Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Spada produkcja wybranych warzyw kapustnych we Włoszech

Spada produkcja wybranych warzyw kapustnych we Włoszech

2012-01-13 14:40
W roku 2010 łączne zbiory kalafiorów i brokułów we Włoszech wyniosły 421,8 tys. ton i były o zaledwie 1,2% większe wobec roku 2009.

W roku 2010 łączne zbiory kalafiorów i brokułów we Włoszech wyniosły 421,8 tys. ton i były o zaledwie 1,2% większe wobec roku 2009. Mniejsza za to o 3% była łączna powierzchnia upraw tych warzyw z 17,3 tys. ha w roku 2009 do 16,8 tys. a w roku 2010.

Jednak jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez Włoski Narodowy Instytut Statystyczny (ISTAT), w sumie w okresie ostatnich dziesięciu lat łączna produkcja kalafiorów i brokułów uległa w tym kraju zmniejszeniu. Dla porównania w roku 2000 zbiory te kształtowały się na poziomie 545,8 tys. ton, a łączny obszar upraw to ponad 24,8 tys. ha. Największą redukcję upraw zarówno pod względem powierzchni jak i wolumenu zbiorów odnotowano w roku 2004 - nieco ponad 430,0 tys. ton na powierzchni 17,9 tys. ha.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.