Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Ochrona Archiwum

Śmietka kapuściana - czy powtórzy się sytuacja z lat ubiegłych?

Ochrona

2015-04-20 20:40
Wielu producentów warzyw kapustnych na początku sezonu zadaje sobie pytanie "Jak będzie w tym roku ze śmietką, jak i kiedy z nią walczyć?" Nie ma na to gotowej recepty. Najlepsza metoda to ta, która łączy w sobie kombinacje kilku czynników.




Wielu producentów warzyw kapustnych na początku sezonu zadaje sobie pytanie "Jak będzie w tym roku ze śmietką, jak i kiedy z nią walczyć?" Nie ma na to gotowej recepty. Najlepsza metoda to ta, która łączy w sobie kombinacje kilku czynników.

Śmietka kapuściana (Delia radicum) od około 3. ostatnich sezonów stała się jednym z najbardziej uciążliwych szkodników warzyw kapustnych. Szkodnik ten, to muchówka długości 5-7 mm, podobna do wielu latających "much", dlatego też trudno odróżnić ją od innych, tzw. popularnych "much". Formą szkodliwą tej śmietki są białe, kremowe larwy, które żerują na korzeniach, szyjce korzeniowej a także na nadziemnych częściach roślin, np. na różach brokułu. Przy silnych porażeniach (od 4-5 larw na roślinie), zwłaszcza młodych roślin, może dochodzi do ich całkowitego uszkodzenia i prowadzić do zmniejszenia zagęszczenia na jednostce powierzchni.


Aż 3 pokolenia
W warunkach Polski śmietka kapuściana daje do trzech pokoleń:

  • Pierwsze w zależności od warunków pogodowych obserwuje się od początku/połowy kwietnia do maja; atakuje pierwsze nasadzenia kapustnych w polu.

  • Drugie występuje na przełomie czerwca-lipca.

  • Trzecie pojawia się na początku-połowie sierpnia - nawet do września - w zależności od warunków pogodowych.






Jak widać śmietka atakować może roślinę w każdej fazie

Warto pamiętać, że pierwsze pokolenie żeruje głównie na korzeniach i szyjce korzeniowej, drugie i zwłaszcza trzecie - atakuje również nadziemne części roślin - róże brokułu oraz główki kapusty pekińskiej. Wielu producentów warzyw kapustnych na początku sezonu zadaje sobie pytanie "Jak będzie w tym roku ze śmietką, jak i kiedy z nią walczyć?". Nie ma na to gotowej recepty. Najlepsza metoda to ta, która łączy w sobie kombinacje kilku czynników, m.in.:




  • płodozmian - unikać uprawy roślin kapustowatych po sobie, nie tylko z powodu śmietki, ale również chorób, np. kiły;

  • unikać sąsiedztwa, bliskości upraw rzepaku. Od zeszłego sezonu wycofane zostały zaprawy insektycydowe do zaprawiania nasion rzepaku, dlatego też uprawa ta zaczęła stanowić silny rezerwuar śmietki kapuścianej;

  • przestrzegać odpowiedniej agrotechniki:
    -dobre rozdrobnienie i przyoranie resztek po warzywach kapustnych, uwaga na chwasty z rodziny kapustowatych,
    -podredlanie-obsypywanie roślin stymulujące rozwój nowych korzeni ponad szyjką korzeniową,
    -zbilansowanie nawożenie mineralne (wysokie dawki azotu wydelikacają roślinę, natomiast zaleca się odpowiednie zaopatrzenie w fosfor i potas, stosowanie biostymulatorów poprawiających rozwój systemu korzeniowego),
    -korzystne jest okrywanie plantacji włókniną lub siatką zabezpieczającą.

  • monitoring nalotów - żółte pułapki zapachowe - jako podstawowy element sygnalizacji nalotów;

  • ochrona chemiczna z zastosowanie insektycydów, m.in.: Karate Zeon 050 CS, Dursban Delta 200 CS, Mospilan 20 SP, Proteus 110 OD, Stonkat 20 SP.


Monitoring
Pułapka zapachowa, jest aktualnie jedynym "narzędziem" pokazującym ilości odłowionych much, a dzięki temu można trafnie określić termin zabiegu. Warto pamiętać, że progiem zagrożenia są odłowione 2 samice śmietki w ciągu kolejnych dwóch dni. Jeśli próg ten zostanie przekroczony, to od tego momentu po 3 dniach (w temperaturze powietrza ok. 15-20°C), lub po 4-5 dniach (w temperaturze powietrza poniżej 15°C) należy wykonać zabieg jednym z zalecanych preparatów. Opryskiwanie zaleca się powtarzać 3-4-krotnie, w zależności od panujących warunków pogodowych i intensywności nalotów. Ciekawą informacją jest to, iż do pułapki odławiają się tylko ciężarne samice.


Ustawiona pułapka na polu oraz pułapka z odłowionymi samicami muchy śmietki kapuścianej

Ograniczają szkodliwość śmietki
Z "niekonwencjonalnych" (a dozwolonych) produktów, stosowanych w uprawie warzyw kapustnych na inne patogeny, a charakteryzujące się dodatkowym działaniem na śmietkę kapuścianą można wymienić:




  • Perlka - nawóz, tzw. azotniak zawierający cyjanamid wapnia - stosowany głównie pod kątem ograniczania kiły kapusty, działający gazowo - ogranicza również liczebność larw śmietki;

  • insektycyd Movento 100 SC - preparat zarejestrowany w warzywach kapustnych do zwalczania m.in. mszyc i mączlika, dzięki swemu systemicznemu działaniu wpływa również na ograniczenie szkodliwości śmietki kapuścianej.


Radosław Suchorzewski

Bayer CropScience







Zdjęcia z jednej rośliny brokułu

Zdjęcia: Radosław Suchorzewski
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.