Aktualności
Jak podaje serwis Tomatonews, drugi rok z rzędu ceny referencyjne wynegocjowane między plantatorami pomidorów a przetwórcami gwałtownie wzrosły, po raz kolejny podnosząc wartość przetwórstwa pomidorów do bezprecedensowego poziomu.
Według informacji zebranych przez World Processing Tomato Council od krajowych operatorów sektora na sezon 2023, średnia światowa wartość tony pomidorów na polu (szacowana na dzień 2 czerwca) wynosi około 136 USD, czyli o 40% więcej niż w roku ubiegłym ( już rekordowy), To cena o 60% wyższa niż ogólna średnia cena z poprzednich trzech lat (2020-2022).
Wartość ta reprezentuje cenę ważoną (z wyłączeniem różnych premii i zachęt) za ilości przewidziane dla pomidorów w głównych zagłębiach przetwórczych w Argentynie, Kalifornii, Chile, Chinach, Egipcie, Francji, Grecji, na Węgrzech, w północnych Włoszech, Portugalii, Hiszpanii i Turcji przeznaczonych do produkcji przecierów zagęszczonych, czyli ok. 31 mln mT, czyli 73% ilości przewidywanych na nadchodzący sezon.
Obecnie łączna wartość przewidywanych światowych zbiorów wynosi około 5,8 miliarda dolarów (6,2 miliarda euro).
Podane wartości są średnimi ważonymi, wyrażonymi w USD (wartość z maja 2023 r.) i są podane wyłącznie w celach informacyjnych dla każdego z regionów.