Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Rynek warzyw w sierpniu 2017 ? raport IERiGŻ

Rynek warzyw w sierpniu 2017 ? raport IERiGŻ

2017-09-22 09:34
W sierpniu 2017 r. większość cen warzyw oferowanych rolnikom przez spółdzielnie ogrodnicze była niższa niż w lipcu br.
Rynek warzyw w sierpniu 2017 - raport IERiGŻ

W sierpniu 2017 r. większość cen warzyw oferowanych rolnikom przez spółdzielnie ogrodnicze była niższa niż w lipcu br. Najbardziej obniżyły się ceny kapusty białej, buraków ćwikłowych i kalafiorów gruntowych (po 35%). W mniejszym zakresie obniżyły się ceny ogórków do konserwowania (o 29%), ogórków do kwaszenia (o 27%), kapusty białej (o 29%), marchwi (o 13%) i pomidorów szklarniowych (o 18%). Wzrosły jedynie ceny skupu pietruszki (o 4%) i pieczarek (o 7%) - informują w raporcie eksperci IERiGŻ.

W porównaniu z ubiegłym miesiącem w zakładach przetwórczych wzrosły ceny brokułów różyczkowanych (o 1%), a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 31%), kalafiorów różyczkowanych (o 6%) i ogórków do konserwowania (o 3%). Na tym samym poziomie skupowano fasolkę szparagową.

W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej (o 15%), ogórków krótkich (o 14%) i papryki czerwonej (o 29%). Wzrosły ceny eksportowe cebuli (o 2%), marchwi (27%) i kapusty białej (o 11%). W handlu hurtowym jedynie wzrosły ceny cebuli (o 1%), a  obniżyły się ceny ogórków spod osłon (25%), pomidorów spod osłon (o 39%), marchwi, kalafiorów gruntowych i buraków ćwikłowych (po 18%) i  kapusty białej (o 15%). W sierpniu br., w porównaniu z sierpniem ub. r., na rynkach hurtowych obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 32%), pomidorów gruntowych (o 15%) i marchwi (o 3%), a wyższe były ceny kapusty białej (o 7%), ogórków gruntowych (o 26%), ogórków spod osłon (o 15%) i buraków ćwikłowych (o 18%) - informuje w raporcie IERiGŻ.

W lipcu 2017 r., w porównaniu z czerwcem 2017 r., obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 11%), ogórków gruntowych (o 25%) i kalafiorów (o 1%). Wzrosły ceny papryki (o 7%), cebuli (o 26%), buraków ćwikłowych (o 19%), selerów (o 10%), marchwi (o 16%) i kapusty białej (o 30%). W  relacji do cen detalicznych z lipca 2016 r. wzrosły ceny porów i  pieczarek (po 2%), ogórków gruntowych (o 25%), pomidorów (o 3%), kapusty białej (o 18%) i buraków ćwikłowych (o 14%). Obniżyły się ceny detaliczne selerów (o 20%), marchwi (o 7%), papryki (o 8%) i cebuli (o 14%). W czerwcu 2017 r., w porównaniu z czerwcem 2016 r., w średnich i  dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 9%) i warzyw mrożonych (o 49%), a obniżyla się produkcja marynat (o 11%). Nie zmieniła się produkcja soku pomidorowego.

Jak informują analitycy IERiGŻ eksport warzyw świeżych w czerwcu 2017 r. wyniósł 40,1 tys. ton, a jego wartość 23,4 mln EUR. W porównaniu z  czerwcem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 18%, a  jego wartość zmniejszyła się o 23%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży ogórków (o 33%), pomidorów (o 53%) i kalafiorów (o 28%). W tym samym czasie wyeksportowano 45,6 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 34,7 mln EUR. W porówniu z czerwcem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 8%, a jego wartość zmniejszyła się o 11%. Obniżył się wywóz mrożonek (o 1%), marynat (o 18%), suszy (o 35%) i konserw (o 8%), w tym kapusty kwaszonej (o 13%).

W czerwcu 2017 r. zaimportowano 40,4 tys. ton warzyw świeżych o wartości 30,7 mln EUR, tj. odpowiednio o 6 i 20% więcej niż przed rokiem. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem się przywozu kapusty (o 107%), pomidorów (o 30%), papryki (o 16%) i czosnku (o 38%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 17,2 tys. ton (spadek o 14%), a  jego wartość 19,1 mln EUR (mniej o 15%). Obnizył się import marynat o  1%, mrożonek o 36% i konserw o 9%, w tym kukurydzy konserwowej (o 4%) i  koncentratu pomidorowego (o 14%). W czerwcu br. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 9,4 mln EUR, wobec dodatniego (21,4 mln EUR) w czerwcu 2016 r. W I połowie 2017 r. ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 181,2 mln EUR, wobec ujemnego 53,6 mln EUR w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmniejszyła się o 17 mln EUR do 349,7 mln euro, a wartość importu wzrosła o 110 mln EUR do 530,9 mln EUR.
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.