Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Seminarium sałatowo-rzodkiewkowe w Majkowie Dużym. Odmiany sałaty i rzodkiewki

Aktualności

2023-01-16 12:32

Rejon Piotrkowa Trybunalskiego to zagłębie produkcyjne rzodkiewki oraz sałaty. W miejscowości Majków Duży firma Enza Zaden wraz z firmami partnerskimi; Koppert, Yara oraz Grupa Producentów Rozsad Krasoń zorganizowała seminarium poświęcone uprawie tych gatunków warzyw.

Piotr Pietrzak z firmy Enza Zaden Poland na początku spotkania zwrócił uwagę na wyzwania, z którymi przychodzi się mierzyć producentom a są nimi m.in.: brak siły roboczej, skrócenie okresu produkcji, zwiększone koszty produkcji, niechęć sieci do podnoszenia cen oraz narastający problem z chorobami i szkodnikami. Producenci licznie przybyli na seminarium zgodnie potwierdzili istnienie tych zagrożeń dla produkcji sałaty oraz rzodkiewki. – Brakuje rąk do pracy. Koszty energii wzrosły a do napędzania ciągników i maszyn potrzeba dużo oleju napędowego i energii elektrycznej. Susze płatają figle a chorób nie ubywa – mówił jeden z przedstawicieli producentów.

Odmiany rzodkiewki

Podczas seminarium zwracano uwagę na istotność doboru odmian do produkcji. Hodowla odpowiada na panujące zarówno oczekiwania producentów, jak i wymagania konsumentów. W palecie odmian rzodkiewki Enza Zaden jest wiele kreacji. W Majkowie rekomendowano np. Dzoura F1, Escala F1, Celesta F1, Sarita F1. Przedstawiciel Enza akcentował, że Dzoura to szybkość i wyrównanie. Z kolei Sarita jest bezpieczna, bo długo świeża. Ma długie okno zbiorcze i wyrównane zgrubienia – mówił Piotr Pietrzak.

Odmiany sałaty

W asortymencie sałat Enza Żaden są różne typy. W rejonie Piotrkowa znaczny areał zajmują sałaty masłowe oraz lodowe. Z odmian sałaty masłowej Enza przeznaczonych do uprawy w tunelach foliowych Piotr Pietrzak wskazywał: Strecha, Fairly, Casey, Ilona, Fusandra oraz Jones. Natomiast wśród „masłowych” kreacji rekomendowanych do uprawy w gruncie wytypował: Analena, Afredita, Takoda, Ilona, Dicata, Vitrine (odporność na fuzarium) oraz Fusandra (odporność na fuzarium).

Producentom zainteresowanym odmianami sałaty lodowej do uprawy wiosną polecano 3 odmiany – Damion, Napelo oraz Rodolfo. W okresie lata w rejonie piotrkowskim dobrze sprawdza się Gardist, Danilo oraz Salvio – mówił Piotr Pietrzak. Do uprawy na jesienne zbiory rekomendowano cztery kreacje: Casemiro, Philemo, Napelo oraz Celist.

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.