Sieją buraczki u Janusza!
W wielu gospodarstwach aktualnie zakłada się plantacje buraka ćwikłowego. Jednym z nich jest gospodarstwo Janusza Kubieńca, gdzie 10 czerwca nasionami buraka ćwikłowego odmian Action F1, Pablo F1 (Bejo Zaden), oraz Libero RZ (Rijk Zwaan) obsiewano 5 ha.
Burak ćwikłowy jest rośliną klimatu umiarkowanego i najlepiej rośnie w temperaturze 15-18°C. Może być uprawiany na terenie całego kraju, dobrze rośnie na większości typów gleb występujących w Polsce, ale najbardziej odpowiednie są średniozwięzłe gleby piaszczysto-gliniaste i gliniaste, a także gleby bogate w próchnicę, jak: czarnoziemy, czarne ziemie, mady średnie i lessy. Nie nadają się gleby bardzo ciężkie, podmokłe i kwaśne. W gospodarstwie Janusza Kubieńca wybrano stanowisko, gdzie gleba jest III klasy bonitacyjnej bez możliwości nawadniania roślin. Pan Janusz od wielu lat z powodzeniem uprawia buraka cukrowego, więc ma doświadczenie w produkcji roślin z tej rodziny.
Do produkcji buraka ćwikłowego warto wybierać gleby średniozwięzłe
Na hektar siano od 300 do 350 tys. nasion buraka ćwikłowego
Burak posiada umiarkowane wymagania wodne. Jest warzywem o dużej skłonności do gromadzenia azotanów, a także do kumulacji metali ciężkich, zwłaszcza kadmu i ołowiu. Dobrymi przedplonami dla buraka ćwikłowego są zboża, rośliny bobowate, dyniowate, czosnkowate i astrowate. Nieodpowiednie są stanowiska po roślinach kapustowatych, rdestowatych, selerowatych i ziemniakach. W gospodarstwie Janusza Kubieńca przedplonem dla buraka był rzepak ozimy, po którym w poploniew uprawiano groch. Jesienią na polu rozwieziono pomiot kurzy (10 t/ha), a wiosną, siarczan potasu (200 kg/ha).
Przedplonem dla buraka ćwikłowego był rzepak i groch
Odmiany buraka ćwikłowego
Odmiany buraka ćwikłowego różnią się między sobą różnymi cechami, m.in.: kształtem korzeni spichrzowych (spłaszczone, kuliste, wydłużone); długością okresu wegetacji (wczesne, średniowczesne, późne); zawartością suchej masy, cukrów i innych składników pokarmowych; wybarwieniem miąższu (zawartością barwników betalainowych); odpornością na choroby; skłonnością do "pośpiechowatości"; skłonnością do gromadzenia azotanów oraz metali ciężkich i innymi cechami.
Do siewu wykorzystano zaprawione nasiona buraka ćwikłowego
Producent z Dolnego Śląska do produkcji wybrał 3 odmiany: Action F1, Pablo F1 (Bejo Zaden) oraz Libero RZ (Rijk Zwaan).
*Action F1 (Bejo Zaden), to mieszaniec (okres wegetacjo 105 dni) zasadniczo przeznaczony do upraw letnich na świeży rynek. Wyróżnia się szybkim wzrostem. Długa przydatność zbiorcza. Dobrze znosi okresy suche. Łatwy do mycia.
*Pablo F1 (Bejo Zaden), to mieszaniec, który ma okres wegetacji 115 dni i tworzy kuliste korzenie. Wyróżnia się wysoką jakością korzeni, dlatego szczególnie polecany jest na świeży rynek, ale także dla przetwórstwa. Głęboki wyrównany kolor korzeni, bez przebarwień. Z dużych zagęszczeń cenny surowiec na pikle i konserwy.
Burak ćwikłowy odmian Pablo f1 oraz Action f1
*Libero RZ (Rijk Zwaan) to odmiana do uprawy w okresie letnim oraz jesiennym, o okresie wegetacji około 105 dni. Zgrubienie kuliste, bardzo gładkie, o bardzo intensywnej barwie. Liść skrócony, bardzo szybki przyrost zgrubień korzeniowych. Bardzo słodki, doskonale nadający się do produkcji sałatek, soków czy zup.
Burak ćwikłowy odmiany Libero
Siew buraka ćwikłowego przebiegał sprawnie dzięki współpracy z gospodarstwami pana Grzegorza Oliwy oraz Stanisława Picha, którzy wykonywali tę usługę. Do siewu nasion wykorzystano siewnik precyzyjny firmy Monosem NG PLUS 4, którym wysiano 350 tys. nasion/ha odmian Action F1/Pablo F1 oraz 300 tys. nasion/ha Libero RZ.
Siewnik Monosem NG PLUS 4, którym wysiewano nasiona buraka ćwikłowego u Janusza Kubieńca
Green
Zdjęcia: M. Srebro