Mechanizacja
Dotychczas wysadzanie czosnku, cebuli dymki było niezwykle pracochłonnym, wykonywanym ręcznie zajęciem, a w obecnej chwili coraz kosztowniejszym ze względu na czasochłonność tych prac, jak również małe zainteresowanie pracą ręczną pracowników sezonowych. W produkcji warzywniczej widać jednak znaczny postęp w mechanizacji wielu etapów produkcji warzyw. Przykładem tego jest sadzarka do czosnku czy cebuli dymki firmy PPUH Renal.
Sadzarka jest trzyrzędowa. Rozwiązania konstrukcyjne pozwalają na regulację rozstawu rzędów oraz głębokości sadzenia. Elementy robocze sadzarki (leje rurowe) dozujące materiał nasadzeni owy są ustawione pionowo, co zapobiega ich zapychaniu się. Gęstość sadzenia jest regulowana dwustopniowo - poprzez zębatki łańcuchowe. Na taśmie transportowej znajduje się w sumie 100 pojemników na materiał nasadzeni owy (w trzech rzędach). Sadzarka posiada zbiorniki np. na czosnek lub dymkę oraz trzy siedziska dla pracowników obsługujących sadzarkę - umieszczają oni ręcznie np. ząbki czosnku w pojemnikach taśmy.
Paulina Goclik-Leśniowska