Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Znajdujesz się w: Ochrona Archiwum

Śmietka kapuściana - czy powtórzy się sytuacja z lat ubiegłych?

Ochrona

2015-04-20 20:40
Wielu producentów warzyw kapustnych na początku sezonu zadaje sobie pytanie "Jak będzie w tym roku ze śmietką, jak i kiedy z nią walczyć?" Nie ma na to gotowej recepty. Najlepsza metoda to ta, która łączy w sobie kombinacje kilku czynników.




Wielu producentów warzyw kapustnych na początku sezonu zadaje sobie pytanie "Jak będzie w tym roku ze śmietką, jak i kiedy z nią walczyć?" Nie ma na to gotowej recepty. Najlepsza metoda to ta, która łączy w sobie kombinacje kilku czynników.

Śmietka kapuściana (Delia radicum) od około 3. ostatnich sezonów stała się jednym z najbardziej uciążliwych szkodników warzyw kapustnych. Szkodnik ten, to muchówka długości 5-7 mm, podobna do wielu latających "much", dlatego też trudno odróżnić ją od innych, tzw. popularnych "much". Formą szkodliwą tej śmietki są białe, kremowe larwy, które żerują na korzeniach, szyjce korzeniowej a także na nadziemnych częściach roślin, np. na różach brokułu. Przy silnych porażeniach (od 4-5 larw na roślinie), zwłaszcza młodych roślin, może dochodzi do ich całkowitego uszkodzenia i prowadzić do zmniejszenia zagęszczenia na jednostce powierzchni.


Aż 3 pokolenia
W warunkach Polski śmietka kapuściana daje do trzech pokoleń:

  • Pierwsze w zależności od warunków pogodowych obserwuje się od początku/połowy kwietnia do maja; atakuje pierwsze nasadzenia kapustnych w polu.

  • Drugie występuje na przełomie czerwca-lipca.

  • Trzecie pojawia się na początku-połowie sierpnia - nawet do września - w zależności od warunków pogodowych.






Jak widać śmietka atakować może roślinę w każdej fazie

Warto pamiętać, że pierwsze pokolenie żeruje głównie na korzeniach i szyjce korzeniowej, drugie i zwłaszcza trzecie - atakuje również nadziemne części roślin - róże brokułu oraz główki kapusty pekińskiej. Wielu producentów warzyw kapustnych na początku sezonu zadaje sobie pytanie "Jak będzie w tym roku ze śmietką, jak i kiedy z nią walczyć?". Nie ma na to gotowej recepty. Najlepsza metoda to ta, która łączy w sobie kombinacje kilku czynników, m.in.:




  • płodozmian - unikać uprawy roślin kapustowatych po sobie, nie tylko z powodu śmietki, ale również chorób, np. kiły;

  • unikać sąsiedztwa, bliskości upraw rzepaku. Od zeszłego sezonu wycofane zostały zaprawy insektycydowe do zaprawiania nasion rzepaku, dlatego też uprawa ta zaczęła stanowić silny rezerwuar śmietki kapuścianej;

  • przestrzegać odpowiedniej agrotechniki:
    -dobre rozdrobnienie i przyoranie resztek po warzywach kapustnych, uwaga na chwasty z rodziny kapustowatych,
    -podredlanie-obsypywanie roślin stymulujące rozwój nowych korzeni ponad szyjką korzeniową,
    -zbilansowanie nawożenie mineralne (wysokie dawki azotu wydelikacają roślinę, natomiast zaleca się odpowiednie zaopatrzenie w fosfor i potas, stosowanie biostymulatorów poprawiających rozwój systemu korzeniowego),
    -korzystne jest okrywanie plantacji włókniną lub siatką zabezpieczającą.

  • monitoring nalotów - żółte pułapki zapachowe - jako podstawowy element sygnalizacji nalotów;

  • ochrona chemiczna z zastosowanie insektycydów, m.in.: Karate Zeon 050 CS, Dursban Delta 200 CS, Mospilan 20 SP, Proteus 110 OD, Stonkat 20 SP.


Monitoring
Pułapka zapachowa, jest aktualnie jedynym "narzędziem" pokazującym ilości odłowionych much, a dzięki temu można trafnie określić termin zabiegu. Warto pamiętać, że progiem zagrożenia są odłowione 2 samice śmietki w ciągu kolejnych dwóch dni. Jeśli próg ten zostanie przekroczony, to od tego momentu po 3 dniach (w temperaturze powietrza ok. 15-20°C), lub po 4-5 dniach (w temperaturze powietrza poniżej 15°C) należy wykonać zabieg jednym z zalecanych preparatów. Opryskiwanie zaleca się powtarzać 3-4-krotnie, w zależności od panujących warunków pogodowych i intensywności nalotów. Ciekawą informacją jest to, iż do pułapki odławiają się tylko ciężarne samice.


Ustawiona pułapka na polu oraz pułapka z odłowionymi samicami muchy śmietki kapuścianej

Ograniczają szkodliwość śmietki
Z "niekonwencjonalnych" (a dozwolonych) produktów, stosowanych w uprawie warzyw kapustnych na inne patogeny, a charakteryzujące się dodatkowym działaniem na śmietkę kapuścianą można wymienić:




  • Perlka - nawóz, tzw. azotniak zawierający cyjanamid wapnia - stosowany głównie pod kątem ograniczania kiły kapusty, działający gazowo - ogranicza również liczebność larw śmietki;

  • insektycyd Movento 100 SC - preparat zarejestrowany w warzywach kapustnych do zwalczania m.in. mszyc i mączlika, dzięki swemu systemicznemu działaniu wpływa również na ograniczenie szkodliwości śmietki kapuścianej.


Radosław Suchorzewski

Bayer CropScience







Zdjęcia z jednej rośliny brokułu

Zdjęcia: Radosław Suchorzewski
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.