Slippa – solidnie przebadany adiuwant do ochrony herbicydowej, fungicydowej i insektycydowej na plantacjach warzyw

Artykuł sponsorowany

2022-04-13 07:33

Adiuwant może pomóc przezwyciężyć szereg niekorzystnych czynników aplikacji i klimatycznych przy stosowaniu środków ochrony warzyw oraz poprawić działanie substancji czynnych w niesprzyjających warunkach. Slippa jest gotowa do tych zadań!

Środek ochrony roślin jest znany jako główne narzędzie w zabezpieczeniu roślin warzywnych przed agrofagami. Sprawia to, że chemiczna ochrona roślin odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji warzyw. Jednak podczas procesu stosowania pestycydów może dochodzić do obniżenia sprawności użytej substancji czynnej, m.in. po przez nieoptymalne warunki do jej stosowania – nieodpowiednie pH cieczy roboczej, silne nasłonecznienie, opady deszczu, wiatr, wosk kutikularny itp.). Jednym ze sposobów poprawy skuteczności działania środków ochrony roślin jest dodatek adiuwantów (adiuwant od łac. adiuvo – pomagać, ułatwiać) do roztworu cieczy użytkowej.

Badania potwierdzają kluczową rolę adiuwantów w ochronie warzyw
Adiuwanty służą wielu celom w handlowych formulacjach np. herbicydowych czy fungicydowych. Są też produktami oferowanymi solo rekomendowanymi jako dodatek do poprawy aktywności biologicznej środka ochrony roślin. Korzystne działanie adiuwantów przypisuje się poprawie charakterystyki cieczy opryskowej (pH, napięcie powierzchniowe), wpływowi na atomizację, pokrycie opryskiwanych powierzchni roślin, zwiększoną retencję lub zwiększoną penetrację i/lub przemieszczanie pestycydów, co finalnie może skutkować znaczną poprawą biologicznego działania danego preparatu.

Trudności w zwalczaniu niektórych chorób i szkodników przemawia za stosowaniem adiuwantów,
które poprawiają skuteczność ochrony roślin

W literaturze wiele jest informacji z badań użycia adiuwantów do zabiegów ochrony roślin. Przykładowo w publikacji pt. „Wpływ komercyjnych adiuwantów na pokrycie fungicydami roślin warzywnych, ich absorpcję i skuteczność” autorzy z Colorado State University wskazują, że adiuwanty mają zdolność pokaźnie poprawić pokrycie roślin pestycydami i zatrzymują je na leczonych tkankach roślinnych, nawet przy zmniejszonych dawkach stosowania pestycydów. Ponadto w publikacji można przeczytać, że odporność na zmywanie przez deszcz fungicydów zawierających jedną z bardzo popularnych substancji aktywnych – także w Polsce – może zostać poprawiona w ochronie grochu i ziemniaka właśnie poprzez dodanie adiuwantu (w tym przypadku na bazie olej roślinnego) do cieczy roboczej – w badaniach symulowano opady deszczu po 3 mm. W doświadczeniach Amer i in. podkreślano, że adiuwanty poprawiły zwalczanie mączniaka prawdziwego pszenicy aż o 30% a także ulepszyły skuteczność komercyjnie stosowanych fungicydów przeciwko chorobom liści selera. Wcześniej wspomniano, że dobór adiuwantu może również poszerzyć czas, w którym można stosować pestycyd zachowując optymalną aktywność. W badaniach Grayson i in. zauważono, że aktywność biologiczna jednej z popularnych substancji czynnych wykorzystywanych do ochrony ziemniaka przeciwko zarazie była znacznie wzmocniona przez dodanie środka powierzchniowo czynnego.

Różnorodność przykładów przedstawionych wcześnie w tym materiale a także innych udostępnionych powszechnie wyraźnie pokazuje, że adiuwanty mogą pomóc przezwyciężyć szereg niekorzystnych czynników aplikacji i klimatycznych przy stosowaniu środków ochrony roślin warzywnych oraz poprawić działanie substancji czynnych w niesprzyjających warunkach.

SLIPPA – wyjątkowy adiuwant. Wyjątkowo drobiazgowo przebadany
Mając na uwadze fakt, że w produkcji warzyw skuteczność zabiegów przeciwko agrofagom ma aktualnie kluczowe znaczenie – m.in. ze względu na rosnące wymagania co do jakości produktów, co do minimalizacji pozostałości środków ochrony roślin – wykorzystanie w strategii ochrony adiuwantów, jako dodatku do roztworu cieczy roboczej może być kluczem do uzyskania postawionego celu. Bardzo dobrym środkiem zwilżającym jest Slippa – rekomendowana do stosowania łącznie ze środkami ochrony roślin w uprawach roślin warzywnych, rolniczych i sadowniczych a także ozdobnych; czyli bardzo uniwersalny adiuwant. Dlaczego Slippa to środek zwilżający godny uwagi przez producentów warzyw? W pierwszej części artykułu dużo informacji podane jest w oparciu o doświadczenia, badania ścisłe. To niezwykle istotny aspekt w ocenie przydatności każdego produktu, także w dziedzinie agro. Warto pamiętać, że Slippa to najlepiej przebadany adiuwant zwilżający w Polsce. Adiuwant ten przed wprowadzeniem na polski rynek ponad 10 lat temu, został poddany badaniom skuteczności podobnie jak środki ochrony roślin. Od czasu wprowadzenia Slippy do sprzedaży doświadczenia są prowadzone systematycznie. Ponadto producentem Slippy jest INTERAGRO – lider w technologii produkcji adiuwantów w Europie (w Wielkiej Brytanii jest to firma nr 1 – źródło: Kynetec FarmTrak Arable Crops 2021 UK). Firma ma ponad 25-letnie doświadczenie w produkcji środków z tej kategorii. Jest obecna w wielu krajach w Europie i na świecie. Produkty powstają we współpracy z wiodącymi ośrodkami badawczymi, rolnikami, organizacjami i ekspertami z branży rolnej.

Wieloletnie badania zaprocentowały aktualnie w praktyce bardzo pozytywnymi ocenami Slippa. Często podkreśla się wiele mocnych stron tego adiuwantu, m.in. to, że:

  • powoduje lepsze pokrycie opryskiwanych powierzchni warzyw (zauważyć należy, że w segmencie warzyw wiele jest gatunków które mają np. silny nalot woskowy – kapusta, cebula – który jest barierą w odpowiednim nanoszeniu cieczy roboczej);

Por to gatunek, w produkcji którego efektywność zabiegów ochrony w znacznym stopniu determinuje nalot woskowy, dlatego do zabiegów warto wykorzystywać adiuwant, np. Slippa

  • posiada zdolność rozprzestrzeniania zastosowanej cieczy roboczej, dzięki czemu ciecz ta dociera w miejsca trudno dostępne oraz nieopryskane bezpośrednio, np. spodnie strony liści, wewnętrzne strony zwiniętych liści, miejsca osłonięte oprzędami itp. – ten czynnik ma szczególne znaczenie np. w przypadku zwalczania mączlika warzywnego, który zasiedla dolna stronę liści kapust, kalafiora; brokułu czy jarmużu. Mając na uwadze dotarcie cieczy roboczej w trudno dostępne miejsca warto wziąć pod uwagę zwalczanie wciornastków np. w cebuli (zerują u nasady liści, gdzie ciecz robocza jest bardzo trudno tam nanieść);

Objawy uszkodzeń szczypioru cebuli przez wciornastki i obraz miejsca, gdzie te szkodniki występują najczęściej

  • poprawi jakość i skuteczność zabiegów ochrony roślin.

Główka kapusty, gdzie efektywność zabiegów ochrony nie była dostateczna oraz…

 

… główka kapusty, gdzie efektywność ochrony była bardzo dobra

 

Mała dawka Slippa do zabiegu

Adiuwant Slippa może ułatwić ochronę warzyw, poprawiać efektywność zabiegów i finalnie obniżyć kosztów związane z ochrona roślin. Dawkowanie preparatu jest uzależnione od dawki cieczy roboczej stosowanej w zabiegu oraz rodzaju stosowanego sprzętu. W uprawach warzywnych, gdzie stosuje się powyżej 400 l cieczy roboczej na hektar rekomenduje się 100-200 ml preparatu Slippa. Przykładowo wykonując zabieg w uprawie cebuli przeciwko wciornastkom preparatem Mospilan 20 SP (dawka 0,2 kg/ha) zaleca się dodać 0,2 l Slippa/ha. Chroniąc kapustę głowiastą przed często żerującymi w tych roślinach wciornastkami także warto dodać do środka ochrony roślin adiuwantu Slippa. Trudne warunki pogodowe, wysoka presja chorób lub szkodników, krótki okres na wykonanie oprysku… to tylko niektóre sytuacje, które mogą obniżać skuteczność działania środków ochrony roślin. Adiuwant Slippa jest odpowiedzią na te problemy.

Sumi Agro Poland

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.