Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Spada produkcja mrożonych warzyw. Eksport rośnie

Aktualności

2016-08-24 08:34
Wg GUS w 2015 r. zbiory warzyw gruntowych w Polsce ukształtowały się na poziomie niespełna 3,8 mln t - o 18 proc. niższym r/r

Produkcja mrożonych warzyw w sezonie 2015/2016 wg danych GUS w zakładach zatrudniających 50 osób i więcej wyniosła 571 tys. t wobec 586 tys. t sezon wcześniej (-2,6 proc. ). Przyczyną spadku była znacznie niższa dostępność surowców na rynku krajowym, choć w stosunku do spadku produkcji warzyw świeżych, obniżka produkcji mrożonek była relatywnie niska. Wg GUS w 2015 r. zbiory warzyw gruntowych w Polsce ukształtowały się na poziomie niespełna 3,8 mln t - o 18 proc. niższym r/r - informuje Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Dziwulski podkreśla, że mimo spadku produkcji, w sezonie poprzednim wzrósł eksport mrożonych warzyw (CN 0710) z Polski. Według danych Eurostat w pierwszych 11 miesiącach sezonu 2015/2016 (lipiec 2015-maj 2016) ich sprzedaż zagraniczna wyniosła 407 tys. t i była o 7 proc. wyższa niż przed rokiem. Warto jednak zauważyć, że był to efekt silnej dynamiki sprzedaży w III kw. 2015 r. (+27 proc. ).

Od początku 2016 r. braki w podaży mrożonek były coraz bardziej widoczne, a dynamika sprzedaży warzyw mrożonych wyraźnie wyhamowała. Z  danych statystyki unijnej wynika, że w pierwszych pięciu miesiącach 2016 r. wyeksportowano z Polski 188 tys. t mrożonych warzyw - o 4 proc. mniej niż przed rokiem.

- Rynek mrożonych warzyw wciąż znajduje się pod wpływem ograniczeń handlowych ze strony Rosji. Wolumen wywozu mrożonych warzyw w  analizowanym okresie poprzedniego sezonu był jednocześnie o blisko 3 i 8 proc. niższy niż odpowiednio dwa i trzy sezony wcześniej, z czego na rynki pozaunijne wysłano odpowiednio o 25 i 17 proc. mrożonek mniej - podaje ekspert BGŻ BNP Paribas.

Jak dodaje, podobnie jak w przypadku wielu produktów sektora owocowo-warzywnego, spadek dostaw do Rosji kompensowany był silnym wzrostem sprzedaży na Białoruś - wzrost o 38 proc. do 55,3 tys. t. Wśród zmian w strukturze eksportu warto jednak zwrócić uwagę na szczególnie wysoką dynamikę wzrostu sprzedaży mrożonych warzyw do USA (+53 proc. do 12 tys. t) oraz Arabii Saudyjskiej (o 170 proc. do 6,9 tys. t).

Udział Stanów Zjednoczonych w strukturze polskiego eksportu mrożonych warzyw w ostatnich 5 latach silnie wzrastał, a w ostatnim sezonie stały się one jednym z czołowych odbiorców (ósme miejsce) mrożonych warzyw z  Polski. Czynnikiem wspierającym sprzedaż na rynek Ameryki Północnej był korzystny dla eksporterów, kurs dolara wobec euro.

- Mniejsza produkcja i wyższe koszty surowca przyczyniły się do wzrostu cen wielu gatunków mrożonych warzyw w poprzednim sezonie. Wskutek tego wartość ich sprzedaży zagranicznej w sezonie 2015/2016 (dane dla 11 miesięcy sezonu) zwiększyła się o blisko 8 proc. do 227 mln euro - podaje Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.