Aktualności

Kończy się sezon produkcji warzyw 2020. Z jednej strony z korzystnymi warunkami atmosferycznymi, które przełożyły się na wysokie dobrej jakości plony wielu gatunków warzyw, ale z drugiej m.in. z problemami covidowymi. Sprawiły one, że wystąpiły trudności ze zbytem towaru; na wielu polach nadal spotkać możemy w gruncie nie tylko marchew czy buraki, ale również kapusty. Co przyniesie nadchodzący sezon – trudno jeszcze powiedzieć, nastroje wśród producentów są bardzo zróżnicowane. Ogrodnicy myślą o kolejnym sezonie, przed nimi ważne wybory – czego i ile posadzić, posiać, na jakie postawić odmiany w kolejnym roku? Firmy branżowe także w znacznym stopniu podsumowały swoją aktywność, oceniły zachowanie odmian w tegorocznym klimacie.
Na zakończenie listopada firma Rijk Zwaan podsumowała działalność w sezonie 2020. Paweł Strauchmann oraz Arkadiusz Lipiński akcentowali wpływ pandemii na możliwości organizacji spotkań polowych, dni otwartych. Firma mając na uwadze bezpieczeństwo klientów i pracowników w bieżącym sezonie zadbała o wymianę doświadczeń, prezentowała najnowszą wiedzę o oferowanych odmianach poprzez relacje online, np. ze stacji doświadczalnej w Fijnaart (Holandia), Welver (Niemcy) oraz poletek pokazowych w Witkach k. Warszawy. Wśród prezentowanego asortymentu Rijk Zwaan obok stałych gwarantów sukcesu pojawiło się kilka nowości, które sprawdziły się doskonale w tym sezonie. Podczas listopadowego spotkania wiele informacji o tych nowościach przekazał Arkadiusz Lipiński. Przedstawiciel firmy zwrócił uwagę na nową właściwość sałat Rijk Zwaan.
Sałaty Rijk Zwaan
Jednym z naszych najnowszych osiągnięć z zakresu produktów convenience jest Knox™: właściwość opóźniająca wybarwianie się liści sałaty na kolor różowy po jej zbiorze. W efekcie, Knox przedłuża trwałość pozbiorczą sałaty o przynajmniej dwa dni. Dzięki tej cesze, Rijk Zwaan oferuje rozwiązanie jednego z największych problemów przed jakim stoją firmy z sektora przetwórstwa świeżych warzyw – mówił Arkadiusz Lipiński. Prace nad Knox™ prowadzono w bliskiej współpracy z firmami z sektora przetwórstwa świeżych warzyw oraz z przedstawicielami handlu detalicznego. Reprezentanci tych segmentów dostrzegają w tej innowacji zmniejszenie ilości odpadów i bardziej efektywne zarządzanie produktem. Stwierdzono, że trwałość pozbiorcza dłuższa o jeden dzień ogranicza ilość odpadów o 25%. W ofercie holenderskiej firmy rodzinnej są różne typy sałat z Knox™; przykładem odmiany sałaty lodowej oferowanej w Polsce jest Corianas RZ Knox™, sałaty rzymskiej – Roldona RZ Knox™ a sałaty crispy – Exam RZ Knox™.
Rijk Zwaan prowadzi szeroko zakrojone prace hodowlane w programie z sałatami, co procentuje różnorodnością typów i odmian. Duży nacisk kładziony jest na istotne dla producentów cechy, np. odporność roślin na choroby. Ich efektem jest duża popularność wielu naszych odmian w produkcji, np. z sałaty lodowej Gustinasa RZ i Ikebanasa RZ z pełnym pakietem odporności na mączniaka rzekomego czy z sałaty masłowej – Tombelo RZ oraz Jolito RZ – podkreślał Arkadiusz Lipiński.
Brokułowy sukces
Bezapelacyjnie pozytywnie wyróżniającym się brokułem jest odmiana Larsson RZ F1, z przeznaczeniem do zbiorów latem i jesienią. Larsson jest połączeniem brokułu na rynek warzyw świeżych: o gładkiej, wyrównanej, kulistej róży i intensywnym zielonym wybarwieniu oraz brokułem ze średnim ulistnieniem, wysoką tolerancją na suszę, różą dużej masy i doskonałą jakością różyczek – a więc odmianą idealną do przetwórstwa. Jego dość luźny pokrój ułatwia mechaniczne rozdrabnianie na różyczki, a nasadzenia o gęstości 30-35 tys. roślin/ ha sprawiają, że jest odmianą o wysokim potencjale plonotwórczym
Ponadto wśród warzyw kapustnych tegoroczny sezon potwierdził, że Zarissima RZ F1, to niezawodnie bardzo wczesna kapusta do uprawy pod osłonami. Jej zaletą jest dorastanie główki nawet do 1,2–1,8 kg, co w przypadku tak wczesnej odmiany jest rzadkością. Ma wysoką tolerancję na jarowizację, jest wysoko osadzona na głębie i nie przejawia tendencji do pękania. W wielu lokalizacjach w tym sezonie Zarissima wskazała, że obok flagowej odmiany naszej firmy – kapusty Jetma RZ F1, jest jedną z najlepszych odmian wczesnych do uprawy pod osłonami – akcentował Arkadiusz Lipiński.
Nowości w asortymencie kapusty
Nowymi odmianami kapusty w ofercie firmy są też Boleroma RZ F1 – o trochę dłuższym okresie wegetacji, do uprawy wiosennej i wczesnoletniej. Boleroma to typowa odmiana na świeży rynek, ale z możliwością wykorzystania również do przetwórstwa (świeże surówki). Kapusta nadaje się do wydłużonego zbioru i nie ma tendencji do pękania.
Interesująco zapowiada się też odmiana Longma RZ F1 – o dłuższym okresie wegetacji, o kształcie główki lekko balonowym i wadze nawet ok. 4 kg w przypadku mniejszego zagęszczenia. Longma nadaje się również do sadzenia w większym zagęszczeniu, o ile nie zależy nam na osiągnięciu tak dużej masy pojedynczej główki. Kapusta na polu zdecydowanie wyróżnia się dzięki dużym liściom, co doskonale broni ją przed chwastami. Odmiana może być długo przechowywana, jak zapewnia producent nawet do maja, i może być kwaszona po okresie przechowywania.
Od kilku lat dla potrzeb świeżego rynku uprawiana jest odmiana Flexima RZ F1 – jej produkcja jest możliwa w zagęszczeniu nawet do 60 tys. szt./ha, w przypadku zapotrzebowania na główki o wielkości ok. 1 kg. Flexima RZ F1 jest bardzo wyrównana, dająca wysokiej jakości plon. Bardzo popularne odmiany z naszej oferty, które w tym sezonie potwierdziły swój wysoki potencjał produkcyjny, to również Septima RZ F1; wysoko osadzona na głąbie, idealna do zbioru mechanicznego i Futurima RZ F1 – jedna z największych (masa główki) kapust głowiastych czerwonych (zalecane zagęszczenie 20-30 tys. szt./ha), o bardzo intensywnym nalocie woskowym, dla rynku warzyw świeżych i przetwórstwa – mówił Arkadiusz Lipiński.
Najlepsze kalafiory
Najlepszymi z punktu widzenia producentów, odmianami kalafiorów z oferty firmy Rijk Zwaan są Dexter RZ F1 na świeży rynek i dla przemysłu oraz Boyabat RZ F1 dla przetwórstwa – informował przedstawiciel Rijk Zwaan. Dexter RZ F1ma szersze okno produkcyjne, nadaje się do sadzenia od lata do jesieni. Okres wegetacji jest bardzo powtarzalny latem, nawet przy zmianach pogodowych. Do produkcji na rynek warzyw świeżych Dexter wybierany jest z uwagi na doskonałe wyrównanie, natomiast ze względów na terminowość zbiorów, jest również pożądany w zakładach produkcyjnych – zaznaczał Arkadiusz Lipiński.
Odmiana Boyabat RZ F1 jest odmianą przemysłową o dużym wyrównaniu. Wysoka jakość róży, wyrównanie i białe jej wybarwienie, to gwarancja sukcesu w branży przetwórstwa kalafiorów. Cechy te posiada Boyabat, dlatego producenci bardzo chętnie po niego sięgają – dodawał Arkadiusz Lipiński.
W asortymencie Rijk Zwaan pojawiły się również dwie nowości kalafiorów kolorowych – Lavender i Puntoverde. Lavender RZ F1 to kalafior o purpurowej róży. Firma deklaruje, że kalafior zachowuje wybarwienie po obróbce termicznej. Natomiast Puntoverde RZ F1 jest kalafiorem w typie romanesco, rekomendowanym do uprawy letniej i jesiennej, którego największą zaletą jest jakość róży, oczekiwana przez świeży rynek. Niezależnie od warunków i okresu uprawy, kalafior nie przerasta liśćmi, co jest dość powszechne u odmian w typie romanesco. Firma zaznacza, że Puntoverde jest bardzo popularną odmianą w krajach Europy Zachodniej.