Galerie
W gospodarstwach prace wiosenne wykonywane są na pełnych obrotach. Przygotowywane są pola pod zasiewy, wysiewa się nawozy, sieje nasion czy sadzeni m.in. dymkę oraz ziemniaki. Poniedziałkowa słoneczna pogoda i prognoza środowych opadów sprawia, że każdy chce zrobić jak najwięcej, bo "uciekają" agrotechniczne, optymalne terminy. Duży nacisk producenci kładą na zakładanie plantacji cebuli. Wielu z nich ma z tyłu głowy miniony rok, kiedy to o tej porze znaczna część pól była już obsiana. A W tym sezonie? W tym sezonie tylko nieliczni producenci posiali nasiona tego warzywa. Nawet w okolicy Wrocławia, gdzie co roku z racji wcześniejszego rozpoczęcia okresu wegetacji w tym rejonie dopiero rozpoczyna się siew cebuli.
Z sondy przeprowadzonej na portalu e-warzywnictwo.pl wynika, że w 2016 roku na podobnym areale jak w roku ubiegłym cebulę zamierza produkować 50 procent ogrodników. Aż 29 procent osób biorących udział w prowadzonej sondzie zdeklarowało, że w bieżącym sezonie zwiększy powierzchnię uprawy cebuli a 7 procent rolników chce zmniejszyć areał cebuli w swoim gospodarstwie.
Analiza statystyk "materiałów cebulowych" zamieszczonych na portalu e-warzywnictwo.pl pokazuje duże zainteresowanie cebulą typu hiszpańskiego. W minionym sezonie, z dużymi niedoborami wody, odmiany tego typu "obroniły" się plonem, co najwyraźniej sprawi wzrost udziału tzw. hiszpanów w tegorocznej produkcji. Należy jednak podkreślić, że nie tracą na znaczeniu odmiany do długotrwałego przechowywania. Handlowcy oceniają, że sprzedaży nasion odmian typu Rijnsburger wzrośnie kilka procent.
e-warzywnictwo.pl
Zdjęcia: M. Srebro