Spada produkcja wybranych warzyw kapustnych we Włoszech
W roku 2010 łączne zbiory kalafiorów i brokułów we Włoszech wyniosły 421,8 tys. ton i były o zaledwie 1,2% większe wobec roku 2009. Mniejsza za to o 3% była łączna powierzchnia upraw tych warzyw z 17,3 tys. ha w roku 2009 do 16,8 tys. a w roku 2010.
Jednak jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez Włoski Narodowy Instytut Statystyczny (ISTAT), w sumie w okresie ostatnich dziesięciu lat łączna produkcja kalafiorów i brokułów uległa w tym kraju zmniejszeniu. Dla porównania w roku 2000 zbiory te kształtowały się na poziomie 545,8 tys. ton, a łączny obszar upraw to ponad 24,8 tys. ha. Największą redukcję upraw zarówno pod względem powierzchni jak i wolumenu zbiorów odnotowano w roku 2004 - nieco ponad 430,0 tys. ton na powierzchni 17,9 tys. ha.
Źródło: FAMMU/FAPA