Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Sezon 2023: ceny pomidorów do przetwórstwa o 40% wyższe niż w 2022 roku

Aktualności

2023-06-05 11:41

Jak podaje serwis Tomatonews, drugi rok z rzędu ceny referencyjne wynegocjowane między plantatorami pomidorów a przetwórcami gwałtownie wzrosły, po raz kolejny podnosząc wartość przetwórstwa pomidorów do bezprecedensowego poziomu.

Według informacji zebranych przez World Processing Tomato Council od krajowych operatorów sektora na sezon 2023, średnia światowa wartość tony pomidorów na polu (szacowana na dzień 2 czerwca) wynosi około 136 USD, czyli o 40% więcej niż w roku ubiegłym ( już rekordowy), To cena o 60% wyższa niż ogólna średnia cena z poprzednich trzech lat (2020-2022).

Wartość ta reprezentuje cenę ważoną (z wyłączeniem różnych premii i zachęt) za ilości przewidziane dla pomidorów w głównych zagłębiach przetwórczych w Argentynie, Kalifornii, Chile, Chinach, Egipcie, Francji, Grecji, na Węgrzech, w północnych Włoszech, Portugalii, Hiszpanii i Turcji przeznaczonych do produkcji przecierów zagęszczonych, czyli ok. 31 mln mT, czyli 73% ilości przewidywanych na nadchodzący sezon.
Obecnie łączna wartość przewidywanych światowych zbiorów wynosi około 5,8 miliarda dolarów (6,2 miliarda euro).

 

Podane wartości są średnimi ważonymi, wyrażonymi w USD (wartość z maja 2023 r.) i są podane wyłącznie w celach informacyjnych dla każdego z regionów.

MB/ AMITOM, WPTC, Tomatonews

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.