosunku do listopada 2015 r. wolumen importu przetworów warzywnych spadł o 11 proc., a jego wartość obniżyła się o 2 proc. Mniej zaimportowano mrożonek (o 18 proc.), suszy (o 44 proc.), marynat (o 13 proc.) i  koncentratu pomidorowego (o 17 proc.).

Jak informują eksperci IERiGŻ w listopadzie 2016 r., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 7,2 mln EUR. Złożyło się na to ujemne saldo w obrocie świeżymi warzywami (29,0 mln EUR), oraz dodatnie saldo w obrocie przetworami warzywnymi (21,8 mln EUR). W okresie styczeń-listopad 2016 r. dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami zmalało do 9,4 mln euro z 22,1 mln euro w  analogicznym okresie 2015 r. Wartość eksportu (691,9 mln euro) zwiększyła się o 9,3 mln euro, a wartość importu (682,5 mln euro) wzrosła o 22,0 mln euro.


eksperci IERiGŻ
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.