Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Ochrona Archiwum

Sałata nie lubi stresu! Mikroorganizmy pozwolą Tobie go ograniczyć

Ochrona

2020-02-03 15:32

W produkcji sałaty zależy nam na czasie. Rośliny mają krótki okres wegetacji i występowanie stresów niestety nie tylko opóźnia zbiory, ale wpływa na jakość główek. Sałata, podobnie, jak papryka, bardzo pozytywnie reaguje na stosowane w okresie produkcji rozsady (i później) mikroorganizmy.

 

W produkcji sałaty zależy nam na czasie. Rośliny mają krótki okres wegetacji i występowanie stresów niestety nie tylko opóźnia zbiory, ale wpływa na jakość główek. Sałata, podobnie, jak papryka, bardzo pozytywnie reaguje na stosowane w okresie produkcji rozsady (i później) mikroorganizmy.

Produkcja rozsady sałaty zależnie od warunków świetlnych trwa od 4 do 6 tygodni. Nasiona wysiewamy przeważnie punktowo do substratu torfowego wprost do multiplatów. Pamiętajmy, że optymalna temperatura kiełkowania nasion sałaty jest stosunkowo niska i wynosi 13-15,5 stopni Celsjusza, po siewie, multiplaty w mnożarce nie powinny być ustawione w miejscu silnie nasłonecznionym, a mnożarka powinna być zależnie od pogody dobrze wietrzona. Po wschodach powinniśmy utrzymywać temperaturę w dzień, zależnie od warunków świetlnych na poziomie 15-18 stopni Celsjusza, a w nocy w zakresie 12-13 stopni Celsjusza. Wymagania termiczne sałaty czasami są trudne do spełnienia szczególnie, gdy produkujemy razem z sałata rozsadę inne gatunków warzyw. Zachowanie korelacji pomiędzy temperaturą, a warunkami świetlnymi zapobiega nadmiernemu wyciąganiu się roślin. W produkcji sałaty zależy nam na czasie. Rośliny mają krótki okres wegetacji i występowanie stresów niestety nie tylko opóźnia zbiory, ale wpływa na jakość główek. Sałata, podobnie, jak papryka, bardzo pozytywnie reaguje na stosowane w okresie produkcji rozsady (i później) mikroorganizmy. Szczególnie wdzięczna jest za aplikację w czasie produkcji rozsady grzybów mikoryzowych i później po posadzeniu na miejsce stałe grzybów z rodzaju Trichoderma. Fakty te znalazły potwierdzenie w prowadzonych przez nas doświadczeniach, w których badaliśmy wpływ preparatu BACTIM RADINET i BACTIM FERTIMAX na rozwój i plonowanie sałaty w uprawie pod osłonami.

Korzyści użycia BACTIM RADINET
BACTIM RADINET, możemy zastosować już po siewie nasion do multiplatów, jeśli nie zdążymy wykonać podlewania w tym terminie, preparat możemy zastosować także tuż po wschodach sałaty. Polecana przez nas dawka BACTIM RADINET to 5 g/tacę multiplatu w 1 do 1,5 l wody. Jeśli gospodarstwo zamawia rozsadę sałaty w wyspecjalizowanej firmie produkującej rozsady konieczne jest podlanie skrzynek z rozsadą zaraz po dostawie rozsady do gospodarstwa. Korzyści użycia BACTIM RADINET, zastosowania preparatu na etapie produkcji rozsady, to:

 

    • skrócenie czasu produkcji rozsady;

 

    • pobudzenie wzrost i rozwój systemu korzeniowego;

 

    • ograniczenie stresu przesadzania;

 

    • zapewnienie harmonijnego wzrostu i rozwoju roślin po wysadzeniu na miejsce stałe;

 

    • poprawienie zaopatrzenia roślin w wodę i składniki pokarmowe;

 

    • zwiększenie odporności roślin na stresy abiotyczne i biotyczne;

 

    • poprawa jakość warzyw;

 

    • odbudowanie bioróżnorodności gleby i podłoży, szczególnie po zabiegach odkażania chemicznego.

 

Koszt zastosowania BACTIM RADINET oscyluje w okolicy 1 PLN za podlanie jednej tacy multiplatu czy skrzynki z rozsadą.

W produkcji sałaty warto też zwrócić uwagę na BACTIM FERTIMAX. Produkt stosujemy zaraz po posadzeniu i przyjęciu się rozsady. Preparat aplikujemy przez system nawadniania w dawce 1 kg/ha uprawy. Dlaczego BACTIM FERTIMAX? Ponieważ zastosowany przez system nawadniania:

 

    • ogranicza szkodliwość odglebowych chorób grzybowych;

 

    • powoduje lepsze wykorzystanie nawozów i mniejsze zużycie środków ochrony roślin;

 

    • wpływa na wolniejsze starzenie się roślin;

 

    • zwiększa ilość i jakość plonu upraw podlewanych

        • wyższy poziom fotosyntezy

        • wyższa odporność na stresy abiotyczne

        • wyższa tolerancja na chłody.


 



Intermag
Materiał promocyjny


26.02.2019



Rośliny kontrolne - niepodlewane



Rośliny podlewane - BACTIM RADINET

13.03.2019



Z lewej strony zdjęcia roślina kontrolna - niepodlewana, z prawej strony roślina podlewana - BACTIM RADINET

21.03.2019



Podjęcie wzrostu przez roślinę kontrolną - niepodlewaną



Podjęcie wzrostu przez roślinę podlewaną - BACTIM RADINET

29.03.2019



Podjęcie wzrostu przez roślinę kontrolną - niepodlewaną



Podjęcie wzrostu przez roślinę podlewaną - BACTIM RADINET

09.04.2019



Rośliny kontrolne - niepodlewane





e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.